Πόσο επικίνδυνο είναι το πρόχειρο φαγητό για τη μνήμη

Γνωστική φθορά και προβλήματα στη μνήμη προκαλεί η κακή διατροφή σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο Amy Reichelt, Lisa Saksida και Tim Busse, περιγράφει την κομβική σημασία των Νευρωνικών Δικτύων (PNN) στην προστασία των νευρώνων και στον καθορισμό του πόσο συχνά ο εγκέφαλος μετατρέπει τις εμπειρίες σε αναμνήσεις.

Οι ερευνητές έδειξαν πως τα PNN και οι νευρώνες που καλύπτουν ενδέχεται να υποστούν βλάβη εξαιτίας της κακής διατροφής. Η εκτεταμένη κατανάλωση junk food υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά και σακχάρων μπορεί να προκαλέσει τοξική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο έχοντας ως αποτέλεσμα γνωστική φθορά και κακή μνήμη.

«Αν ορισμένοι νευρώνες δεν έχουν τα PNN να τα προστατεύουν τότε μπορεί να είναι ευάλωτοι σε τοξίνες. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο εξαιτίας της κακής διατροφής τύπου junk food θα μπορούσαν να επηρεάζουν αυτούς τους νευρώνες» τονίζουν οι ερευνητές.

Αυτό δείχνει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής ενδέχεται να επηρεάζει και άλλους παράγοντες του εγκεφάλου όπως τα PNN και όχι μόνο τους νευρώνες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι παράγοντες τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, ενδέχεται να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία φυσικά, τροποποιώντας τα PNN.

«Όταν μαθαίνετε νέα πράγματα, σχηματίζετε αναμνήσεις και δημιουργούνται συνάψεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο», δήλωσε η Δρ. Reichelt.

Δομικά τα PNN σχηματίζουν ιστούς που μοιάζουν με δίκτυα, γύρω από τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Όταν λειτουργούν κανονικά, τα PNN προστατεύουν τους νευρώνες και τις συνάψεις από τοξίνες σχηματίζοντας ένα φυσικό φραγμό ή μία ασπίδα γύρω από τους νευρώνες. Τα PNN ελέγχουν επίσης την ελαστικότητα αυτών των νευρώνων ρυθμίζοντας τα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

Ωστόσο, δυσλειτουργικοί ή ανύπαρκτοι, νευρώνες χωρίς PNN θα μπορούσαν να επηρεαστούν από άλλες εμπειρίες, πιθανά δημιουργώντας αναμνήσεις από άσχετες πληροφορίες. Αυτή η αφύσικη πλαστικότητα έχει συνδεθεί με νευροεκφυλιστικές και νευροψυχιατρικές δυσλειτουργίες συμπεριλαμβανομένων αγχωδών διαταραχών και εθισμών στα ναρκωτικά.

«Αν αφαιρέσετε τα PNN από την περιοχή του εγκεφάλου που είναι κομβική για την αναγνώριση της ανάμνησης, τότε αυτέ μπορεί να διαρκούν για πολύ περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν τα γνωστικά ελλείμματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Δρ. Reichelt.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αυξανόμενη πλαστικότητα στον εγκέφαλο βοηθά στον σχηματισμό πολλών αναμνήσεων, αλλά παράλληλα αφήνει έκθετο τον εγκέφαλο σε ενδεχόμενη βλάβη καθώς τα PNN προστατεύουν τους νευρώνες».

«Αυτή η έρευνα ισχυροποιεί την άποψη ότι δεν χρειάζονται φάρμακα που θα επηρεάζουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο, αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα επηρεάζουν το περιβάλλον, τους νευρώνες και τις συνάψεις τους», καταλήγει η Δρ Reichelt.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη

Μια μεγάλη διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι ...

Παγκόσμιος συναγερμός: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «Επώδυνη Συφιλική Επιδημία»

Η άνοδος των ηλεκτρονικών εφαρμογών ραντεβού και η μείωση των ποσοστών του ιού HIV ...

Ερευνα: Η νικοτίνη πιθανόν να έχει προστατευτική δράση στην προσβολή του οργανισμού από τον κορωνοϊό

Η υπόθεση της έρευνας υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευομένων ...

Κορονοϊός: Από 2.000 έως 3.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 418 τα καταγεγραμμένα

Διευκρινίσεις για τα «fake news» που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έδωσε ...

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή στα φάρμακα – Κλειστά τα φαρμακεία τις επίσημες αργίες

Κλειστά θα παραμένουν τα φαρμακεία και τις 12 επίσημες αργίες σύμφωνα με την τροπολογία ...