Οι μαθητές πιέζονται στο σχολείο και δεν στηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με έρευνα

Ποσοστό 44,4% απαντούν ότι κάνουν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο ή/και ιδιαίτερα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών

Οι έφηβοι όσο μεγαλώνουν παύουν να είναι ικανοποιημένοι από το σχολείο τους, αισθάνονται πίεση, με τα ποσοστά να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα στο γυμνάσιο απ’ ό,τι στο λύκειο, ενώ δηλώνουν πως δεν έχουν την υποστήριξη που θέλουν όχι μόνο από τους συμμαθητές τους, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς τους.

Τα παραπάνω καταγράφονται σε έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφάνου», προκαλώντας ερωτήματα για το ότι μόλις δύο στους πέντε εφήβους αισθάνονται υποστήριξη από τους καθηγητές τους. Μάλιστα, το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως όσο μεγαλώνουν και παράλληλα αυξάνονται η πίεση και η ένταση στο σχολείο, τόσο μειώνεται το ποσοστό που αισθάνεται να στηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, στην ηλικία των 15, μόλις το 24,9% νιώθει υποστήριξη, ενώ στα 13 το ποσοστό αυξάνεται στο 34,4% και στα 11 στο 60,9%.
Σε μικρότερο ποσοστό απαντούν ότι νιώθουν αποδεκτοί από τους συμμαθητές του οι έφηβοι χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους μεσαίου και ανώτερου οικονομικού επιπέδου. Επιπλέον, με την αύξηση του οικονομικού επιπέδου των εφήβων-μαθητών φαίνεται να αυξάνεται και η υποστήριξη που απαντούν ότι λαμβάνουν από τους δασκάλους/καθηγητές τους.

Αυξημένη είναι και η πίεση στο σχολείο όσο υψηλότερη είναι η βαθμίδα εκπαίδευσης. Μεγαλύτερη πίεση από το σχολείο αναφέρουν οι μαθητές γυμνασίου (38,5%) και λυκείου (36,2%) σε σύγκριση με εκείνους του δημοτικού (19,9%). 27,4% απαντούν ότι κάνουν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο ή/και ιδιαίτερα για τα μαθήματα του σχολείου, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία των εφήβων: 12,6% των 11χρονων, 22,2% των 13χρονων και σχεδόν οι μισοί 15χρονοι (46,2%).

Ποσοστό 44,4% απαντούν ότι κάνουν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο ή/και ιδιαίτερα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σε αντίθεση με τα φροντιστήρια/ιδιαίτερα για τα μαθήματα του σχολείου, υψηλότερο ποσοστό 13χρονων (59,2%) και 11χρονων (41,6%) από τους 15χρονους (32,3%) αναφέρουν πως κάνουν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο ή/και ιδιαίτερα για εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Πάντως, το σχολικό περιβάλλον φαίνεται ότι είναι ευχάριστο για την πλειονότητα των μαθητών. Τρεις στους πέντε εφήβους (ποσοστό 60,0%) απαντούν πως τους αρέσει το σχολείο, ωστόσο η ικανοποίηση από το σχολείο μειώνεται σημαντικά με την ηλικία των εφήβων: Ενώ οι 11χρονοι έφηβοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτό σε ποσοστό 78,4%, το ποσοστό στους 13χρονους μειώνεται σε 53,9% και στους 15χρονους σε 49,0% (ένας στους δύο).

Ενας στους εννέα δηλώνει ότι δεν του αρέσει καθόλου, με τα αγόρια να υπερτερούν σε ποσοστό 13,2% συγκριτικά με τα κορίτσια, με ποσοστό 9,2%. Πάντως, στην ηλικία των 15 το ποσοστό αυξάνεται στο 15,2%.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μπρόκολο: Ο πρωταθλητής των λαχανικών

Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο. Με καταγωγή από ...

Στο www.exypireto.gr ο «χάρτης» όλων των υπηρεσιών υγείας της Αθήνας

Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.exypireto.gr, που στοχεύει να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και γρήγορο εργαλείο ...

Κορωνοϊός – Υπ. Υγείας: Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Σύσταση σε όσους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να μην ταξιδεύουν εντός ή εκτός ...

Στην εντατική 9χρονο παιδί – Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από γρίπη

Πρόκειται για άνδρα, 61 ετών, ο οποίος παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν ...

Ποια είναι η σχέση του μεσημεριανού ύπνου με την καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αυτοί που κοιμούνταν μια με δύο φορές την ...

Πώς να φτάξετε τη δικιά σας αυτοσχέδια μάσκα προστασίας από τον κοροναϊό

Αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου μάσκα προστασίας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, εδώ ...