Υποθυρεοειδισμός: Επτά ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού τη διάγνωσή του περιπλέκει μια σειρά συμπτωμάτων που όμως δεν ανήκουν στα τυπικά. Ποια είναι αυτά;
Ο υποθυρεοειδισμός στην τρίτη ηλικία (η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα έργο του οποίου είναι η παραγωγή ορμονών)-, αποτελεί σύνθετο πρόβλημα ως προς τη διάγνωσή του: τα συμπτώματα στους ηλικιωμένους ασθενείς εκτείνονται σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τυπικά συμπτώματα ωστόσο περιορισμένα, συμπτώματα συνήθη στις πιο νεαρές ηλικίες είτε συμπτώματα που εκφεύγουν της κλασικής συμπτωματολογίας.
Σύμφωνα ωστόσο με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ υπάρχουν κάποια συμπτώματα χαρακτηριστικά της πάθησης σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία υποδεικνύουν πιθανό πρόβλημα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς:
Ανεξήγητα υψηλή χοληστερόλη: Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ενίτοτε τη μοναδική ένδειξη υποδραστήριου θυρεοειδούς σε ηλικιωμένο ασθενή. Το πρόβλημα μπορεί να διαγνωστεί ως διαταραχή της χοληστερόλης και όχι υποθυρεοειδισμός. Συνεπώς, στην περίπτωσης αύξησης της χοληστερόλης θα πρέπει να γίνει έλεγχος και του θυρεοειδούς.
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ο μειωμένος όγκος αίματος, οι ασθενείς συσπάσεις της καρδιάς και οι πιο αργοί παλμοί που οφείλονται στη χαμηλή παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η αναποτελεσματική άντληση αίματος από την καρδιά στην περίπτωση αυτή, αναγκάζει το αίμα να φυλάσσεται στις φλέβες που επιστρέφουν αίμα στην καρδιά. Το αίμα επιστρέφει έτσι στους πνεύμονες, στους οποίους εκκινεί η συσσώρευση υγρού. Στα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνονται η δύσπνοια, το οίδημα στους αστραγάλους, αδυναμία και κόπωση.
Μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου: Σε ένα ηλικιωμένο άτομο με υποθυρεοειδισμό, υπάρχει ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας, επειδή τα κόπρανα κινούνται πιο αργά μέσω των εντέρων. Ένα λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού είναι οι συχνές περίοδοι διάρροιας – ένα πρόβλημα που συνήθως σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό. Μερικά άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς όπως το Hashimoto, πάσχουν επίσης κοιλιοκάκη, μια ακόμη αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προκαλεί διάρροια.
Πόνος στις αρθρώσεις ή τους μύες: Ο αδιευκρίνιστος πόνος στις αρθρώσεις αποτελεί κλασικό σύμπτωμα, ενίοτε το μοναδικό σε ηλικιωμένα άτομα. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν γενικότερα μυϊκούς πόνους, ιδιαίτερα σε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως των ποδιών.
Ψυχιατρικά προβλήματα: Η κλινική κατάθλιψη – ένα σύνηθες σύμπτωμα σε νεότερους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό – μπορεί να εμφανιστεί και σε ηλικιωμένους με την πάθηση. Η διαφορά είναι ότι στους ηλικιωμένους μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.
Άνοια: Η απώλεια μνήμης που συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι το μόνο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.
Αστάθεια: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στην παρεγκεφαλίδα, μια περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κινητική λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι πιθανώς να αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας κατά το περπάτημα.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Εσύ θα έτρωγες ακρίδες; Έντομα και διατροφή

Οι ακρίδες και τα έντομα κερδίζουν έδαφος στην διατροφή μας. Πριν κάποιες δεκαετίες όταν βέπαμε ...

Επιβίωσε από τον καρκίνο και ξεπλήρωσε τις 170.000 ευρώ της εγχείρησής του

Μια πραγματικά εκπληκτική ιστορία μας έρχεται από την Αγγλία, εκεί που ένας 20χρονος με ...

Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ : Προβλήματα με τη θέρμανση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας

Σοβαρότατα προβλήματα με τη θέρμανση αντιμετωπίζουν αρκετά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας σύμφωνα ...

Σωτ. Τσιόδρας: Στα 31 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή ...

Υπέρταση: Τα τρία πιο δραστικά βότανα που ρυθμίζουν την πίεση

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν τη σχετική βιβλιογραφία για τα φυτά ...

Πρωτεΐνες στο αίμα ασθενών με COVID-19 ίσως να προβλέπουν τη σοβαρότητα του κρούσματος

Επιστήμονες ανακάλυψαν 27 πρωτεΐνες στο αίμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 και ...