Η πρόπολη είναι προϊόν μελισσοκομίας. Πρόκειται για ρητινώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα δέντρα και φυτά. Η ουσία αυτή εμπλουτίζεται από τις μέλισσες με κερί, γύρη, ένζυμα και αιθέρια έλαια, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό, αντιμικροβιακό και απολυμαντικό της κυψέλης. Πρόκειται, λοιπόν, για την προληπτική αντιβίωση των μελισσιών.

Χρήσεις:

Βελτίωση της ανοσολογικής αντίδρασης: Η πρόπολη χρησιμοποιείται για τις λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από βακτήρια (συμπεριλαμβανομένης και της φυματίωσης) και από ιούς (συμπεριλαμβανομένου του ιού H1N1 και το κοινό κρυολόγημα), από μύκητες και πρωτόζωα.

Επούλωση πληγών: Έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή αλοιφής πρόπολης (3%) επί 5 φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης και στη μείωση του πόνου από πληγές.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή αλοιφής πρόπολης (3%) 4 φορές ημερησίως για 10 ημέρες, μπορεί να βελτιώσει την επούλωση βλαβών σε άτομα με έρπη των γεννητικών οργάνων. Ορισμένες έρευνες εμφανίζουν συμπεράσματα ότι η θεραπεία με πρόπολη μπορεί να συγκριθεί με μια συμβατική θεραπεία.

Διαταραχές του στομάχου και του εντέρου: Ένας τύπος γαστρεντερικής λοίμωξης προκαλείται από ένα πρωτόζωο το οποίο ονομάζεται giardia. Πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος πρόπολης 30% για 5 ημέρες μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα που προέρχονται από τη giardia.

Εγκαύματα ήσσονος σημασίας: Η εφαρμογή πρόπολης στο δέρμα κάθε 3 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μικρών εγκαυμάτων και την πρόληψη λοιμώξεων.

Στοματική χειρουργική επέμβαση: Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η πλύση του στόματος με πρόπολη (30%) 5 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Επίσης αναφορικά με τη στοματίτιδα, το ξέπλυμα του στόματος με πρόπολη (30%) επί 3 φορές ημερησίως για 7 ημέρες, βοηθά στη μείωση των στοματικών φλεγμονών και στη βελτίωση της επούλωσης πληγών.

Κολπικό οίδημα (κολπίτιδα): Έρευνες σε αρχικό στάδιο, αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή διαλύματος πρόπολης (5%) για 7 ημέρες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα με κολπικό οίδημα.

Κονδυλώματα: Έρευνα δείχνει ότι η λήψη πρόπολης από το στόμα καθημερινά για έως και 3 μήνες, δύναται να θεραπεύσει κοινούς τύπους κονδυλωμάτων.

Δοσολογία:

Η κατάλληλη δόση πρόπολης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του χρήστη, η υγεία του αλλά και η σύσταση του βάμματος πρόπολης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό κατάλληλης κλίμακας δόσεων για την πρόπολη. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, η πρόπολη αντενδείκνυται για άτομα με ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, διότι η δράση της είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προφυλάξεις:

Κύηση και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια λήψης πρόπολης. Γι’ αυτό το λόγο αποφύγετε τη χρήση.

Άσθμα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στην πρόπολη μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Αποφύγετε τη χρήση πρόπολης εάν πάσχετε από άσθμα.

Συνθήκες αιμορραγίας: Μια χημική ουσία της πρόπολης επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη πρόπολης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Αλλεργίες: Μην χρησιμοποιείτε πρόπολη αν είστε αλλεργικοί σε υποπροϊόντα της μέλισσας συμπεριλαμβανομένου του μελιού και σαλικυλικών. Επίσης, πριν την πρώτη δοκιμή, καλό είναι να κάνετε επάλειψη σταγόνων τοπικά στην περιοχή του δέρματος, ώστε να δείτε προληπτικά αν προκληθεί αλλεργική αντίδραση.

Χειρουργική: Η λήψη πρόπολης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε να λαμβάνετε πρόπολη τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση.

Tags:

  • Ιωάννης Μελέτης

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικές Πληροφορίες Επώνυμο Μελέτης Όνομα Ιωάννης Όνομα πατρός Νικόλαος Διεύθυνση 4η πάροδος Ανδρέα Μιαούλη 1 Τηλέφωνο 2351078814,6947445343 E-mail Kateriniwths34@gmail.com Ημερομηνία γέννησης 26/6/1974 Στρατιωτικές Υποχρεώσεις Ε/Κ/ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ(1997-1999) Εκπαίδευση και Σπουδές 1992 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ 1996 ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Ξένες Γλώσσες Ξένη Γλώσσα : Αγγλικά Επαγγελματική Εμπειρία 1/5/2001 – 25/5/2016 ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 25/5/2016- ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΕΥΘΗΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Ικανότητες – Προσόντα Άριστη γνώση Η.Υ.(Κάτοχος ECDL 4/9/2001) Βεβαίωση Παρακολούθησης Προγράμματος ΛΑΕΚ «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ» από 15/12/2012-20/12/2012. Βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για εργαζομένους σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25) έτους 2011-2012 από 20/11/2013-16/12/2013 διάρκειας 40 ωρών . Πιστοποιητικό δια βίου εκπαίδευσης ΑΜΕΑ στις νέες τεχνολογίες διάρκειας 250 ωρών που έλαβε χώρα από 21/05/2012 έως 31/10/2012 στην Κατερίνη, πιστοποιημένο από την ΕΣΑΜΕΑ με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης. Βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ» συνολικής διάρκειας 350 ωρών, με 200 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 150 ώρες πρακτική εξάσκηση από 20/12/1999-20/3/2000 στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ- ΕΤΕΠ Κατερίνης . Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΕΕΚ στην ειδικότητα ειδικός μηχανογραφημένου Λογιστηρίου στις 31/12/1996. Γνώση Τυφλού Συστήματος Πληκτρολόγησης Κοινωνικές Δεξιότητες ικανότητα συνεργασίας με συναδέλφους υπευθυνότητα επιθυμία εκπλήρωσης στόχων Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά Φερεγγυότητα, εχεμύθεια Κοινωνικές Δραστηριότητες Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν Πιεριας Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης Μέλος της ΕΣΑΜΕΑ Αθηνών Πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κατερίνης Πρώην Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κατερίνης Πολιτικό Στέλεχος Νέας Δημοκρατίας. Μέλος Τομέα Εσωτερικών ΝΔ Μέλος Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΝΔ Μέλος Τομέα Προστασίας του Πολίτη ΝΔ Μέλος Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Μέλος Τομμέας Εργασίας ΝΔ Μέλος Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Μέλος Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ Μέλος Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

«Αλήθεια…ξέρεις;» 3 Μαρτίου – Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις ...

Το κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Οι άνθρωποι πολλές φορές καταναλώνουν κοτόπουλο, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, επειδή έχει  υψηλή ...

Αυτοάνοσο νόσημα – «Η Ασθένεια της Εποχής μας»

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες διαγιγνώσκονται με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Από πολλούς ...

Δύο νεκροί στην Κέρκυρα από γρίπη – Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων, νέων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό ...

Αυξημένοι οι κίνδυνοι αν μια γυναίκα μείνει ξανά έγκυος σε λιγότερο από ένα χρόνο

Από 12 έως 18 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που, για λόγους ασφαλείας, ...

Kαρδιακή κόπωση: Ποια σημάδια την χαρακτηρίζουν

  Όταν η κόπωση αφορά διάχυτα όλα τα οργανικά συστήματα του οργανισμού πρόκειται γενικευμένη ...