Γιατί είναι σημαντικό το αντιτετανικό εμβόλιο στις διακοπές ;

Ο τέτανος είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από σπόρους του βακτηρίου κλωστηριδίου του τετάνου

Ο τέτανος είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από σπόρους του βακτηρίου κλωστηριδίου του τετάνου.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος 

Οι σπόροι αυτοί δεν  αποικίζουν μόνο σκουριασμένα αντικείμενα όπως ευρέως πιστεύεται αλλά αφθονούν στο περιβάλλον. Ευρίσκονται στο έδαφος, στη σκόνη, στα έντερα και στα κόπρανα ζώων και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διεισδύσουν σε τραύματα ή λύσεις της συνέχειας του δέρματος (π.χ. λύσεις λόγω δήγματος ζώου ή τσιμπήματος κουνουπιού ή νυγμού βελόνας ή αγκαθιών ή εκδορές από φυτά και ξύλα κατά τις περιηγήσεις στην εξοχή) και υπό κατάλληλες αναερόβιες συνθήκες  να βλαστήσουν και να απελευθερώσουν την τοξίνη τους. Κατά τις διακοπές του καλοκαιριού, αρκετοί πολίτες προσβάλλονται από τέτανο κατά τα ταξίδια τους. Αιτίες τα τραύματα που είναι συχνά κατά τις διακοπές, οι κηπουρικές δραστηριότητες, οι εκδρομές στην φύση, η αυξημένη επαφή με ζώα σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Για το αρχικό τραύμα,  επειδή συχνά είναι μικρό, δεν αναζητείται αρχική ιατρική θεραπεία ενώ σε πολλές περιπτώσεις το αρχικό τραύμα είναι τόσο ασήμαντο, που δεν μπορεί να εντοπιστεί με προφανή τρόπο. Η περίοδος επώασης του τετάνου είναι 3- 21 ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται εντός 14 ημερών από τη μόλυνση της πληγής. Ο τέτανος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα του τετάνου οφείλονται στην απελευθέρωση τοξίνης, η οποία ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακούσιες συσπάσεις μυών, δυσκολία στην κατάποση, επιληπτικές κρίσεις, πονοκέφαλο, δυσκαμψία πυρετό και εφίδρωση, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή στον καρδιακό ρυθμό. Στην Ελλάδα με βάση στατιστικές αποβιώνει το 15-20% των ανθρώπων που προσβάλλονται ενώ η πλήρης ανάρρωση στις πιο ήπιες μορφές της νόσου μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα το 70% των ανθρώπων που πεθαίνουν από τέτανο στην Ελλάδα έχουν αμελήσει τον αντιτετανικό εμβολιασμό. Ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο έχει εισαχθεί από το 1960 στην Ελλάδα και ενώ σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι ανεπαρκής. Ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι σημαντικός ακόμη και για τους ανθρώπους που έχουν κάνει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά την παιδική τους ηλικία, διότι το παιδικό εμβόλιο του τετάνου δεν καταλείπει ισόβια ανοσία και χρειάζεται αναμνηστικούς εμβολιασμούς ανά δεκαετία περίπου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο:

  • Το εμβόλιο περιέχει αδρανείς τοξίνες τετάνου που δεν προκαλούν νόσο αλλά έχουν την δύναμη να πυροδοτήσουν την δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων. Οι αδρανοποιημένες αυτές τοξίνες συνδυάζονται με αδρανοποιημένες τοξίνες διφθερίτιδας και κοκκύτη με αποτέλεσμα το εμβόλιο να παρέχει προστασία και έναντι των νοσημάτων αυτών (συνδυασμένο διπλό εμβόλιο διφθερίτιδας τετάνου και τριπλό διφθερίτιδας τετάνου κοκκύτη).
  • Σήμερα το εμβόλιο χορηγείται σε πενταπλό παιδιατρικό σχήμα σε προσχολική ηλικία. Στη συνέχεια ο έφηβος εμβολιάζεται σε ηλικία 11 ετών και ανά δεκαετία.
  • Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά την παιδική τους ηλικία ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς πρέπει να κάνουν μία δόση του τριπλού εμβολίου και στη συνέχεια μετά την πάροδο τριάντα με εξήντα ημερών μία δόση διπλού εμβολίου τετάνου διφθερίτιδας και έξι με δώδεκα μήνες μετά την δεύτερη δόση, να επανεμβολιάζονται με το διπλό διφθερίτιδας τετάνου. Στη συνέχεια πρέπει να πραγματοποιούν αναμνηστικούς εμβολιασμούς ανά δεκαετία.
  • Παρενέργειες από το εμβόλιο είναι η ερυθρότητα και ο πόνος στην θέση του εμβολιασμού, χαμηλός πυρετός, κόπωση, κράμπες.
  • Απαγορευτικές αντενδείξεις για εμβολιασμό είναι η σοβαρή αλλεργία ή δυσανεξία σε συστατικά του εμβολίου, σοβαρό οξύ νόσημα. Χρόνιο νευρολογικό νόσημα σε φάση υποτροπής.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Γιατί η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη για την υγεία;

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τονώστε τη μνήμη σας σε δέκα λεπτά

Ξεχνάτε συνεχώς πού αφήσατε τα κλειδιά σας; Κρατάτε σημειώσεις για τα πάντα για να ...

Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά εδέσματα- Τι να φάτε με μέτρο

Οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν ημέρες συνάντησης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα συνοδεία από ...

Πείτε «ναι» στη δωρεά οργάνων και χαρίστε ζωή σ΄ ένα συνάνθρωπό μας

Πολίτες που δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η δωρεά οργάνων, πώς και πότε γίνεται, ...

Επιστήμονες δημιούργησαν σε εργαστήριο έναν μίνι πλακούντα (που ξεγελά ακόμη και τα τεστ εγκυμοσύνης)

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο μια μικρογραφία ενός λειτουργικού ανθρώπινου ...

Η κανναβιδιόλη (CBD) και τα ευεργετικά της οφέλη

Μια ουσία πολλά υποσχόμενη για την υγεία μας περιέχεται στο φυτό της κάνναβης και ...

Γρίπη: Έτσι εισβάλλει ο ιός στον οργανισμό

Ένα εκπληκτικό βίντεο από το NPR δείχνει ακριβώς το πώς ένας ιός εισβάλλει στο ...