Υπουργείο Ανάπτυξης: Ενέκρινε επιπλέον 603 εκατ. ευρώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Τη μεταφορά επιπλέον 603 εκατ. ευρώ στο χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις για τη λήψη δανείων κεφαλαίων κίνησης με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»,

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη τροποποιείται η ιδρυτική πράξη του 2016 με βάση την οποία η «προίκα» του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από 400 εκατ. ευρώ, αυξάνεται στο 1,003 δισ. ευρώ. Με τη χρηματοδότηση αυτή θα καλυφθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αποτελεί κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ και των τραπεζών με ποσοστό συνεπένδυσης κατά 40% από την πρώτη και κατά 60% από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές). Το βασικότερο σημείο της σχετικής απόφασης είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση και επιπλέον δανείων κεφαλαίου κίνησης που έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά ελλείψει πόρων δεν έχουν φθάσει στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, δεσμεύονται 180 εκατ. ευρώ, ώστε με τη συμμετοχή των τραπεζών να εκταμιευθούν νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΑΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης από τα 180 εκατ. ευρώ τα 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 135 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιδότηση επιτοκίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον «νέο γύρο» εκταμιεύσεων το ποσοστό συνεπένδυσης στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ αλλάζει δραστικά και από 40%-60% που είναι σήμερα μετατρέπεται σε 5% για την ΕΑΤ και 95% για τις τράπεζες. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι από πλευράς Δημοσίου και συνεπώς για να καλυφθεί μέρος της μεγάλης ζήτησης θα πρέπει να συνδράμουν οι συμμετέχουσες τράπεζες.

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκριθεί η δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεων και το αιτούμενο συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις για τη λήψη δανείου κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου που κατατέθηκαν, ξεπέρασαν τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό τα 10 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, καθώς οι επιπλέον πόροι θα καλύψουν χορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν ήδη τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την παροχή πρόσθετης κρατικής εγγύησης 1 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιήσει πόρους 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο.

Στόχος είναι η κατανομή στη νέα φάση να γίνει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι πολυάριθμες σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας και οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, έχουν αυξημένες ανάγκες ρευστότητας. Ετσι, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος το ποσό του 1 δισ. ευρώ της κρατικής εγγύησης είχε μοιραστεί (50%-50%) μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτή τη φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος της κρατικής εγγύησης, που υπολογίζεται στο 80%, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια, τα δάνεια που θα δοθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φτάσουν στα 2,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τους πόρους που θα διατεθούν για τις μεγάλες επιχειρήσεις στα 800 εκατ. ευρώ.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Συνάντηση Άδωνη Γεωργιάδη και ΕΣΕΕ για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Καρανίκα και τα ...

120 δόσεις: Ανοίγει μέχρι την προσεχή Τετάρτη η πλατφόρμα

Αγώνα δρόμου δίνει  η γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε η πλατφόρμα για νέες ρυθμίσεις ...

Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ...

Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης με ευκαιρίες και αγκάθια

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αυξήσουν ...

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισε η Wall Street

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. ...

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: 1 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τη δωρεά ποσού 1 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας στη ...