ΕΦΕΤ: Πώς θα αποφύγετε τη δηλητηρίαση από τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι ευαίσθητα στο φως, την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν φέτες από καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, καπνιστό ή βραστό κοτόπουλο, πάριζα και μορταδέλα που κόβονται στα μηχανήματα κοπής των σούπερ μάρκετ, παρουσία του πελάτη. Παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο λιστερίωσης έχουν να κάνουν με το χειρισμό, τη διατήρηση και το χρόνο κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

– Τα τρία πιο ευρέως καταναλισκόμενα μη προσυσκευασμένα προϊόντα κρέατος θερμικής επεξεργασίας που τα ελληνικά νοικοκυριά ανέφεραν ότι αγοράζουν και καταναλώνουν είναι: καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα και πάριζα κατά αύξουσα σειρά.

– Περίπου τα μισά ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν ένδειξη θερμοκρασίας στο ψυγείο τους.

– Η έκθεση των μη προσυσκευασμένων προϊόντων κρέατος θερμικής επεξεργασίας σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μικρή. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετούν τα προϊόντα αυτά μόνο σε καλά κλεισμένα δοχεία/τάπερ, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με άλλα τρόφιμα.

– Η πλειοψηφία των νοικοκυριών συνήθως δεν διατηρούν τα προϊόντα αυτά στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα.

– Μεταξύ των ευπαθών ομάδων για τη λιστερίωση, οι ηλικιωμένοι (> 65 ετών) αποτελούν αριθμητικά την πιο σημαντική ομάδα υψηλού κινδύνου

– Σύμφωνα με το επικυρωμένο μαθηματικό μοντέλο προσδιορισμού επικινδυνότητας που αναπτύχθηκε στη μελέτη αυτή, η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων λιστερίωσης προβλέπεται να είναι επτά (7) (μέση τιμή) ετησίως για τον συνολικό ελληνικό πληθυσμό

– Ο προβλεπόμενος αριθμός κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά με τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας συντήρησης στα οικιακά ψυγεία ή/και με την εισαγωγή ημερομηνίας ανάλωσης στα προϊόντα που οδηγεί σε μέγιστο χρόνο συντήρησης μικρότερο από 2 εβδομάδες.

– Μόνο το 50% των συμμετεχόντων νοικοκυριών έχουν ακούσει για το παθογόνο μικρόβιο Listeria monocytogenes και οι γνώσεις τους ως προς τις τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μικροβίου αυτού και να αυξηθεί ο κίνδυνος λιστερίωσης ήταν ελλιπείς.

Σωστή συντήρηση των αλλαντικών

Τα αλλαντικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ευαίσθητα στο φως, την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία.Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε την ετικέτα κάθε προϊόντος για την ημερομηνία λήξης του ή τον υπάλληλο του καταστήματος που κάνετε την αγορά σας.

Υπάρχουν αρκετά προϊόντα αλλαντικών όπως είναι το μπέικον, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης και τα Κοκτέιλ μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο αν τα βάλουμε στην κατάψυξη. Όταν όμως αποψυχθούν πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα.

Στα συσκευασμένα αλλαντικά θα πρέπει να βλέπετε και να καταναλώνεται την ημερομηνία που αναγράφετε πάνω στη συσκευασία.

Τα αλλαντικά κοπής εξαρτάται από το πότε ανοίχτηκε η συσκευασία στο κατάστημα. Τις φέτες ζαμπόν, γαλοπούλας, πάριζας, μορταδέλας κ.α., διατηρούνται σε σωστή συντήρηση (2- 4C) για 2-4 ημέρες και καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε για την αποθήκευσή τους γυάλινα τάπερ ή μπόλ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Σου αρέσει ο ανανάς αλλά δυσκολεύεσαι να τον κόψεις; – Τώρα είναι παιχνιδάκι [vid]

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία;

Η φυσιολογική σύλληψη προϋποθέτει την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού συνολικά και την επιμέρους ...

Εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δυο έτη νωρίτερα

Οι περισσότεροι καρκίνοι των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στα τελευταία στάδια, στα οποία οι θεραπευτικές παρεμβάσεις ...

Τι είναι η σεξουαλική ανορεξία;

ΣΕΞ…Πρόκειται για μια ανθρώπινη ανάγκη,που πλέον ξεφεύγει από τον σκοπό της αναπαραγωγής και θεωρείται ...

Σπάνια γενετική μετάλλαξη αντιστέκεται στον ιό του AIDS

«Φυσική ανοσία» στον ιό του AIDS δημιουργεί μια εξαιρετικά σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία ...

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 25, κινδυνεύει με εγκεφαλικό

Ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 25 ετών στον κόσμο -και στην Ελλάδα- ...

Όλη η αλήθεια για την κινόα (quinoa) και τα οφέλη της

Η κινόα (quinoa) είναι ένα δημοφιλές δημητριακό ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ...