Κάπνισμα: Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο

Τα τσιγάρα (και γενικά ο καπνός) περιέχουν μεγάλες ποσότητες νικοτίνης. Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία και γι’ αυτό είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα.

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την “επιθυμία” για κάπνισμα, δηλαδή για νικοτίνη. Η δύναμη της θέλησης υποχωρεί, όταν το μυαλό λέει στο σώμα ότι εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για ένα ακόμα τσιγάρο.

Οι υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν το αίσθημα της ευφορίας που προκαλείται από τη νικοτίνη. Αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό στον καπνιστή, ακόμη και μήνες ή και χρόνια αφότου κόψει το τσιγάρο.

Δείτε ποιες τροφές μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα και γιατί:

Νερό: Πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος συνήθως ενθαρρύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το νερό μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα. Επίσης, βοηθά το σώμα να “ξεχάσει” την ευφορία που νιώθει από τη νικοτίνη. Αν πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα θα δείτε ότι θα έχετε μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο.

Τσίχλα: Οι τσίχλες βοηθούν στην υποκατάσταση της ευχαρίστησης που νιώθει στο στόμα του ένας καπνιστής, όταν καπνίζει ένα τσιγάρο. Βοηθά στο να μειώσει την επιθυμία του ατόμου να θέλει τη νικοτίνη που υπάρχει σε αυτό. Δίνει στον καπνιστή “κάτι να κάνει” με το στόμα του. Επιλέξετε διάφορες μάρκες τσίχλας (είναι σημαντική και η ποικιλία) με γεύσεις που σας αρέσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να απευαισθητοποιήσετε τον εγκέφαλό σας από τη νικοτίνη. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες.

Θρεπτικά σνακ: Τα θρεπτικά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και τραγανά λαχανικά, θα μειώσουν την επιθυμία για νικοτίνη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από την κλινική Mayo. Κρατήστε μερικά φρούτα σε ένα μπολ κοντά σας θα δώσει στον καπνιστή την τεχνητή “ανακούφιση” ότι αν χρειαστεί άμεσα κάτι για να αποσπάσει το μυαλό του από το τσιγάρο, θα το έχει πάντα εκεί δίπλα του.

Άλλα σνακ: Τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τσιπς θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά θα σας βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Αν, μάλιστα, κρατήσετε μια ποικιλία σε σνακ από λαχανικά ψητά ή τηγανητά, τότε θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Μία πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Minnesota και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Medical Journal», αποκάλυψε, ότι παρόλο που οι γυναίκες έχουν την τάση να καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, διατρέχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Βιολογικά, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στους κινδύνους τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος. Ας εξετάσουμε όμως τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου είναι σαν το κάπνισμα ενός κοκτέιλ φαρμάκων και δηλητηρίων, εξαιρετικά επιβλαβών για το έμβρυο. Μειώνει το οξυγόνο στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες στις έγκυες γυναίκες να μπορέσουν να κυοφορήσουν ξανά στο μέλλον, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά. Ωστόσο, το πιο τραγικό στοιχείο αναφέρει, ότι τα μωρά των καπνιστών είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

 

Υπογονιμότητα

Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα. Σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Καρκίνος του στήθους

Έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, που διεξήχθη σε 13.388 γυναίκες, αποκάλυψε, ότι οι καπνίστριες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του στήθους, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Η ίδια έρευνα αναφέρει ακόμα, ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν τουλάχιστον για 35 χρόνια, είχαν μέχρι και 59% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ όσες κάπνιζαν λιγότερο από 15 χρόνια δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο.

Καρδιολογικές παθήσεις

Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίου της Minnesota και του Johns Hopkins, εξαιτίας των βιολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη δείχνει ότι, οι γυναίκες μπορούν να «παράξουν» περισσότερες καρκινογόνες ουσίες ή τοξίνες από κάθε τσιγάρο που καπνίζουν, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ωστόσο τα καλά νέα, αναφέρουν, ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν να σταματήσουν το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά το ήμισυ μέσα στον πρώτο μόλις χρόνο.

Λοιποί κίνδυνοι υγείας

Εκτός από τους προαναφερθέντες κινδύνους ωστόσο, το κάπνισμα στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων. Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των αναπνευστικών προβλημάτων και είναι ικανό να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας ή θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών (περιφερική αρτηριακή νόσος). Οι καπνίστριες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ ακόμα και η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με το κάπνισμα.

Τι συμβαίνει με τις…λίγο καπνίστριες;

Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα είναι επιβλαβές, ειδικότερα για τις γυναίκες, δεδομένου ότι δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας. Πιστεύεται μάλιστα, ότι ακόμα και 1 έως 4 τσιγάρα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τον θάνατο λόγω καρδιολογικών παθήσεων.

Χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να σταματήσετε το κάπνισμα;

Σκεφτείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε το κάπνισμα αυτή τη στιγμή:

• Σε 20 λεπτά, η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει στο φυσιολογικό.

• Σε 8 ώρες, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας, θα μειωθούν στο μισό και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά όρια.

• Σε 48 ώρες, οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής θα έχουν μειωθεί σημαντικά. Όλη η νικοτίνη θα έχει εξαφανιστεί από το σώμα σας. Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

• Σε 72 ώρες, οι βρόγχοι σας θα χαλαρώσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν.

• Σε 2 εβδομάδες, θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

• Σε 3 έως 9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν, βελτιώνοντας κατά 10% τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας.

• Σε 1 χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα έχει μειωθεί στο μισό.

• Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου θα είναι όσος μίας μη καπνίστριας, ενώ μέσα σε 10 χρόνια, το ίδιο θα ισχύει και για τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα και μέσα σε 15 χρόνια, για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Ποια είναι τα ροφήματα που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι για 5 μήνες οι οικογενειακοί γιατροί -Η αιτία οφείλεται σε νομικό κενό

Οι απλήρωτοι οικογενειακοί γιατροί είναι οι ιδιώτες γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που συμβλήθηκαν ...

Ντου στο νοσοκομείο Αττικόν για τον Mr Bitcoin: «Μήλον της έριδος» για τρεις χώρες

Κρατούμενος στο νοσοκομείο «Αττικόν» είναι από τον Φεβρουάριο του 2019 ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνη σοκολάτα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διενήργησε έκτακτο έλεγχο – ...

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι λιγούρες με επιτυχία

Οι περισσότεροι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το παραπάνω δίλημμα, μιας και πολλές φορές το ...

O ρόλος της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της PARP, που επί της ουσίας επιδιορθώνουν τις ...

Πέντε tips για επίπεδο στομάχι και μετά το γιορτινό τραπέζι

To ενοχλητικό φούσκωμα, αν και σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας, σίγουρα μας χαλάει τη διάθεση ...