Παγκόσμιος συναγερμός: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «Επώδυνη Συφιλική Επιδημία»

Σήμερα τα κύριο πρόβλημα είναι η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου ,η υποθεραπεία και η κακή συμμόρφωση του ασθενούς στην θεραπευτική αγωγή

Η άνοδος των ηλεκτρονικών εφαρμογών ραντεβού και η μείωση των ποσοστών του ιού HIV στον ανεπτυγμένο κόσμο οδήγησαν στην επανεμφάνιση για Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Sexually Transmitted Diseases (STD) που μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στα λογοτεχνικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα.

Η διάδοση της σύφιλης στην Ευρώπη εντείνεται, δήλωσε ο Andrew Amato-Gauci, επικεφαλής του προγράμματος HIV / AIDS, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ιογενούς ηπατίτιδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Συγκεκριμένα ανέφερε στο RT ότι διάφοροι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιδημία, όπως «άνθρωποι που κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά, με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και μειωμένο φόβο για την απόκτηση HIV χωρίς προφυλάξεις».

Μια νέα έκθεση του ECDC δείχνει ότι ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σύφιλης σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκε κατά 70% μεταξύ του 2010 και του 2017.

Η μεγαλύτερη καινοτομία στον κόσμο που χρονολογείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η άνοδος των εφαρμογών «hookup» όπως το Tinder, Grindr και Bumble – που φέρνουν την «κοινή οικονομία» στον κόσμο των ραντεβού.

Τα ποσοστά των θανάτων από τον ιό HIV / AIDS μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την κορύφωσή τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Παραδόξως, μπροστάρης σε αυτήν την θλιβερή λίστα στην Ευρώπη είναι η Ισλανδία, μια χώρα όπου οι 300.000 κάτοικοι όλοι κι όλοι, είναι τουλάχιστον….μακρινά ξαδέλφια. Το ποσοστό της σύφιλης στην Ισλανδία έχει αυξηθεί κατά 876%. Στην Ιρλανδία, τα ποσοστά της σύφιλης έχουν αυξηθεί κατά 224%, ενώ η Γερμανία και η Βρετανία έχουν δει διπλά ποσοστά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με το ECDC, το ομοφυλοφιλικό σεξ – ειδικά «άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες» – είναι υπεύθυνο για τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μεταξύ 2007 και 2017. Οι ετερόφυλοι άνδρες αποτελούν το 23% των περιπτώσεων και οι γυναίκες το 15%.

Ο Amato-Gauci είπε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η έλλειψη τεστ και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι επίσης σοβαρά θέματα. Ο Gauci έχει μερικές ιδέες για πολιτικές που θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά.

«Αυτά περιλαμβάνουν: περισσότερα τεστ για σύφιλη σε ορισμένες ομάδες, όπως άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες, έλλειψη ή ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κακή πρόσβαση σε προφυλακτικά για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, των ψυχοδραστικών «φαρμάκων». »

Ο Amato-Gauci είπε ότι οι εφαρμογές για ραντεβού «μπορούν να διευκολύνουν περισσότερες σεξουαλικές συναντήσεις και τη μετάδοση των STI [σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων] όπως η σύφιλη.»

Ο Lorenzo Giacani, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια «ισχυρή αντίδραση» για τη μείωση των ποσοστών σύφιλης.

«Τα δεδομένα του ECDC δείχνουν σαφώς ότι η σύφιλη δεν είναι ασθένεια του παρελθόντος αλλά πολύ παρούσα μεταξύ μας», ανέφερε.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη σύφιλη και ενώ η πενικιλίνη μπορεί να θεραπεύσει τη σύφιλη στα αρχικά της στάδια. Αν είναι αργά, δεν υπάρχει θεραπεία.

Διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης

Η σύφιλη μπορεί να διαγνωστεί με:

  • Αναζήτηση ωχράς σπειροχαίτης στο υπό εξέταση υλικό(υγρές βλάβες)
  • Αναζήτηση αντισωμάτων(μη τρεπονημικές δοκιμασίες και ειδικές τρεπονημικές δοκιμασίες)
  • Με οσφυϊκή παρακέντηση και λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού, σε περίπτωση όπου έχουν εμφανιστεί βλάβες στο νευρικό σύστημα ασθενούς χωρίς θεραπεία ή υπάρχει υπόνοια νευροσύφιλης.

Οι μη τρεπονημικές δοκιμασίες(VDRL,RPR) θετικοποιούνται 30-35 μέρες μετά την πρωτομόλυνση (ανοιχτό παράθυρο),είναι φθηνές, τιτλοποιούνται εύκολα και χρησιμοποιούνται στην εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Οι τρεπονημικές δοκιμασίες(TPHA,EIA,FTA-ABS) θετικοποιούνται νωρίς, επιβεβαιώνουν τη δίαγνωση, είναι πολύ ειδικές και εξαιρετικά χρήσιμες για τη διάγνωση της τριτογόνου σύφιλης.

Η διάγνωση και η κατηγοριοποίηση της σύφιλης στο ανάλογο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία. Ο Δερματολόγος θα προσδιορίσει το ακριβές στάδιο της νόσου και την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία της σύφιλης παραμένει ακόμα και σήμερα η πενικιλλίνη παρεντερικά. Προηγείται τεστ αλλεργίας στην πενικιλλίνη και χορηγείται το κατάλληλο είδος της (π.χ βενζαθενική, κρυσταλλική) και η κατάλληλη δόση,βάσει σταδίου της νόσου. Ο ασθενής ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει να παρακολουθείται στενά και να διερευνάται με ,αιματολογικό-αντισωματικό έλεγχο, η πρόοδος της αγωγής. Οι ερωτικοί σύντροφοι επιβάλλεται να εξετάζονται ενδελεχώς και να δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες. Η σύφιλη είναι μια νόσος δύσκολη στη διάγνωση, που μιμείται πολλές άλλες δερματοπάθειες και υποεκτιμάται από τον ασθενή. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ωστόσο, δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα και θεραπεύεται πλήρως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Ποια είναι τα ροφήματα που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Η Δράση του Καφέ στον Ανθρώπινο Οργανισμό

Ο καφές είναι η πρωινή και η απογευματινή συνήθεια πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από ...

Οι αεροβικές ασκήσεις αντοχής παρέχουν αντιγηραντικά οφέλη

Η αεροβική άσκηση αντοχής (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο κ.α.) βοηθά κάποιον να είναι πιο υγιής ...

Η επαφή με τη φύση βοηθάει στην καλή ψυχική υγεία

Οι ενήλικες, οι οποίοι ως παιδιά είχαν έρθει σε στενή επαφή με το φυσικό ...

Πόσο αθώα είναι η χρήση του ανεμιστήρα;

Όταν κάνει ζέστη, αλλά παράλληλα υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες όχι μόνο ...

«Αλήθεια…ξέρεις;» 3 Μαρτίου – Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις ...

Α.Ξανθός: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει παρά τα εμπόδια

Τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσιές υγείας ...