Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME / CFS) περιγράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '80

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME / CFS) περιγράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκ-Εδική Παθολόγος

Επρόκειτο για ασθενείς με επίμονη κόπωση χωρίς υποκείμενο παθολογικό νόσημα ή παθολογικό εργαστηριακό εύρημα,  η οποία δεν βελτιώνονταν με μέτρα ανάπαυσης, χορήγηση βιταμινών, διόρθωση διατροφικών λαθών ή χορήγηση ψυχοφαρμάκων.

Μία άγνωστη έως τότε ασθένεια μόλις ανέτειλε.  Έκτοτε χιλιάδες κρούσματα της νόσου καταγράφονται κάθε έτος, προκαλώντας σοβαρή πτώση της ποιότητας ζωής των πασχόντων και ταυτόχρονα αξιοσημείωτο κοινωνικό κόστος με απώλεια εκατοντάδων ωρών εργασίας και μείωση παραγωγικότητας σε νέους ανθρώπους.

Το 2015 το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σοβαρή, χρόνια, πολύπλοκη συστηματική ασθένεια που συχνά μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη ζωή των ασθενών και εγκαινιάζει μια σειρά από συστηματικές ερευνητικές προσπάθειες για να αποσαφηνίσει την αιτιολογία της νόσου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μακροχρόνιων ερευνών οι διαταραχές στο νόσημα είναι σύνθετες και αφορούν ένα ευρύ σύνολο των οργανικών συστημάτων του σώματος. Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο που να εκριζώνει τη νόσο, εμπειρικά δεδομένα αποκαλύπτουν  ότι εξατομικευμένα φάρμακα και διατροφικές θεραπείες που κατευθύνονται  ολιστικά στα πολλαπλά οργανικά συστήματα που πάσχουν ταυτόχρονα, προσφέρουν αποτελεσματική ύφεση σε αρκετούς ασθενείς.

 1. Οι παθοφυσιολογικές ανωμαλίες οι οποίες χρήζουν αποκαταστάσεως στους πάσχοντες και άρχισαν να αποσαφηνίζονται μόλις πρόσφατα ως αποτέλεσμα εντατικοποίησης των ερευνών στο πεδίο αυτό, είναι:
  Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στον οργανισμό των πασχόντων εντοπίστηκαν αυξημένοι αριθμοί ενεργοποιημένων κυτταροτοξικών κυττάρων CD8 + Τ και κακή λειτουργία των natural killer cells που αποτελούν λευκά αιμοσφάιρια με κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και την εξουδετέρωση τοξινών.
 2. Αλλοιωμένα επίπεδα κυτοκινών, ουσιών που διεγείρουν την κίνηση των κυττάρων της άμυνας του οργανισμού προς σημεία φλεγμονής, λοίμωξης και τραύματος και επιπλέον έχουν κεντρικό  ανοσορυθμιστικό ρόλο.
 3. Επιδείνωση συμπτωμάτων κυρίως μετά την άσκηση σωματικής ή πνευματικής δραστηριότητας αυξημένων απαιτήσεων κατάσταση που είναι γνωστή ως postexertional malaise, κατάσταση που διαφοροποιείται από την κόπωση καρδιογενούς αιτιολογίας. Η επιδείνωση της κόπωσης στην τυπική της μορφή εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες μετά, κατάσταση που συνδέεται με κακή χρήση του παρεχόμενου με την κυκλοφορία οξυγόνου σε συνθήκες υψηλών απαιτήσεων.
 4. Αυξημένα επίπεδα ουσιών στον οργανισμό των πασχόντων που αποτελούν δείκτες οξειδωτικού στρες και νιτροδωτικού στρες (π.χ. αυξημένα επίπεδα επαγώγιμης συνθάσης νιτρικού οξειδίου).
 5. Μειωμένη δραστηριότητα υπόφυσης υποθάλαμου επινεφριδίων. Κατά την διάρκεια της σωματικής και της ψυχικής δραστηριοποίησης στα φυσιολογικά άτομα, ο άξονας υπόφυση υποθάλαμος επινεφρίδια ευρίσκεται σε αυξημένη δραστηριοποίηση. Όταν αναλαμβάνουμε ένα πνευματικό ή μυϊκό έργο αυξημένων απαιτήσεων ο εγκέφαλος (υπόφυση) κινητοποιεί τα επινεφρίδια για να εκκρίνουν κατεχολαμίνες και κορτιζόλη που είναι σημαντικά για την ομαλή διάθεση της γλυκόζης και την ομαλή διεκπεραίωση πνευματικών ή σωματικών καθηκόντων. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο άξονας επανέρχεται σε κατάσταση βασικής έκκρισης. Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν χαμηλή δραστηριότητα του άξονα σε αντίθεση με του πάσχοντες από μείζονα κατάθλιψη στους οποίους ο άξονας αυτός χαρακτηρίζεται από υπερβολική δραστηριότητα.
 6. Επιβράδυνση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών, η εξασθένιση μνήμης και προσοχής που δεν εξηγούνται από υποκείμενο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα, άγχος ή χρήση ουσιών.
 7. Αλλοιώσεις λευκής ουσίας ιδίως στους πρόσθιους λοβούς των ασθενών και αλλοιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
 8. Εστίες φλεγμονής στον εγκεφαλικό ιστό που εντοπίζονται στα πλαίσια διενέργειας τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων υψηλής διακριτικής ικανότητας. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιέχει αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε βλάβη και επισκευή ιστών.
 9. Σημαντικές αλλοιώσεις στα αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
 10. Χαμηλά επίπεδα μεταβολιτών αίματος που συνδέονται με κακή απόδοση των μιτοχονδρίων που αποτελούν το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου. Έτσι η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας από όλες τις πηγές (σάκχαρα λίπη πρωτεΐνες) είναι μειωμένη.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Γιατί είναι σημαντικό το αντιτετανικό εμβόλιο στις διακοπές ;

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Η δίαιτα της χούφτας – τι περιλαμβάνει και γιατί βοηθά στο χάσιμο βάρους

Η μέθοδος αδυνατίσματος της Δανέζας διατροφολόγου, Σούζι Γουένγκελ είναι για σένα και δεν είναι άλλη από ...

Οι ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας

Ο ήλιος και η θάλασσα τη θερινή περίοδο συνδυάζονται συχνά με τις διακοπές κι ...

Αυξημένοι οι κίνδυνοι αν μια γυναίκα μείνει ξανά έγκυος σε λιγότερο από ένα χρόνο

Από 12 έως 18 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που, για λόγους ασφαλείας, ...

Πώς μπορείτε να διατηρείτε τις πατάτες για περισσότερο καιρό

Τι μπορείτε να κάνετε Οι πατάτες είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που υπάρχουν ...

Μειωμένα τα περιστατικά του AIDS στην Ελλάδα το α’ δεκάμηνο του 2019

Μείωση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV που προκαλεί το AIDS καταγράφεται στην Ελλάδα ...

Γυαλιά οράσεως: Ποιοι δικαιούνται voucher για 100 ευρώ

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για την προμήθεια γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής δίνεται ...