Όλη η αλήθεια για την κινόα (quinoa) και τα οφέλη της

Γράφει ο Παναγιώτης Αγγελιδάκης

Η κινόα (quinoa) είναι ένα δημοφιλές δημητριακό ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Πρόκειται για υπερτροφή με εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ και πολλούς τρόπους κατανάλωσης.

Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και καθυστερούν τη διοχέτευση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, οι πρωτεΐνες της κινόα συγκρίνονται με τις πρωτεΐνες που παίρνουμε από το κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κινόα έχει γλυκιά γεύση (μοιάζει με αυτήν του καρυδιού) που ’’δένει’’ εξαιρετικά σε μια ποικιλία πιάτων. Μαγειρεύεται εύκολα, όπως το πλιγούρι και χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σε γεύματα με συνοδευτικά κρέατος, ψαριού και λαχανικών.

Επίσης, το αλεύρι από κινόα μπορεί να αντικαταστήσει το κοινό αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί για ψωμί, μπισκότα και brownies.

Η Θρεπτική αξία της κινόα

Η κινόα είναι από τα λιγοστά φυτικά τρόφιμα που θεωρούνται μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή της παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, φαινυλανανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη) που χρειάζεται το σώμα σας.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως π.χ. η κουρσετίνη, η καμπφερόλη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη οξείδωσης των κυττάρων.

Είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα (δεν περιέχει χοληστερόλη), διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, παχυσαρκία, καρκίνο του εντέρου και άλλες χρόνιες ασθένειες. Eπίσης περιέχει θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), φολικό οξύ (Β9) και νιασύνη (Β3).

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην πεπτική υγεία, στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Τέλος, είναι πολύ πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Τι είναι η γλουτένη;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος μια δίαιτα απαλλαγμένη από τροφές που περιέχουν γλουτένη.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι.

Για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, προκαλεί συμπτώματα φουσκώματος, αέρια και κόπωση.

Σύγχρονες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση της γλουτένης με την πρόκληση ανοσοαπόκρισης σε άτομα με κοιλιοκάκη. Αυτό δύναται να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ακούσια απώλεια βάρους, διάρροια, διατροφικές ανεπάρκειες και να οδηγήσει ενδεχομένως μακροπρόθεσμα σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Για όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, η επιλογή υποκατάστατων χωρίς γλουτένη ή η λήψη προβιοτικών σκευασμάτων ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα και βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Κινόα χωρίς γλουτένη

Η κινόα θεωρείται ότι είναι απαλλαγμένη από τη γλουτένη. Μακροχρόνια μελέτη σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, έδειξε ότι με την κατανάλωση 50 γραμμαρίων κινόα ημερισίως, δεν εμφάνισαν τις γνωστές παρενέργειες.

Επίσης, σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ενσωμάτωση κινόα και άλλων προϊόντων με βάση τα δημητριακά σε δίαιτα χωρίς γλουτένη, αύξησε σημαντικά το συνολικό θρεπτικό προφίλ της διατροφής.

Είναι δυνατόν να εμφανιστούν ζητήματα δυσανεξίας από την κατανάλωση κινόα;

Παρά το γεγονός ότι η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει ορισμένες ουσίες που ίσως να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη.

Η κινόα, μεταξύ άλλων ουσιών, περιέχει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται προλαμίνη και είναι πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα δυσανεξίας.

Πράγματι, σε ανάλυση διαφόρων ποικιλιών κινόα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες καλλιέργεις κινόα, προκάλεσαν ανοσοαπόκριση σε δείγματα ιστών ατόμων με κοιλιοκάκη.

Ως εκ τούτου, είναι ασφαλέστερη η σταδιακή αύξηση πρόσληψης κινόα για να επιβεβαιωθεί αν υφίσταται ή όχι δυσανεξία στον οργανισμό.

Τέλος, είναι σημαντικό να διαθέτει το προϊόν εμπορικό σήμα με πιστοποίηση ότι δεν περιέχει γλουτένη.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μηλοπιτάκια με ψωμί του τοστ για υγεία και νοστιμιά!

Σύμφωνα με την επισκόπηση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, η οποία βασίστηκε σε 40 παλαιότερες ...

Πώς θα φτιάξετε σπιτικές βάφλες

Η βάφλα (waffle) αποτελεί ένα ελαφρύ γλύκισμα από γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά ψημένο ...

Σπιτικά παραδοσιακά μελομακάρονα με χυμό πορτοκαλιού και μέλι

Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά ...

20+1 Πρακτικές συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια

1) Πώς δε θα σπάνε οι φρυγανιές. Όταν αλείφετε τις φρυγανιές, για να μην ...

Βελτίωση του χρόνου επιβίωσης σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών

Ελπίδες σε μια κατηγορία γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών και επέζησαν, αλλά και ...

7 τρόποι να αποκτήσετε υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Rosemary Antonelos / The Guardian    Πάρτε αρκετή πρωτεΐνη Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα ...