Εσύ θα έτρωγες ακρίδες; Έντομα και διατροφή

Οι ακρίδες και τα έντομα κερδίζουν έδαφος στην διατροφή μας. Πριν κάποιες δεκαετίες όταν βέπαμε σε χώρες κυρίως της Ανατολής κάποια εικόνα από ανθρώπους να τρώνε ακρίδες ή οποιοδήποτε άλλο είδος εντόμου γυρίζαμε το βλέμμα με ύφος αποστροφής. Τώρα είναι γεγονός πως τα έντομα στη γενική τους τάξη (insect), η πολυπληθέστερη ομοταξία των αρθρόποδων, κερδίζουν έδαφος στη διατροφική μας λίστα και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς.

Αν σκεφτεί κανείς πως μας χωρίζουν μόλις 200 χρόνια από την εποχή που οι αστακοί θεωρούνταν ανεπιθύμητοι και πετάγονταν ξανά στη θάλασσα, τώρα όχι μόνο είναι ένα γκουρμέ φαγητό αλλά και ακριβό. Γενικά πράγματα που κάποτε θεωρούσαμε ταμπού ή παράξενα τώρα έχουν αλλάξει και έχουν πάρει διαφορετική θέση στη ζωή μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως η ανθρωπότητα αντιλήφθηκε (νωρίς ή αργά θα δείξει) πως η επιβίωση της εξαρτάται άμεσα από τη σωτηρία του πλανήτη μας και η στροφή στην οικολογία είναι αναγκαία. Το δύσκολο έργο αυτό, η αναζητηση δηλαδή συνεχώς τρόπων να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη και την επίδραση μας στο περιβάλλον, το κάνει ο καθένας μας. Ξεκινώντας από την απλή ανακύκλωση και φτάνοντας σε εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων. Ένας από αυτούς τους τρόπους να γίνει πράξη αυτό το έργο είναι να διευρυνθεί η πηγή τροφής μας.

Για χρόνια πηγή πρωτεϊνών αποτελούσε το κρέας και διάφορα όσπρια. Οργανώσεις με οικολογική συνείδηση απέναντι στα ζώα, η στροφή στην ωμοφαγία και γενικά ο Vegan τρόπος ζωής έχει διαταράξει την σχέση του ανθρώπου με το κρέας. Φυσικό επακόλουθο ήταν να προστεθούν σε όλα αυτά και διάφορες μελέτες: για την τοξικότητα του κρέατος (που έξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες των σφαγείων που δε λειτουργούν βέβαια ούτε με τη στοιχειώδη υποδομή), τα υπολλείματα των σφαγείων που δεν προορίζονται για κατανάλωση και γεμίζουν χωματερές και είναι επικύνδυνα για το υπόγειο νερό και το περιβάλλον αλλά και για τις συνθήκες κακομεταχείρισης των ζώων στα σφαγεία. Η ανάγκη λοιπόν για εναλλακτική πηγή πρωτεϊνης τέθηκε επί τάπητος.

Γιατί τα έντομα;

Ο FAO (Food Agricultural Organization), δηλαδή η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας μέσω έρευνας έχει διαπιστώσει πως περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο περιλαμβάνουν στη διατροφή τους είδη από την ομοταξία των εντόμων, όπως είναι οι ακρίδες. Αν και η δύση αντιμετωπίζει ακόμα με δυσπιστία τη διατροφή τους όσο πιο γνωστά γίνονται τα πλεόνεκτήματα τους τόσο η ανεκτικότητα στην επιλογή τους μειώνεται.

Τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής των εντόμων στη διατροφική μας λίστα είναι πολλά τόσο για εμάς όσο για το περιβάλλον. Όπως:

  • Υπάρχούν πολλά είδη εντόμων (σε ποικιλία, πλήθος)
  • ο κύκλος ζωής τους είναι πιο μικρός (γέννηση, αναπαραγωγή κ.τ.λ)
  • δεν χρειάζονται πολλή τροφή
  • οι συνθήκες ανάπτυξης τους είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν και να οργανωθούν
  •  τα υπολείμματα από τις φάρμες εκτοφής τους είναι σαφώς μικρότερα
  • η επεξεργασία των υπολειμμάτων τους καθιστάται πιο εύκολη σαν διαδικασία ενώ μπορεί να αποτελέσουν και τα ίδια πηγή τροφής (χρήζει περαιτέρω έρευνα)
  • είναι πλούσια σε υψηλή αξία πρωτείνης, λιπαρών, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών όπως B12 (που αν είσαι φυτοφάγος είναι και η πρώτη που ανιχνεύεται έλλειψη καθώς η πρόσληψη της γίνεται σε μεγάλες ποσότητες από συκώτι χοίρου, μοσχαριού ή βοδινού).

Η ακρίδα λοιπόν είναι πρώτη στη λίστα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ενεργειακές μπάρες και κρακεράκια. Είναι πλούσια σε αμινοξεά, B12, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Οι φάρμες παραγωγής πρωτεϊνης από ακρίδες όπως η Αμερικανική εταιρεία Aspire Food Grουp περιλαμβάνει συνθήκες εκτροφής ακρίδων ειδικές για την ανθρώπινη διατροφή. Καλές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, φαγητού, περιβάλλοντος ακόμα και πριν τη θανάτωση τους για να μειώσουμε τις συνθήκες στρες του εντόμου. Οικονομικά οφέλη βέβαια υπάρχουν για την ακρίβεια για να παράξουμε 1 kg πρωτεϊνης χρειαζόμαστε 1.7 kg φαγητό ενώ για την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης από βοδινό θέλουμε 10 Kg τροφής. Η επίδραση στο περιβάλλον είναι εμφανής. Τέλος θέλοντας να μπει σε αυτό το χώρο παραγωγής και η Ευρώπη δημιουργησε την εταιρεία Ynsect στη Γαλλία, μια επένδυση που όπως υπολογίζεται στοίχησε πάνω από 103 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να ανταγωνιστεί την Aspire με πιο αυτοματοποιημένες συνθήκες.

Εσύ λοιπόν θα πεις το ναι στα υγιεινά σνακ με ακρίδες;

 

Πηγές: newfoodmagazine.com, fao.org, onegreenplanet.com, theguardian.com,

.

 

 

Tags:

  • Lina Kosmopoulou

    Γεωπόνος, M. Sc. Φαρμακευτική ΕΚΠΑ, Δίπλωμα Βοτανοθεραπείας και Ολιστικής Ιατρικής N.H.S. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Αρθρογράφος και κάτοχος του blog Lina's Cosmos

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη: Δεν αποτρέπει τη λοίμωξη Covid-19

Μια μεγάλη διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι ...

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τα μέτρα προστασίας ...

Κορωνοϊός: Το 80% των κρουσμάτων δεν είναι σοβαρά, σε ρίσκο ηλικιωμένοι και άρρωστοι

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη. Η έρευνα του Κινεζικού ...

Απόφαση του Β. Κικίλια για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κυστική Ίνωση

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δημιουργείται -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και τίθεται ...

Γαλακτική υδρογόνωση: δείκτης μυϊκής και οργανικής εξάντλησης

Τα κύτταρα του ανθρώπου χρειάζονται καθημερινά ενέργεια για την πραγματοποίηση απλών και σύνθετων λειτουργιών. ...

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως η παχυσαρκία είχε βλαπτικές συνέπειες για την καρδιά, τους πνεύμονες, ...