Εσύ το ήξερες; – Να ποιες μορφές καρκίνου προλαμβάνει η τακτική κατανάλωση καφέ

Αν και όλοι διατρέχουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, η υιοθέτηση κάποιων συνηθειών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η τακτική κατανάλωση του δημοφιλέστερου ροφήματος στον κόσμο, δηλαδή του καφέ.

Ο αγαπημένος καφές προσφέρει ενέργεια και άλλα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.

 

Δείτε τι δείχνουν οι έρευνες για τη συμβολή του καφέ στην πρόληψη του καρκίνου.

Καρκίνος προστάτη: Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον προστάτη. Μελέτη του 2011 που παρακολούθησε 50.000 άνδρες για 20 χρόνια, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη ήταν μειωμένος κατά 20% εάν έπιναν καφέ. Βρήκαν επίσης ότι ο καφές μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 60%.

Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: Άνθρωποι που έπιναν τακτικά καφέ είχαν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα σε σχέση με άλλους που δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ ή που κατανάλωναν περιστασιακά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο καφές περιέχει ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες και άλλα βιολογικά ενεργά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου.

Καρκίνος ήπατος: Όσοι πίνουν δύο καφέδες την ημέρα κινδυνεύουν κατά 35% λιγότερο να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του ήπατος, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Όσοι πίνουν ένα καφέ την ημέρα, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους πίνουν πέντε καφέδες, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου στο μισό.

Καρκίνος ενδομητρίου: Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες την ημέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο. Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης. Φάνηκε επίσης ότι η καφεΐνη παίζει ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ εξετάστηκε και το τσάι αλλά δεν διαπιστώθηκε ανάλογη προστατευτική δράση.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κίνδυνος για την καρδιά η απότομη απώλεια κιλών [vid]

Για τα άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος, όμως, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει, ότι οι συνέπειες για την ...

Πώς να φτάξετε τη δικιά σας αυτοσχέδια μάσκα προστασίας από τον κοροναϊό

Αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου μάσκα προστασίας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, εδώ ...

Η ηλικία του πατέρα παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μιας εξωσωματικής

Δεν είναι μόνο η ηλικία της μητέρας που παίζει ρόλο όταν μια γυναίκα υποβάλλεται ...

Ποιοι φακοί επαφής είναι επικίνδυνοι για την υγεία

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για ...

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχωρεί δωρεάν μία από τις πέντε νοσηλευτικές του μονάδες στο Υπουργείο Υγείας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ομίλου, στόχος της προσφοράς αυτής, η οποία καλύπτει το ...