AIDS: «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) είναι 19 φορές πιο πιθανό να ζουν με τον ιό HIV από ότι ο γενικός πληθυσμός.

Φέτος κλείνουμε 30 χρόνια εμφάνισης του ιού AIDS στη χώρα μας. Την 1η Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ευρυδίκη Τζιμοπούλου – επιμέλεια Έπη Τρίμη

Στη φετινή χειμερινή εκστρατεία το μήνυμα, που επικρατεί, είναι «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS,μηδενίζουμε τις διακρίσεις».

Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS:

  • Έγκαιρη διάγνωση και μείωση νέων μολύνσεων.
  • Μείωση του αριθμού ατόμων που δε γνωρίζουν την οροθετικότητά τους από HIV ή μόλυνση από άλλο ΣΜΝ.
  • Μείωση των μολύνσεων για τους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Φέτος το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με την Durex, την ΕΣΑΚΕ και το Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις σχετικά με τη γιορτή της 1η Δεκεμβρίου.Τα δρώμενα, έλαβαν μέρος σε χώρους που συχνάζει η νεολαία, όπως είναι η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων,το Θησείο, το Μπουρνάζι και οι πλατείες Καρύτσηκαι της Αγίας Ειρήνης.

Μία ομάδα,που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους ή κοινωνιολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους), επικοινώνησε τους Δημότες και το διερχόμενο πληθυσμό.

Επίσης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης, διοργάνωσε εκδηλώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του «Μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης HIV/AIDS. Το κεντρικό μήνυμα είναι «Αλυσίδα Ζωής- Δώστε τα χέρια».

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη διανεμήθηκαν φυλλάδια, προφυλακτικά καθώς και ερωτηματολόγια του UNAIDS.

Τα στάδια στα οποία εκδηλώνεται ο HIV, καθώς επίσης και τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν, ώστε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια:

Τα στάδια:
Το πρώτο στάδιο ονομάζεται οξεία λοίμωξη και ξεκινά συνήθως εντός δύο έως έξι εβδομάδων μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μία εβδομάδα ή δύο. Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης ή μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Στο δεύτερο στάδιο, που ονομάζεται ασυμπτωματική περίοδος, το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει τη μάχη με τον ιό HIV και τα συμπτώματα υποχωρούν. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει 10 ή και περισσότερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς συμπτώματα, ο HIV σκοτώνει αργά τα CD4 Τ-λεμφοκύτταρα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο τρίτο στάδιο, ο αριθμός των κυττάρων CD4 έχει μειωθεί κάτω των 200 και ένα άτομο με λοίμωξη από HIV, λέμε ότι νοσεί από AIDS.

Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 6 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία) με τις περισσότερες μολύνσεις με HIV ανάμεσα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, με το ποσοστό των gay ανδρών που είναι οροθετικοί στην Ελλάδα να υπερβαίνει το 10%.

Τα συμπτώματα στην αρχή μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Πόνο στο λαιμό
Εξάνθημα
Αναγούλες και εμετούς
Διάρροια
Κούραση
Πρήξιμο λεμφαδένων
Πονοκέφαλο
Πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς

Οι περισσότεροι ασθενείς και γιατροί, θεωρούν ότι τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε κρυολόγημα ή γρίπη και έτσι δεν γίνεται αρχικά η διάγνωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αρχική μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρότερη και να προκαλέσει σοβαρή κλινική εικόνα γρίπης ή ακόμη μηνιγγίτιδα και να είναι αιτία εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο.Παλαιότερα οι γιατροί πίστευαν, ότι μετά την αρχική μόλυνση, ο ιός HIV βρισκόταν σε μια λανθάνουσα κατάσταση, ανενεργός και μετά δραστηριοποιούταν δημιουργώντας το AIDS.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα ο ιός είναι συνεχώς ενεργός από την αρχή, αναπαραγόμενος και σκοτώνοντας τα λεμφοκύτταρα CD4. Ακόμη και όταν εκδηλώνεται πλέον στην πλήρη εικόνα του το AIDS, ο ιός συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

Με ποιους τρόπους περνάει ο ιός HIV από άτομο σε άτομο;

Κάνοντας έρωτα (στοματικό, κολπικό, πρωκτικό) με σύντροφο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
Χρησιμοποιώντας την ίδια βελόνα(σύριγγα) με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
Από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο βρέφος της κατά την διάρκεια της κύησης ή με το θηλασμό μετά την γέννα.
Από μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του αίματος μολυσμένων.

Διάγνωση:

Έγκαιρη διάγνωση της μόλυνσης με HIV, σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία το γρηγορότερο δυνατόν, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη πορεία της ασθένειας. Επίσης, περιορίζει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, ο οποίος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της αρχικής μόλυνσης από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της χρόνιας μόλυνσης.

Διαβάστε, επίσης:Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like

Τι πρέπει να τρώτε για να χάνετε κιλά και να είστε όλο ενέργεια

Τον χειμώνα, λίγο το κρύο, λίγο η πεσμένη ψυχολογία (εν συγκρίσει πάντα με το ...

 Τί είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και ποια τα συμπτώματα;

Τα άτομα που πάσχουν από την διαταραχή αυτή δυσκολεύουν να εστιάσουν την προσοχή τους ...

Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη φαίνεται να επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και τα οποία καταγράφουν ...

Το τσάι, ωφελεί ή βλάπτει στην υγεία;

Για πολλούς ανθρώπους στο πλανήτη το να πίνουν 1-2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα αποτελεί ...

7 τρόποι να αποκτήσετε υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Rosemary Antonelos / The Guardian    Πάρτε αρκετή πρωτεΐνη Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα ...

Δόθηκε η άδεια, προκειμένου να γίνει και στην Ελλάδα πειραματική μελέτη για γέννηση παιδιών από τρεις γονείς

Οι ραγδαίες εξελίξεις τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η γέννηση παιδιών από τρεις ...