Η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης ενοχοποιείται για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών

Τρεις νέες αμερικάνικες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ιατρικό συνέδριο της αμερικανικής American Heart Αssociation, συσχετίζουν την συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης από μεσήλικες με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών στο μέλλον.

Η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σχετίζεται με τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας. Οι γνωστικές λειτουργίες περιλαμβάνουν την μνήμη, τη νόηση, την επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων κ.α. Το δε πρόβλημα με την άνοια είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο φάρμακο της κλασικής ιατρικής που να μπορεί να την θεραπεύσει ή να την αποτρέψει.

Κάθε χρόνο περισσότερα από επτά εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και έως το 2050 οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 116% στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά 264% στις υπό ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% των περιστατικών άνοιας διεθνώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να καθυστερήσουν, αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους, όπως περισσότερη σωματική άσκηση.

Οι νέες μελέτες συσχέτισαν τις συνήθειες της καθιστικής ζωής, συγκεκριμένα την παρακολούθηση τηλεόρασης, με την υγεία του εγκεφάλου και του νου.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Πρίγια Πάλτα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έγινε σε 10.700 άτομα με μέση ηλικία 59 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις συνήθειες τους σε σχέση με την τηλεόραση σε βάθος χρόνου και παράλληλα υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νόησης.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που παρακολουθούσαν τηλεόραση συχνά ή πολύ συχνά, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 7% μεγαλύτερη έκπτωση γνωστικών λειτουργιών σε μια περίοδο 15 ετών, σε σχέση με εκείνους που παρακολουθούσαν τηλεόραση σπάνια ή καθόλου. Ωστόσο, η πολύ συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης δεν φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.

Ερευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κέλι Πέτι Γκάμπριελ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, έγινε σε 1.601 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών. Με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου οι επιστήμονες συσχέτισαν τον όγκο της φαιάς ουσίας και άλλων περιοχών του εγκεφάλου με το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης.

Η φαιά ουσία είναι ο πιο σκούρος εγκεφαλικός ιστός, που εμπλέκεται στον μυικό έλεγχο, στην όραση και ακοή, στη λήψη αποφάσεων και σε άλλες σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Όσο περισσότερη φαιά ουσία έχει ο εγκέφαλος, τόσο καλύτερη θεωρείται η γνωστική λειτουργία του. Η μελέτη βρήκε ότι, σε σχέση με όσους βλέπουν τηλεόραση σπάνια ή ποτέ, όσοι παρακολουθούν μέτρια έως πολύ στη διάρκεια της μέσης ηλικίας, έχουν μικρότερο όγκο μετά από δέκα χρόνια, πράγμα που υποδηλώνει μεγαλύτερη ατροφία του εγκεφάλου.

Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς

Η τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ράιαν Ντόχερτι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έγινε σε 500 άτομα με ηλικία 30 έως 50 ετών. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η συχνότερη παρακολούθηση τηλεόρασης στην αρχή της μέσης ηλικίας σχετίζεται με μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αργότερα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε μία ώρα έξτρα χρόνου μπροστά από την τηλεόραση καθημερινά, υπήρχε μια μείωση της τάξης περίπου του 0,5% στη φαιά ουσία.

«Οι έρευνες είναι πολύ επίκαιρες και σημαντικές εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, επειδή γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης. Πρόκειται για μια μορφή καθιστικής συμπεριφοράς που είναι εύκολο να τροποποιηθεί και αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε ο πρόεδρος της American Heart Association καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας Μίτσελ Έλκιντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μάσκα στα αεροπλάνα: ‘Ήρθε΄ και… θα ΄μείνει΄ για πολύ καιρό ακόμα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ , ...

Μεγαλώνει ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ όσο αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Μια αμερικανική έρευνα δείχνει ότι σε μια περιοχή, για παράδειγμα, όσο υπάρχει αύξηση της ...

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται τόσο εύκολα

Καθώς ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως λόγω του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει ξεπεράσει πια ...

Το χειροποίητο σαπούνι επιστρέφει

Η Κοσμίν Κάτκο διπλώνει προσεκτικά το χαρτί γύρω από το μοσχοβολιστό σαπούνι στον πάγκο ...

Μακροζωία: Για να ζήσετε περισσότερο επιλέξτε αυτές τις πρωτεΐνες

Νέα έρευνα έδειξε πως το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται και στη διατροφή. Συγκεκριμένα, μια ...