Η επέμβαση αποκατάστασης του καταρράκτη βελτιώνει τον ύπνο

Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις για την επέμβαση αποκατάστασης

Ο καταρράκτης, στην συντριπτική πλειοψηφία, δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Είναι συχνότατη πάθηση που παρατηρείται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε πολύ νεότερα άτομα, ειδικά αν αυτά έχουν ιστορικό τραύματος στα μάτια, φλεγμονών στα μάτια, είναι διαβητικοί, κάνουν χρήση κορτιζόνης είτε με την μορφή σταγόνων είτε με την μορφή χαπιών, καπνίζουν ή έχουν μεγάλη έκθεση στον ήλιο χωρίς την χρήση γυαλιών ηλίου.

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη και στους οποίους τοποθετούνται ενδοφακοί τελευταίας γενιάς, όχι μόνο αποκτούν καλύτερη όραση αλλά βιώνουν καλύτερο ύπνο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, στις 23 Μαΐου.

Επιπλέον , πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής μελέτης, «τα άτομα αυτά αυξάνουν τις γνωσιακές τους ικανότητες από ό, τι τα αντίστοιχα υγιή ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση καταρράκτη».

«Πράγματι τα αποτελέσματα της μελέτης των αμερικανών συναδέλφων είναι άκρως ενδιαφέροντα και σημαντικά» αναφέρει κληθείς να σχολιάσει την αμερικανική μελέτη ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

Καταρράκτης: Η αποκατάσταση της όρασης και η επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό

Η ερμηνεία που δίδεται στα αποτελέσματα της μικρής αλλά σημαντικής και ενδεικτικής εργαστηριακής μελέτης, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων που έγιναν από την Dr. Sarah Chellappa, της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστόνη, είναι ότι «η βελτίωση αυτής καθαυτής της όρασης αλλά και η ποσότητα και ο τρόπος που εισέρχεται το φως εντός του οφθαλμού ρυθμίζει καλύτερα το εσωτερικό ρολόι και τον κιρκαδιανό (κιρκάδιος)  ρυθμό του ατόμου».

Η Dr. Sarah Chellappa δήλωσε ακόμη ότι «αυτή είναι μία από τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες σε ασθενείς με προηγούμενη επέμβαση καταρράκτη, που δείχνουν ότι η αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού έχει ευεργετικές επιδράσεις σε βασικές πτυχές της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς».

Η μελέτη για τη θετική επίδραση της επέμβασης καταρράκτη, σε τομείς πέρα από την όραση

Η νέα μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα πιθανά πλεονεκτήματα της επέμβασης καταρράκτη πέρα ​​από τη βελτιωμένη όραση. Η Chellappa και οι συνεργάτες της μελέτησαν 13 ασθενείς, ηλικίας 55 έως 80 χρόνων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Μαζί μελετήθηκαν και 16 υγιή άτομα αντίστοιχης ηλικίας που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη και οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Σε πέντε από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη τοποθετήθηκαν ενδοφακοί με φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία (UV – για την προστασία κυρίως της ωχράς κηλίδας), αλλά χωρίς φίλτρο για το μπλε φως, ενώ οι άλλοι οκτώ ενδοφακοί που τοποθετήθηκαν είχαν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν – απορροφούν το μπλε φως και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η παρακολούθηση των 29 εθελοντών πραγματοποιήθηκε σε εργαστήρια ύπνου για τρεις εβδομάδες, όπου κατέγραφαν τη δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά του ύπνου του κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι εθελοντές έφταναν στο εργαστήριο κάθε βράδυ στις 6 μ.μ. Στο περιβάλλον αυτό χαμήλωνε το φως για μια ώρα, έπειτα για 90 λεπτά υπήρχαν συνθήκες σχεδόν σκότους, ενώ στη συνέχεια δύο ώρες έκθεση σε φως. Τέλος 30 λεπτά με αχνό φως πριν από τον ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, έγινε καταγραφή του κύκλου ύπνου των εθελοντών για να καθοριστεί πόση ώρα βρίσκονταν σε φάση βαθέως ύπνου. Το πρωί όλα τα άτομα της μελέτης και των δύο ομάδων υποβάλλονταν σε γνωσιακά τεστ.

«Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι υπήρχε διαφορά στα επίπεδα μελατονίνης ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών (με και χωρίς επέμβαση καταρράκτη) καταγράφοντας μια «ομαλοποιημένη» αντίδραση στην ομάδα με επέμβαση καταρράκτη» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει.

«Επιπλέον, οι πέντε ασθενείς με επέμβαση καταρράκτη με ενδοφακούς χωρίς το φίλτρο για την μπλε ακτινοβολία, είχαν καλύτερο ύπνο και καλύτερες επιδόσεις σε γνωσιακά τεστ από εκείνους τους ασθενείς με ενδοφακούς με φίλτρο για την μπλε ακτινοβολία».

Τι είναι ο καταρράκτης;
Μέσα στον οφθαλμικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός, που μας επιτρέπει να βλέπομε με ευκρίνεια. Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού λέγεται καταρράκτης. Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού παρουσιάζεται αρχικά σαν σκλήρυνση του κέντρου του και στη συνέχεια σαν θόλωση των στοιβάδων του. Η συνηθισμένη αυτή ασθένεια δεν είναι προνόμιο μόνο των ηλικιωμένων. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη, μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη. Δηλαδή είναι δυνατό να προκληθεί και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες) ή ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης). Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Είναι προοδευτική και εμφανίζεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι. Όταν αναπτυχθεί ο καταρράκτης, ο φακός γίνεται αδιαφανής με αποτέλεσμα το φως να μην περνά στον αμφιβληστροειδή. Φυσική συνέπεια η ελάττωση της όρασης, κυρίως μακριά.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Συνήθη συμπτώματα είναι η μειωμένη μακρινή ή κοντινή όραση, η εξασθένηση στην αντίληψη των χρωμάτων, το θάμβος και η μείωση της ευαισθησίας των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον. Επίσης η εμφάνιση ή η επιδείνωση της μυωπίας, λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά τη βραδινή οδήγηση).

Πότε πρέπει να χειρουργείται;
Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Αν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου), τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί. Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων ή τη νεότερη οπτική βιομετρία για τον προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί. Ο καταρράκτης είναι μια νόσος που θεραπεύεται και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να την αντιμετωπίζουν. Αν κάποιος δε χειρουργήσει τον καταρράκτη, μπορεί να αναπτύξει υψηλή πίεση και να χάσει το φως του.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;
Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο. Κατά τη διάρκειά της ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με υπέρηχο ή laser ή και τα δύο, από μια μικροσκοπική τομή 1,4 έως 2,7 χιλιοστών. Στη συνέχεια από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός, που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, συγχρόνως με το χειρουργείο του καταρράκτη, να γίνει η διόρθωση της προϋπάρχουσας υπερμετρωπίας – μυωπίας – αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Αυτή είναι η διαθλαστική προσέγγιση του ασθενούς που θα χειρουργηθεί για καταρράκτη και τον απαλλάσσει από τη χρήση γυαλιών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση νέων ενδοφακών (Premium IOLs) και ειδικής μελέτης προεγχειρητικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι φακοί που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένοι στις ΗΠΑ (FDA) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CEO). Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή όραση για όλους.
Μια ακόμα πιο προηγμένη αντιμετώπιση των ασθενών μας είναι ότι μπορούν να χειρουργήσουν και τα δύο μάτια την ίδια μέρα. Αυτό γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, σύμφωνα με διεθνείς κανόνες. Η διάρκεια του χειρουργείου του καταρράκτη κατά μέσο όρο είναι 10-15 λεπτά.

Εμφανίζεται πάλι o καταρράκτης;
Όχι. Ο καταρράκτης είναι ο δικός μας φακός, ο οποίος αφαιρείται και στη θέση του μπαίνει τεχνητός φακός. Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά (15%-30%) είναι η θόλωση της κάψας του φυσικού φακού μας, στην οποία περιέχεται και ο ένθετος φακός.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης: Βιοηλεκτρονικό «όργανο σε τσιπάκι» ανοίγει νέες θεραπευτικές δυνατότητες για διάφορες παθήσεις

 

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πώς να φτάξετε τη δικιά σας αυτοσχέδια μάσκα προστασίας από τον κοροναϊό

Αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου μάσκα προστασίας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, εδώ ...

Υποχρεωτικός ο φάκελος υγείας στον ΕΟΠYΥ: Οδηγίες για την εγγραφή, πώς θα παίρνετε φάρμακα υψηλού κόστους

Μία νέα υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Φακέλου ...

Πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη μείωση του καπνίσματος

Η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει πως εάν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ...

Σοκ! 16 χρόνια μετά το «Δέκα λεπτά κήρυγμα» ο Χάρης Βορκάς είναι άλλος άνθρωπος!

Συστήθηκε στο κοινό ως «Τέλης» μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Δέκα λεπτά κήρυγμα», κι ...

Κορωνοϊός: Πειραματικό εμβόλιο από την Johnson & Johnson – Πότε ξεκινούν οι δοκιμές

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως οι δοκιμές σε ανθρώπινο δείγμα του πειραματικού ...

Κρις Τζένερ: Την πλάκωσαν στο ξύλο οι σωματοφύλακες της κόρης της, Κιμ Καρντάσιαν [pick& vid]

Η Κρις Τζένερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σπίτι της κόρης της Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ κατέληξε στο νοσοκομείο. ...