Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες ξινίλες και τα συμπτώματά της

Τα πλούσια γεύματα, οι ιοί, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου

Η ξινίλα είναι το δυσάρεστο σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη γεύση ξινού ή οποία μπορεί εντοπίζεται στο στόμα τον ουρανίσκο, το λαιμό ή το στομάχι.  Συμπτώματα όπως ρέψιμο φούσκωμα, κάψιμο στο στήθος, κοιλιακό πόνο, κοιλιακές κράμπες, αέρια από το ορθό (κόλον), ατονία ενδέχεται να συνυπάρχουν.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη| Ειδική παθολόγος

Οι συνήθεις θέσεις εντόπισης είναι στο λαιμό, τον ουρανίσκο, το στόμα, την κοιλιά. Συχνά η ξινίλα προκαλεί μεταλλική γεύση και αλλοίωση της ικανότητας γεύσης με αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής.Τα πλούσια γεύματα, οι ιοί, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου, να γίνει υπερβολική έκκριση γαστρικών υγρών και να προκληθεί ξινίλα. Ωστόσο η ξινίλα μπορεί να μην προέρχεται από κακή πέψη αλλά να έχει ως αίτιο  διαταραχές της αίσθησης της γεύσης από βλάβη σε γευστικά κύτταρα ή γευστικές οδούς, φλεγμονές ή αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος ή του λάρυγγα, φάρμακα ή οδοντιατρικές παθήσεις.

Οι διαταραχές της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια).

Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω απώλειας μεταφοράς είναι τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, η ξηροστομία κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω αισθητηριακής απώλειας είναι το γήρας, λοιμώξεις, ενδοκρινικά νοσήματα κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω νευρικής απώλειας είναι οι μεταβολικές διαταραχές, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος κλπ.

Οι οδοντιατρικές παθήσεις αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και μπορεί να προκαλέσουν ξινίλα.  Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος φλεγμονών που προκαλούν ξινίλα είναι η καντιντίαση στόματος, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος φαρμάκων που προκαλούν ξινίλα είναι τα αντιβιοτικά.

Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), που αποτελεί το πιο κοινό αίτιο χρόνιας ξινίλας στην περιοχή του λαιμού αέρια και υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρεψίματος, καψίματος ή ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συστηματικά νοσήματα και νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούν αντανακλαστικώς αυξημένη παλινδρόμηση υγρών όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, έμφραγμα του μυοκαρδίου, τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα, καρκινώματα, παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου όπως τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάχρηση φαρμάκων, η εγκυμοσύνη.

Ξινίλα ή καούρα μετά από κρύωμα

Πρόκειται για παροδικό σύμπτωμα που προκαλείται από ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου από ιούς φάρμακα ή την ανοσολογική διέγερση που προκαλούν οι λοιμώξεις. Το σύμπτωμα είναι ήπιο,  υποχωρεί μετά την αποδρομή της λοίμωξης και εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που λαμβάνουν  αντιβίωση. Η αποφυγή φαρμάκων όπως ασπιρίνης, γάλακτος, λιπαρών τροφών, αλκοόλ, καφέ νυχτερινών γευμάτων stress για μερικές ημέρες μετά το κρύωμα συνήθως είναι αρκετά μέτρα για τον έλεγχο του συμπτώματος.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, οι ήχοι κατά την ακρόαση εντέρου, η ποιότητα του αναπνευστικού ψιθυρίσματος κατευθύνουν την διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Ο αληθινός Τζόκερ: 47χρονος έχει την παθολογική διαταραχή που τον κάνει να γελάει ανεξέλεγκτα

 

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ο αληθινός Τζόκερ: 47χρονος έχει την παθολογική διαταραχή που τον κάνει να γελάει ανεξέλεγκτα

Απ’ όταν η ταινία Joker βγήκε στο σινεμά, διθυραμβικές κριτικές ακολουθούν τον απόλυτο πρωταγωνιστή ...

Η AstraZeneca θα προμηθεύσει την Ευρώπη με 400 εκατ. εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc έχει υπογράψει συμβόλαιο με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προμήθεια ...

Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι σπάνιες και τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν, όπως ...

«Νιώθω σαν να έχω άνοια»: Ιστορίες ασθενών που ανάρρωσαν από κορωνοϊό αλλά άρχισαν να ξεχνούν

Ασθενείς που νόσησαν με covid-19, ακόμα κι εκείνη που πέρασαν μάλλον ελαφρά την ασθένεια, ...

Αττική: Χιλιάδες rapid tests προμηθεύεται η περιφέρεια

Την έγκριση ποσού για τη διενέργεια rapid test, καθώς και τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής ...

Αρτηριακή Πίεση: Επτά αποτελεσματικοί τρόποι να τη ρυθμίσετε χωρίς φάρμακα

Υπέρταση… Ο σιωπηλός δολοφόνος που δεν εκδηλώνεται πάντα με συμπτώματα και όμως αποτελεί την ...