Νοθευμένα ποτά και τσιγάρα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία [vid]

Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία

Η χρήση τους εκτοξεύεται κατά το Καλοκαίρι ιδιαίτερα από τη νεολαία. H διάθεσή τους στην αγορά δεν παρακάμπτει μόνο τους φορολογικούς ελέγχους αλλά και τους υγειονομικούς ελέγχους. Συχνά η χρήση τους αποβαίνει επικίνδυνη για τον χρήστη.

 Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη- Ειδική Παθολόγος

Νοθευμένα ποτά

Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της όψης της γεύσης ή την επίταση των ψυχολογικών δράσεων της αιθανόλης, της χημικής ουσίας που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά. Τεχνητά χρώματα και αρώματα χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν στο νοθευμένο ποτό την γεύση του αυθεντικού. Η κύρια ωστόσο νόθευση γίνεται με μεθανόλη κα νερό. Η συγκέντρωση της μεθανόλης μπορεί να αυξηθεί στα αλκοολούχα ποτά ως αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και κάθαρσης κατά τη μαζική παραγωγή του ποτού είτε ως πρόσθετο για να αυξηθεί η κατασταλτική επίδραση της αλκοόλης στο ΚΝΣ.

Η μεθανόλη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όπως:

 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία
 • Ηπατική βλάβη
 • Διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση
 • Κόπωση
 • Βλάβες νεύρων και του εγκεφάλου

Οι διαταραχές από την όραση (θαμπή όραση, διαταραχές στην διάκριση των χρωμάτων, αδυναμία όρασης) είναι αρχικά σημεία που πρέπει να θορυβήσουν τον πάσχοντα.

Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία. Λόγω της άθροισης του μυρμηγκικού οξέος στο αίμα προοδευτικά επέρχεται οξέωση (acidosis) που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Μέτρα πρόληψης:

 • Aποφεύγετε να ζητάτε ποτήρια ποτού και προτιμάτε τα σφραγισμένα ποτά. Όταν παραγγέλνετε μπουκάλι, να απαιτείτε να σας το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά σας.
 • Να επιλέγετε προσεχτικά τα μπαρ όπου συχνάζετε.
 • Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ

Νοθευμένα τσιγάρα

Διακρίνουμε τα λαθραία τσιγάρα που απευθύνονται σε χρήστες καπνού με σκοπό να αποτελέσουν φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα και τα νοθευμένα με ναρκωτικά τσιγάρα που αποσκοπούν στην αύξηση των αγχολυτικών επιδράσεων του κοινού τσιγάρου.

Α. Λαθραία τσιγάρα

Πρόκειται για τσιγάρα που τυποποιούνται από βιομηχανικές και αγροτικές μονάδες που δεν υπόκεινται σε αγορανομικούς και υγειονομικούς ελέγχους και συχνά έχουν την έδρα τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καπνικά αυτά προϊόντα συχνά νοθεύονται με συντηρητικά και ουσίες που αποσκοπούν στην παράταση του χρόνου ζωής τους και στην βελτίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Τα κύρια προβλήματα της νόθευσης των λαθραίων τσιγάρων αφορούν την ελλιπή κάθαρση των προϊόντων καπνού από προσμίξεις που συνδέονται με την καλλιέργεια του καπνού, την καλλιέργειά τους σε υποβαθμισμένες από ρύπους γαίες, την απουσία προδιαγραφών κατά την παρασκευή τους. Ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις πίσσας και νικοτίνηςβαρέων μετάλλων συντηρητικών χημικών προσθέτων και φυτοφαρμάκων με καρκινογόνα δράση συχνά είναι εξαιρετικά υψηλές, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούνται ισχυρά αν και απαγορευμένα πρόσθετα και φυτοφάρμακα.

Β. Νοθευμένα με ναρκωτικά τσιγάρα

Η κύρια ουσία με ψυχοτρόπο δράση που χρησιμοποιείται στην κατηγορία αυτή είναι η κάνναβη (μπάφο). Τα προβλήματα που συνδέονται με την άναρχη τυποποίηση των καπνικών προϊόντων, είναι πιο έντονα κατά την παρασκευή καπνικών προϊόντων κάνναβης εφόσον σε πολλά κράτη η διακίνησή της είναι εκτός νόμου. Βαρέα μέταλλα, τοξικές ουσίες απαγορευμένα φυτοφάρμακα και συντηρητικά είναι στην ημερησία διάταξη. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις παρενέργειες από την χρήση της κάνναβης, οι οποίες πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ατελώς μελετηθεί λόγω της επί μακρόν ποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης σε ΗΠΑ και Ευρώπη και της συνδεόμενης αδυναμίας  σχεδιασμού ολοκληρωμένων μακροχρόνιων μελετών.  Η κάνναβη προκαλεί εξάρτηση, μείωση πνευματικής διαύγειας  φαινόμενα απόσυρσης από την πραγματικότητα, μειωμένο επίπεδο κινήτρου  σε τομείς όπως η μελέτη και η εργασία, απάθεια, αυξανόμενη αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης και μειωμένη ικανότητα προσαρμογής σε επαγγελματικά και κοινωνικά καθήκοντα.Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα η κάνναβη μπορεί να πυροδοτήσει ψυχωτικά επεισόδια.

Φαίνεται επίσης ότι σε μυοκάρδιο, πνεύμονα, αγγεία  έχει αντίστοιχες δυσμενείς επιδράσεις με το κάπνισμα αυξάνοντας την πιθανότητα προσβολής από στυτική δυσλειτουργία, στεφανιαία καρδιακή νόσο εγκεφαλικό επεισόδιο, βρογχίτιδα.

Μέτρα πρόληψης:

 • Διακόψτε το κάπνισμα
 • Εάν έχετε πάρει απόφαση να συνεχίσετε την βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος μην αγοράζετε μη επώνυμα προϊόντα καπνού που δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας
 • Πείτε όχι στο κέρασμα τσιγάρου στα πλαίσια αμφιβόλου ποιότητας κοινωνικών συναναστροφών

Δείτε το σχετικό video

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος για τις γυναίκες καπνίστριες

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ποιες είναι οι τροφές που ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πονοκεφάλων, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Οι ...

Χρήστος Λεοντής: «Η Δίκη των Δικαστών» (1974) [vid]

Το στόρι του φιλμ «Η Δίκη των Δικαστών» αφορά τη δίκη του επαναστάτη οπλαρχηγού ...

Ο Ερντογάν «έβαλε» την Ωραία Ελένη και τον Αχιλλέα να μιλάνε Τουρκικά στο Μουσείο της Τροίας! [vid]

  Ξεπέρασε και τους Σκοπιανούς «απόγονους του Μέγα Αλέξανδρου» σε παραποίηση της ιστορίας αλλά ...

Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλούς κολύμβησης στην πισίνα;

Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα, παγκοσμίως, ενώ η ...

Το καθισιό μπροστά στην τηλεόραση βλάπτει χειρότερα κι από καθισιό στο γραφείο

Το να κάθεται κανείς για ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι χειρότερο και από το να κάθεται ...