Πρήξιμο ποδιών: Τι συμβαίνει και πότε πρέπει να σας θορυβήσει

Όταν το οίδημα δεν έχει αυτά τα καλοήθη χαρακτηριστικά ή επιμένει η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη

Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος. Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων. Μία σειρά από παράγοντες και ορμόνες ρυθμίζουν την ομοιόσταση των υγρών του σώματος. Σημαντικός είναι ο ρόλος του νεφρού. Έτσι, για παράδειγμα όταν ελαττώνεται η νεφρική αιματική ροή, γίνεται έκκριση ειδικών χημικών ουσιών (π.χ. κατεχολαμινών, ρενίνης, αλδοστερόνης) με αποτέλεσμα την κατακράτηση ύδατος και άλατος.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, η εμφάνιση οιδήματος στα πόδια είναι συχνή.Το σύνηθες οίδημα των ποδιών λόγω ζέστης ή ορθοστασίας είναι ανώδυνο, χωρίς αλλοιώσεις του χρώματος του δέρματος, υποχωρεί με την άσκηση και δεν συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός ή η δυσχέρεια αναπνοής. Όταν το οίδημα δεν έχει αυτά τα καλοήθη χαρακτηριστικά ή επιμένει η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη.

Κατά την ιατρική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία, διερευνάται εάν το πρήξιμο είναι εστιακό ή γενικευμένο, εάν έχει δηλαδή αυστηρά τοπικό χαρακτήρα ή παρουσιάζει συστηματικά χαρακτηριστικά με πιο γενικευμένες εστίες.

Α. ΕΣΤΙΑΚΟ ΟΙΔΗΜΑ

Καταστάσεις που προκαλούν τοπικό οίδημα και κάνουν το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, δημιουργώντας κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα είναι η εγκυμοσύνη, καθιστική ζωή, η ακινησία, τα στενά σφιχτά παπούτσια, τα υψηλά τακούνια, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παρατεταμένη ακινησία (π.χ.συμβαίνει κατά την διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων), το υπερβολικό βάρος. Οίδημα με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα προκαλούν τα τραύματα, η κύστη του Baker η ρήξη Αχίλλειου τένοντα, η τοπική απόφραξη του λεμφικού συστήματος, η φλεβική ανεπάρκεια. Ενίοτε το οίδημα που προκαλείται από τοπικούς παράγοντες και νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συστηματικές επιπλοκές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν παρακωλύει σημαντικά την ροή του αίματος σε παρακείμενη φλέβα με αποτέλεσμα την πυροδότηση φαινομένων πήξης με θρόμβους που μπορεί να μετακινηθούν μέσω της κυκλοφορίας και να προκαλέσουν αποφράξεις σε άλλα όργανα.

Β. ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΟΙΔΗΜΑ

Το γενικευμένο πρήξιμο, μπορεί να μην είναι αντιληπτό από τον ασθενή (π.χ. πολλές περιπτώσεις οιδήματος με συστηματικά χαρακτηριστικά έχουν ως μόνο σημείο, ένα μικρό εντύπωμα δέρματος που αφήνει το ιατρικό στηθοσκόπιο, μετά την ανασήκωσή του από τον θώρακα του ασθενούς). Συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αυξημένη κατακράτηση των συνολικών υγρών του οργανισμού συνοδεύονται από εξαγγείωση πλεοναζόντων υγρών και οίδημα. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι (ενδεικτική αναφορά):

  • Η νεφρική ανεπάρκεια
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Δηλητηρίαση με νερό

Οι νόσοι που προκαλούν μείωση των πρωτεϊνών στο αίμα όπως είναι η κίρρωση, το νεφρωτικό σύνδρομο, η υποσιτισμός, προκαλούν ρήξη της ισορροπίας υδροστατικής κολλοειδωσμωτικής πίεσης και οίδημα κ με γενικευμένο χαρακτήρα.

Η αλλεργία προκαλεί αυξημένη διαπερατότητα αγγείων εξαγγείωση υγρών και οίδημα.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι μια «φυσιολογική απάντηση» του οργανισμού σε τραυματισμό ή μπορεί να οφείλεται σετοπική ή συστηματική φλεγμονώδη διαταραχή. Συνήθως στην περίπτωση της φλεγμονής συνυπάρχει πόνος ή ερυθρότητα. Νοσήματα που προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο κάτω άκρων είναι (αναφέρονται ενδεικτικά):

  • Η αύξηση του ουρικού οξέος του αίματος
  • Το ερυσίπελας
  • Τα νοσήματα του κολλαγόνου

Ορισμένα άτομα πάσχουν από ιδιοσυγκρασιακό, οφειλόμενο σε γενετικούς παράγοντες οίδημα. Το ιδιοσυστασιακό οίδημα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες, προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις βάρους μη εξαρτώμενες από την λήψη τροφής. Μπορεί να συνδέεται ή όχι με την φάση της έμμηνης ρήσης ή με μεταβολές στην υγρασία ή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οφείλεται σε ιδιοσυστασιακή κατακράτηση υγρών και άλατος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Τα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία της καρδιάς είναι άχρηστα

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Οι 4 τροφές που βοηθούν τον οργανισμό για γερό ανοσοποιητικό

Πολλές υγιεινές τροφές και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας ...

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με ...

Πείτε «ναι» στη δωρεά οργάνων και χαρίστε ζωή σ΄ ένα συνάνθρωπό μας

Πολίτες που δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η δωρεά οργάνων, πώς και πότε γίνεται, ...

Εγκεφαλικό: Ένας στους 4 ανθρώπους άνω των 25 κινδυνεύει κάποια στιγμή στη ζωή του

Ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 25 ετών στον κόσμο -και στην Ελλάδα- ...

Τριετής συμφωνία μεταξύ υπουργείου υγείας και φορέων υγείας

Στο πλαίσιο του 10ου Pharma & Health Conference , στην κλειστή συνάντηση των εκπροσώπων ...