Αυτό το φως μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Το μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, ισχυρίζονται Κινέζοι επιστήμονες

Ομάδα ερευνητών από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων στην Κίνα διαπίστωσε ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση ποντικών σε μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στους ανθρώπους, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λόγοι, ωστόσο, παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρήση smartphone τη νύχτα σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Στο νέο εγχείρημα, οι ερευνητές εξέτασαν αν η έκθεση των ματιών σε νυχτερινό φως μπορεί να αποτελεί αιτία για το πρόβλημα και, συγκεκριμένα, αν πρόκειται απλώς για το μπλε φως.

Κατά την πειραματική διαδικασία, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε μπλε φως επί δύο ώρες κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολούθησαν προσεκτικά τη συμπεριφορά των πειραματόζωων για να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο αυτή έκθεση είχε κάποια επίδραση στη συμπεριφορά τους. Σε αρχικό στάδιο, τα ποντίκια δεν έδειξαν κάποια αλλαγή. Τρεις εβδομάδες αργότερα, τα ποντίκια άρχισαν να προσπαθούν με μικρότερο ζήλο για κερδίσουν ένα έπαθλο ζάχαρης, το ίδιο και για να αποδράσουν όταν τους δόθηκε η δυνατότητα. Αμφότερες οι συμπεριφορές θεωρήθηκαν ενδείξεις κατάθλιψης στα ποντίκια. Τα συμπτώματα συνεχίστηκαν έως και τρεις εβδομάδες μετά, ακόμη και κατόπιν της διακοπής της έκθεσής τους στο νυχτερινό μπλε φως.

Για να καταλάβουν γιατί το μπλε φως προκάλεσε στα ποντίκια κατάθλιψη, οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλό τους και, συγκεκριμένα, τις νευρικές οδούς που συνδέουν τα μάτια με τον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος υποδοχέα φωτός στον αμφιβληστροειδή των ποντικιών συνδεόταν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση: τον επικλινή πυρήνα που σχετίζεται με το κυνήγι της ανταμοιβής και τον έξω ραχιαίο πυρήνα που δέχεται ερεθίσματα και σχετίζεται με την πείνα και τη δίψα. Όταν οι ερευνητές αποσυνέδεσαν τους υποδοχείς, τα ποντίκια δεν εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω της έκθεσής τους στο μπλε φως τη νύχτα.Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι αυτές οι οδοί ήταν πολύ πιο ενεργές κατά την έκθεση στο μπλε τη σε σχέση με την ημέρα το οποίο, διατείνονται, εξηγεί στη δεύτερη περίπτωση δεν οδηγούμαστε στην κατάθλιψη.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πότε θα επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές που νόσησαν με κορονοϊό [KYA]

Στις 10 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κορονοϊού θα μπορούν να επιστρέψουν ...

Τεστ αίματος δείχνει πόσο καλή είναι η φυσική κατάσταση κάποιου πριν και μετά την άσκηση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο πειραματικό τεστ αίματος που μπορεί να ...

Πειραματική εμφυτεύσιμη συσκευή βάζει φρένο στην ακράτεια των ούρων

Νευροεπιστήμονες και μηχανικοί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μικροσκοπική συσκευή που εμφυτεύεται στην ουροδόχο ...

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Η μέδουσα Pelagia noctiluca έχει σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια ...

Βραζιλιάνος ασθενής φαίνεται να είναι ο πρώτος στον κόσμο που θεραπεύθηκε από τον ιό HIV μόνο με φάρμακα

Ένας 36χρονος Βραζιλιάνος είναι πιθανώς ο πρώτος παγκοσμίως που απαλλάχθηκε τελείως από τον ιό ...

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στους νέους

Δεν είναι καθόλου λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την κατάθλιψη ...