Νέο τεχνολογικό επίτευγμα: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση Αλτσχάιμερ

Για «ενθαρρυντική έρευνα» έκανε λόγο η Εταιρεία Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer κατάφεραν να αναπτύξουν ένα πρωτότυπο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί μέσα από την ανάλυση ενός δείγματος φωνής από ανθρώπους να ανιχνεύσει την νόσο Αλτσχάιμερ πριν εκδηλωθεί.

Το σύστημα μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου ακόμη και επτά χρόνια πριν, με ακρίβεια 70%.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας της γλώσσας για να αναλύσει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας και στο οποίο κάποιος πρέπει να περιγράψει μία εικόνα όπου δύο παιδιά κλέβουν μπισκότα από το ντουλάπι της κουζίνας πίσω από την πλάτη της μαμάς τους. Το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine», χρησιμοποίησαν δείγματα φωνής από ανθρώπους που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί περίπου 5.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους από το 1948. Το «έξυπνο» σύστημα ανέλυσε φωνές ανθρώπων όταν ήταν 65 ετών και προέβλεψε ποιοι αργότερα (έως τα 85) θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, καθώς υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία σε βάθος χρόνου.

«Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου.

Για «ενθαρρυντική έρευνα» έκανε λόγο η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνοντας ότι «η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα».

Όπως ανέφερε η Φιόνα Κάραγκερ, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, «η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα».

Διαβάστε επίσης: Microsoft: Ποιοι οι στόχοι για το λανσάρισμα των Surface υπολογιστών της

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τι αλλαγές θα δει ο χρήστης της κινητής τηλεφωνίας στις χρεώσεις των data

Οι προσφορές που ανακοίνωσαν εχθές οι 3 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίζονται ως θετικές ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ...

PS5: Δε θα υποστηρίζει ανάλυση 1440p

Το PS5 δεν θα υποστηρίζει εγγενή ανάλυση 1440p, Σε αντίθεση με τις αντίπαλες κονσόλες ...

Πώς μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία σαν επαγγελματίας

Οι selfies έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όμως επειδή όλοι δεν ...

Twitter: Ειδοποίηση για παραπλανητικά Tweets

To Twitter, ειδικότερα έπειτα από την εξάπλωση του κορονοϊού και την εκλογική περίοδο των ...

OnePlus: Μας προετοιμάζει για το OnePlus Watch

Μπορεί η ιδέα του να έχει σβήσει από το 2016, όμως η OnePlus μας ...

Xbox Series X/S: Εξαντλήθηκε και το δεύτερο κύμα stock στην Ιαπωνία

Το Xbox βλέπει για πρώτη φορά επιτυχία στην Ιαπωνία, καθώς και το δεύτερο κύμα ...