Μειωμένα τα περιστατικά του AIDS στην Ελλάδα το α’ δεκάμηνο του 2019

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έλεγχο της πανδημίας του AIDS έως το 2030

Μείωση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV που προκαλεί το AIDS καταγράφεται στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) τα οποία παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS ( ΕΕΜΑΑ).

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019 βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 9 προηγούμενων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (266 σε σχέση με 378-749 νέες διαγνώσεις την τελευταία δεκαετία), αν ληφθούν υπόψη μόνο τα άτομα ελληνικής καταγωγής. Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άλλοδαπούς παρουσιάζει αύξηση σταθερά μετά το 2015, φτάνοντας το 2019 το 43%, με άτομα κυρίως απο την υποσαχάρια Αφρική και την Κεντρική Ευρώπη.

Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (ΑΣΑ) (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ) (8,3%).

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση σε ετεροφυλόφιλους και τα υψηλά ποσοστά (>50%) της καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.

Επίσης, αν και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στους ΧΕΝ έχει μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με την περίοδο 2011-13, δεν έχει φτάσει τα προ αυτής της περιόδου επίπεδα.

Παγκοσμίως, το 2018 με HIV λοίμωξη έχουν καταγραφεί 37,9 εκατομμύρια άτομα, ενώ διαγνώστηκαν 1,7 εκατ. νέα κρούσματα. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έλεγχο της πανδημίας του AIDS έως το 2030. Αλλά 11 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης της Ελλάδος βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο του UNAIDS 90-90-90, δηλαδή το 90% των κρουσμάτων να έχουν διαγνωστεί, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει ιική καταστολή.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Το μεγάλο σχίσμα νευροβιολογίας – ψυχανάλυσης στην ιστορία της ψυχιατρικής

Ο κεντρικός πυλώνας της ιατρικής του 21ου αιώνα συνίσταται στην αναζήτηση της παθογένειας κάθε ...

Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε αν πατήσουμε αχινό

Αν πατήσετε κάποιον αχινό δεν χρειάζεται να τρομάξετε. Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό απλά ...

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι

Το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την ...

Εντοπίστηκε η βασική διαφορά στον εγκέφαλο των σχιζοφρενών, σύμφωνα με έρευνα

Μια νέα μέθοδος εγκεφαλικής απεικόνισης αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια έχουν ...

Τα οφέλη των σύκων για την υγεία μας

Με υπέροχη, γλυκιά γεύση, τα σύκα αποτελούν επάξια ένα από τα αγαπημένα φρούτα του ...