Η πρόπολη είναι προϊόν μελισσοκομίας. Πρόκειται για ρητινώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα δέντρα και φυτά. Η ουσία αυτή εμπλουτίζεται από τις μέλισσες με κερί, γύρη, ένζυμα και αιθέρια έλαια, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό, αντιμικροβιακό και απολυμαντικό της κυψέλης. Πρόκειται, λοιπόν, για την προληπτική αντιβίωση των μελισσιών.

Χρήσεις:

Βελτίωση της ανοσολογικής αντίδρασης: Η πρόπολη χρησιμοποιείται για τις λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από βακτήρια (συμπεριλαμβανομένης και της φυματίωσης) και από ιούς (συμπεριλαμβανομένου του ιού H1N1 και το κοινό κρυολόγημα), από μύκητες και πρωτόζωα.

Επούλωση πληγών: Έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή αλοιφής πρόπολης (3%) επί 5 φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης και στη μείωση του πόνου από πληγές.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή αλοιφής πρόπολης (3%) 4 φορές ημερησίως για 10 ημέρες, μπορεί να βελτιώσει την επούλωση βλαβών σε άτομα με έρπη των γεννητικών οργάνων. Ορισμένες έρευνες εμφανίζουν συμπεράσματα ότι η θεραπεία με πρόπολη μπορεί να συγκριθεί με μια συμβατική θεραπεία.

Διαταραχές του στομάχου και του εντέρου: Ένας τύπος γαστρεντερικής λοίμωξης προκαλείται από ένα πρωτόζωο το οποίο ονομάζεται giardia. Πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος πρόπολης 30% για 5 ημέρες μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα που προέρχονται από τη giardia.

Εγκαύματα ήσσονος σημασίας: Η εφαρμογή πρόπολης στο δέρμα κάθε 3 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μικρών εγκαυμάτων και την πρόληψη λοιμώξεων.

Στοματική χειρουργική επέμβαση: Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η πλύση του στόματος με πρόπολη (30%) 5 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Επίσης αναφορικά με τη στοματίτιδα, το ξέπλυμα του στόματος με πρόπολη (30%) επί 3 φορές ημερησίως για 7 ημέρες, βοηθά στη μείωση των στοματικών φλεγμονών και στη βελτίωση της επούλωσης πληγών.

Κολπικό οίδημα (κολπίτιδα): Έρευνες σε αρχικό στάδιο, αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή διαλύματος πρόπολης (5%) για 7 ημέρες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα με κολπικό οίδημα.

Κονδυλώματα: Έρευνα δείχνει ότι η λήψη πρόπολης από το στόμα καθημερινά για έως και 3 μήνες, δύναται να θεραπεύσει κοινούς τύπους κονδυλωμάτων.

Δοσολογία:

Η κατάλληλη δόση πρόπολης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του χρήστη, η υγεία του αλλά και η σύσταση του βάμματος πρόπολης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό κατάλληλης κλίμακας δόσεων για την πρόπολη. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, η πρόπολη αντενδείκνυται για άτομα με ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, διότι η δράση της είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προφυλάξεις:

Κύηση και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια λήψης πρόπολης. Γι’ αυτό το λόγο αποφύγετε τη χρήση.

Άσθμα: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στην πρόπολη μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Αποφύγετε τη χρήση πρόπολης εάν πάσχετε από άσθμα.

Συνθήκες αιμορραγίας: Μια χημική ουσία της πρόπολης επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη πρόπολης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Αλλεργίες: Μην χρησιμοποιείτε πρόπολη αν είστε αλλεργικοί σε υποπροϊόντα της μέλισσας συμπεριλαμβανομένου του μελιού και σαλικυλικών. Επίσης, πριν την πρώτη δοκιμή, καλό είναι να κάνετε επάλειψη σταγόνων τοπικά στην περιοχή του δέρματος, ώστε να δείτε προληπτικά αν προκληθεί αλλεργική αντίδραση.

Χειρουργική: Η λήψη πρόπολης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε να λαμβάνετε πρόπολη τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν το φάρμακο για τον καρκίνο

Μικρή ομάδα ισραηλινών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι είναι πολύ κοντά στην πρώτη πλήρη θεραπεία για τον ...

«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας – Πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η τροπολογία αναµένεται να κατατεθεί τις επόµενες ηµέρες σε ...

Έχω κρύωμα ή γρίπη; Εσείς ρωτάτε η ιατρική επιστήμη απαντά

Η εποχική γρίπη είναι στην κορύφωσή της. Εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και ...

Εύ Ζην & Τουρισμός : Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo Maroussi

Το HEALTHY LIFE FESTIVAL, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ ΕΥ ΖΗΝ, φυσικής υγείας, ολιστικής ιατρικής, υγιεινής ...

Αυτό ανακάλυψε Έλληνας επιστήμονας για τους καρκινοπαθείς

Ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο μπορεί να προβλέπει έγκαιρα τα ψυχολογικά συμπτώματα των ...