Εμβόλιο γρίπης : Παρενέρεγειες

Η επίθεση του ιού της γρίπης κορυφώνεται κατά τον Χειμώνα αρχές Άνοιξης με δεκάδες νεκρούς.

Η επίθεση του ιού της γρίπης κορυφώνεται κατά τον Χειμώνα αρχές Άνοιξης με δεκάδες νεκρούς. Η γρίπη είναι μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει πτηνά και θηλαστικά και προκαλείται από RNA βλεννοϊούς.

Dr Aναστασία Mοσχοβάκη 
Ο ιός της γρίπης αφού  εισέλθει στο σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τα ζωτικά συστατικά του ανθρώπινου κυττάρου για να αναπαραχθεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων και φλεγμονωδών μορίων. Στους περισσότερους υγιείς ενηλίκους αυτή η διαδικασία διαρκεί λίγο και αναρρώνουν εντός λίγων ημερών. Ωστόσο, μερικές φορές η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τόσο ισχυρή, που καταστρέφει τους ιστούς του οργανισμού. Σε άλλες περιπτώσεις, αναπτύσσεται δευτερογενής μικροβιακή λοίμωξη (π.χ. από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο) που εκμεταλλεύεται ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή το καρδιαγγειακό σύστημα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που προέρχονται από την αυξημένη κινητοποίηση της κυκλοφορίας.

Οι σοβαρότερες των επιπλοκών συμβαίνουν σε εξασθενημένους ασθενείς, σε υγιείς παχύσαρκους (ιδιαίτερα σε ιούς Η1Ν1) σε χρόνιους καπνιστές. Το εμβόλιο είναι σημαντικό προληπτικό μέτρο έναντι σοβαρών επιπλοκών . Ωστόσο πολλοί μύθοι που αφορούν τις παρενέργειες του εμβολίου αναστέλλουν την καθολική εφαρμογή του σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε άλλες περιπτώσεις αντιλήψεις που διέπουν το εμβόλιο έχουν επιστημονική βάση και δημιουργούν μια καλώς εννοούμενη δυσπιστία. Παρακάτω εκτίθενται τρεις από τις πιο κοινές αντιλήψεις που αφορούν τις παρενέργειες αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου:

ΑΝΤΙΛΗΨΗ 1

Εφόσον έχω κάνει το εμβόλιο δεν κινδυνεύω να πάθω γρίπη ή λοίμωξη αναπνευστικού.

Οι ιοί του εμβολίου είναι οι ιοί που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος με βάση  τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες. Αυτά τα στελέχη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου. Ορισμένες φορές ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε τέτοιο βαθμό από έτος σε έτος που το εμβόλιο το οποίο παρήχθη με βάση τη μορφή του ιού κατά το προηγούμενο έτος δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό.

Έτσι το εμβόλιο παρέχει μερική προστασία μόνο έναντι των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης δύο εβδομάδες μετά την χορήγησή του. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας κάνει το εμβόλιο, αναμένετε να σας προστατεύσει έναντι των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης και όχι έναντι της γρίπης συνολικά. Σε αυτό το δεδομένο πρέπει να συνυπολογίσετε το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν σας προστατεύει έναντι των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος που συχνά έχουν ανάλογη (αν και λιγότερο επικίνδυνη) συμπτωματολογία με την γρίπη και επίσης ότι ορισμένοι εμβολιαζόμενοι δεν αντιδρούν στο εμβόλιο με αποτελεσματική παραγωγή αντισωμάτων (non responders).  

ΑΝΤΙΛΗΨΗ 2

Το εμβόλιο περιέχει μόνο αδρανοποιημένους ιούς γρίπης.

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην χώρα μας περιέχει επίσης συντηρητικά και σταθεροποιητικά του εμβολίου και άλλους παράγοντες:  Χλωριούχο κάλιο, διβασικό φωσφορικό νάτριο ένυδρο, δισόξινο φωσφορικό κάλιο πρωτεΐνες ορνίθων νεομυκίνη φορμ αλδεΰδη ή οκτοξινόλη. Τα συστατικά αυτά έχουν κατηγορηθεί για δυσμενείς επιδράσεις στο σώμα από ανεξάρτητους ερευνητές και οικολογικές οργανώσεις. Αυτό είναι αμφιλεγόμενο λόγω της ελάχιστης συγκέντρωσης των ουσιών αυτών.  Ορισμένοι άνθρωποι με απαγορευτικές αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο το όφελος από το εμβόλιο σε ομάδες υψηλού κινδύνου υπερβαίνει τον αμφιλεγόμενο κίνδυνο από τα συστατικά του εμβολίου.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ 3

Οι έγκυοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Η γρίπη είναι πιθανότερο να προκαλέσει σοβαρή νόσο και επιπλοκές στις εγκύους. Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην καρδιά και στους πνεύμονες οι οποίες καθιστούν τις εγκύους και τις λεχώνες επιρρεπείς στη βαριά γρίπη. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει και το μωρό από επιπλοκές από γρίπη με δεδομένο ότι τα αντισώματα της μητέρας περνούν στο έμβρυο.

Το όφελος από το εμβόλιο είναι υψηλότερο των πιθανών παρενεργειών με την εξαίρεση των περιπτώσεων των εγκύων με απαγορευτικές αντενδείξεις για εμβολιασμό (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου σύνδρομο Guillain Barre).

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης: Έχω κρύωμα ή γρίπη; Εσείς ρωτάτε η ιατρική επιστήμη απαντά

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων Lucidel

Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων Lucidel 150 mg, Lucidel 300 mg και Lucidel Plus ...

Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για το μωρό, αν ο πατέρας είναι μεγάλος σε ηλικία

Τα μωρά από πατέρες μεγάλης ηλικίας είναι πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα, λιποβαρή και με ...

Πειραματική εμφυτεύσιμη συσκευή βάζει φρένο στην ακράτεια των ούρων

Νευροεπιστήμονες και μηχανικοί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μικροσκοπική συσκευή που εμφυτεύεται στην ουροδόχο ...

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες

Οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πρόωρα, πριν τα 45 τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για ...

Πενταπλάσιες οι αυτοκτονίες των ανδρών στην Ελλάδα έναντι των γυναικών

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονία στη Γη αυξήθηκε κατά 6,7% μεταξύ 1990-2016,φθάνοντας τους ...