Γιατί η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλό μας – Οι σωστές επιλογές

Ο εγκέφαλός μας καταναλώνει 400 θερμίδες γλυκόζης καθημερινά

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan ήρθε για να αποκαλύψει ακριβώς πώς η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Nature Communications, υποστήριξε ότι όταν οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μειώθηκαν οι βασικοί μεταβολίτες του εγκεφάλου τους.

Οι μεταβολίτες, που ονομάζονται N-acetylaspartate, ή NAA, και kynurenine, συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών συνδέονται και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επίπεδα kynurenine  που επίσης παράγονται όταν ασκούμαστε, έχουν συνδεθεί και με την κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εναλλαγές στα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών, έκαναν τις μύγες να καταναλώνουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη.

Η συγγραφέας της έρευνας Monica Dus ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν η αλλαγή στον μεταβολισμό των οργανισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απ’ την έβδομη κιόλας ημέρα που οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σ’ αυτήν τη διατροφή, παρουσίασαν ένα εντελώς διαφορετικό μεταβολικό προφίλ.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 20 μεταβολίτες του εγκεφάλου επηρεάστηκαν απ’ τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ενώ σε επόμενο στάδιο η ομάδα των ερευνητών θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι μεταβολίτες επηρεάζουν τον ύπνο, τη μνήμη, αλλά και τη διατροφή μας.

Τα τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, αναβαθμίζουν το ανταποδοτικό σύστημα του εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό που υπερβαίνει τις ικανότητες του ατόμου να σταματήσει να τρώει, ενώ παράλληλα εδραιώνεται το αίσθημα της ανταπόδοσης και δημιουργούνται υποσυνείδητα μοτίβα διατροφής που εξελίσσονται σε «συνήθεια». Με απλά λόγια όσο πιο πολύ τρως τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τόσο περισσότερο θα τις επιθυμείς και θα θέλεις να συνεχίσεις να τις τρως, και αυτή ακριβώς είναι η “εθιστική” διάσταση που έχουν οι γλυκές τροφές.

Όσο πιο γρήγορα «μαθαίνεις» αυτά τα ερεθίσματα, τόσο πιο πιθανόν είναι να πάρεις βάρος στο μέλλον και τόσο πιο εύκολα, κάτι που θεωρείται ανταμοιβή, μετατρέπεται σε συνήθεια. Είναι μάλιστα τόσο δυνατή που παρακάμπτει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και σε κάνει να συνεχίσεις να ζητάς το προσωρινό «ανέβασμα» που προσφέρει η ζάχαρη. Οι λαχτάρες λοιπόν έχουν πάρει τον έλεγχο κι έτσι πολλοί άνθρωποι τρώνε έχοντας ως προτεραιότητά τους την ανταμοιβή και όχι τη θρέψη.

Στον αντίποδα τα φυσικά σάκχαρα, που βρίσκονται στο μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και τα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν να ενισχύσει κάποιος την υγεία του εγκεφάλου του. Ο εγκέφαλός μας καταναλώνει 400 θερμίδες γλυκόζης καθημερινά. Είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρους καρπούς παρά χυμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο προκαλεί μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί το σώμα μας να μπει σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους. Επειδή ένα μήλο έχει περισσότερες ίνες και το καταναλώνουμε πιο αργά από ένα ποτήρι χυμό, είναι μια καλύτερη επιλογή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις 400 θερμίδες που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας, μόνο το ένα τέταρτο πρέπει να προέρχεται από την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης – οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να έχουν πάνω από 30g ελεύθερων σακχάρων την ημέρα, δηλαδή περίπου επτά κύβους ζάχαρης.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι οποίοι ναι, είναι επίσης σημαντικοί.

Η ζάχαρη, υπάρχει σε πολλές τροφές.  Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 14 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, και το κύριο μόριο του kale (λαχανίδα) είναι η ζάχαρη, σύμφωνα με τον Ramsey.

Αλλά οι μπανάνες και τα μούρα είναι τρόφιμα με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, έτσι απελευθερώνουν την ενέργεια αργά και δεν επιταχύνουν την αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να  τρέξει και με κετόνες «που δημιουργούνται μετά από μετατροπή της αποθηκευμένης ενέργειας σε λίπος, κατά τη διάρκεια νηστείας ή κατανάλωσης λιγότερων από 60 γραμμαρίων υδατανθράκων την ημέρα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Τα βιολογικά & βιο-ομοειδή προϊόντα και ο ρόλος τους στην Ελλάδα

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

ΗΠΑ: Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν Covid-19 από τους ανθρώπους, επιβεβαιώνουν επιστήμονες

Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 από τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ...

Επιφυλάξεις Τσιόδρα για χλωροκίνη: Αμφισβητείται ακόμη η δράση της

H χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του διασαφήνισε χθες ...

Πώς θα φορέσουμε μάσκα σε υψηλές θερμοκρασίες;

Οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται μια «ανάσα» μακριά μας, η πανδημία του κορωνοϊού όμως επιβάλλει ...

Εμβόλιο γρίπης: Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικό – Αναλυτικές οδηγίες

Χρήσιμες οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό εξέδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας. Όσα ...

Η παχυσαρκία είναι πιο πιθανή για τα μοναχοπαίδια παρά για τα αδέλφια

Σύμφωνα με έρευνα λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες φαίνεται πως υιοθετούν τα μοναχοπαίδια, σε σχέση ...

Επιστήμονες ανακάλυψαν τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους

Ομάδα νευροεπιστημόνων ανακάλυψε έναν καινούριο τρόπο εγκεφαλικής επικοινωνίας που μπορεί να είναι το μεγάλο ...