Οι αρσενικοί γαμέτες μειώθηκαν στη Δύση 60% σε 40 χρόνια

Διεθνής μελέτη συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα ευρήματα 185 ερευνών για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτωση από το 1973 έως το 2011

Μετα-ανάλυση είναι η στατιστική ανάλυση που συνδυάζει τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών μελετών επί του ιδίου θέματος με στόχο να εξαχθεί μια συγκεντρωτική εκτίμηση από το σύνολο των στατιστικών δεδομένων.

Η εν λόγω μελέτη από ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Δανία, το Ισραήλ και την Ισπανία διαπίστωσε ότι σε 42.935 άνδρες από Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, ο αριθμός σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος όχι μόνο είχε μειωθεί από το 1973 έως το 2011 κατά μέσο όρο 52,4 % και οι συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων κατά 59,3 % αλλά και ότι η τάση συνεχίζεται.

(α) Μοντέλο μετα-παλινδρόμησης για μέση συγκέντρωση σπέρματος κατά γονιμότητα και γεωγραφικές ομάδες, προσαρμοσμένο για δυνητικούς συγχυτικούς παράγοντες. (β) Μοντέλο μετα-παλινδρόμησης για τον μέσο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων κατά γονιμότητα και γεωγραφικές ομάδες, προσαρμοσμένο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Αυτό σημαίνει ότι στην Βόρεια Ευρώπη σήμερα περισσότερο από το 15 % των νέων ανδρών έχουν αριθμό σπερματοζωαρίων ικανό να ‘βλάψει τη γονιμότητά τους’.

Εκτός από τις προφανείς συνέπειες για την αναπαραγωγή οι μειώσεις συνάδουν και με αναφερόμενες τάσεις στον καρκίνο των όρχεων, τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν με έναν ή και τους δύο όρχεις να λείπουν, την έναρξη της ανδρικής εφηβείας, τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης και τη συνολική αύξηση της νοσηρότητας και του ποσοστού θνησιμότητας.

Σε αντιδιαστολή δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι εκεί έχουν διεξαχθεί πολύ λιγότερες έρευνες.

Σύμφωνα με τον Χαγκάι Λεβάιν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος επιστάτησε της έρευνας ‘Η μελέτη αυτή αποτελεί επείγουσα έκκληση για ερευνητές και υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να διερευνήσουν τις αιτίες της απότομης συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των σπέρματος’.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τους λόγους της μείωσης, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων έχει ήδη συνδεθεί με παράγοντες, όπως έκθεση σε ορισμένα χημικά και φυτοφάρμακα, το κάπνισμα, άγχος και παχυσαρκία, πράγμα που υποδηλώνει ότι η μειωμένη ποιότητα του σπέρματος μπορεί να αποτελεί συνέπεια της σύγχρονης ζωής στην υγεία των ανδρών.

Η Σάνα Σουάν μέλος της ομάδας και καθηγήτρια Ιατρικής στην Νέα Υόρκη, δήλωσε: ‘Η μείωση είναι έντονη και συνεχίζεται. Το γεγονός ότι το φαινόμενο παρατηρείται στις δυτικές χώρες υποδηλώνει έντονα ότι οι χημικές ουσίες παίζουν αιτιώδη ρόλο σε αυτήν την τάση.»

Το χειρότερο είναι το γεγονός ότι, όπως είπε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σάρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ‘η μείωση είναι τόσο ανησυχητική όσο και η ίδια η πτώση, δεδομένου ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τις διατροφικές ή χημικές εκθέσεις του τρόπου ζωής που μπορεί να την έχουν προκαλέσει’.

Πηγή

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κορωνοϊός – Ανοσία: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι κάτω από τη μύτη μας

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σε σχέση με τη χρήση μάσκας ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ...

CureVac: Ξεκίνησαν πρώτες δοκιμές της φάσης II

Ένας πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε» με την εφαρμογή της τεχνολογίας που είναι η ιδιαιτερότητα της ...

Λετονία: Ουρές σχηματίζουν οι άνθρωποι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια πρόταση εξετάζουν και οι ελληνικές Αρχές Άνθρωποι ηλικίας 30 ετών σχηματίζουν ουρές ...

Άνοιξη 2019 και μπούκωμα: Που οφείλεται;

Ο καιρός αρχίζει να βελτιώνεται κατά την Άνοιξη, οι συνθήκες καλυτερεύουν. Ωστόσο το μπούκωμα ...

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Μια δημοφιλής άποψη είναι ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν ασκούνται και δεν είναι υγιείς, ...

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Ασκληπιείο

Στην ενίσχυση του Ασκληπιείου γενικού νοσοκομείου, προχώρησε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, πρόσφερε 10.000 μάσκες ...