Tο φαινόμενο της γυναικοκτονίας ανά τον κόσμο

Αν και μόνο το 19% των θυμάτων ανθρωποκτονιών παγκοσμίως είναι γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό αποδίδεται στο φύλο τους

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη για την Ανθρωποκτονία του UNODC (Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ) μία στις πέντε ανθρωποκτονίες σε παγκόσμιο επίπεδο διαπράττονται από οικείο πρόσωπο (σύντροφο, σύζυγο ή άλλο μέλος της οικογένειας) και τα θύματα είναι κατά 36% άνδρες και 64% γυναίκες.

Από τις συνολικά 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 οι 50.000 (58% ή 137 ημερησίως) σκοτώθηκαν από οικείο τους πρόσωπο.

Το ποσοστό ανθρωποκτονίας γυναικών απ’ όλες τις αιτίες εκτιμάται σε 2,3 ανά 100.000 άτομα, αυτό από οικεία πρόσωπα σε 1,3 και από συζύγους / συντρόφους όπως είδαμε πιο αναλυτικά σε 0,8.

Η ήπειρος όπου οι γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από ένα οικείο πρόσωπο είναι η Αφρική (3,1 ανά 100.000) και ακολουθούν οι Αμερική (1,6), Ωκεανία (1,3), Ασία (0,9) και Ευρώπη (0,7).

Αν και οι άνδρες θεωρούνται και είναι οι συνήθεις ύποπτοι των δολοφονιών γυναικών αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι επίσης δράστες ακραίας βίας λόγω φύλου εναντίον άλλων γυναικών όπως…

Τα εγκλήματα τιμής διαπράττονται συνήθως από μέλη της οικογένειας όταν θεωρούν ότι η συμπεριφορά μελών της είναι ατιμωτική. Τυπικές συμπεριφορές είναι όταν μια νεαρή γυναίκα κλέβεται εκουσίως με άνδρα διαφορετικό από τον σύζυγο που θα επιλέξει η οικογένειά της και αν έχει προγαμιαίες σχέσεις. Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι λιγοστά, καθώς τέτοια εγκλήματα όταν διαπράττονται σε αγροτικές περιοχές συχνά δεν αναφέρονται και συνεπώς υπάρχει η αίσθηση ότι είναι πολύ πιο διαδεδομένα καθώς μελέτες δείχνουν ότι παραμένει μια πρακτική που συναντάται ιδίως σε μέρη της Ασίας.

Οι δολοφονίες γυναικών που σχετίζονται με την προίκα συμβαίνουν όταν οι νύφες υποστούν ταλαιπωρίες και κακοποίηση από την οικογένεια του γαμπρού σε μια προσπάθεια εκβιασμού για περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και αναφέρονται ευρέως σε χώρες της Νότιας Ασίας. Μια κοινή εκδήλωση αυτής της πρακτικής είναι η καύση της συζύγου ζωντανής. Καθώς τέτοια περιστατικά συχνά παρουσιάζονται στις αρχές ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις εν λόγω χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την πρακτική της προίκας, αυτή παραμένει ενσωματωμένη στις θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις τους.

Έχουν επίσης αναφερθεί σκόπιμες δολοφονίες γυναικών λόγω κατηγοριών που σχετίζονται με μαγεία κυρίως σε Αφρική, Ασία και νησιά του Ειρηνικού. Μελέτες σε χώρες της Αφρικής επισημαίνουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο καθώς φτάνουν στα γηρατειά σε αγροτικές περιοχές και ζουν μόνες, όπως συμβαίνει συχνά με τις χήρες.

Πάντως το τμήμα του γυναικείου πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο να δολοφονηθεί λόγω του φύλου του δεν είναι στο σπίτι, αλλά κυριολεκτικά στο δρόμο καθώς οι σεξουαλικά εργαζόμενες έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από οποιοδήποτε άλλο υποσύνολο γυναικών. Μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πιθανότητα σεξουαλικά εργαζόμενη να πέσει θύμα ανθρωποκτονίας είναι σχεδόν 18 φορές υψηλότερη από εκείνη των γυναίκας παρόμοιας ηλικίας και φυλής καθώς η συντριπτική πλειονότητα τους σκοτώνεται από πελάτες. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν διαφορές σχετικά με την αμοιβή, ληστείες και μίσος για τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

Πηγή

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Εύκολες καθημερινές συνήθειες για να χάσεις κιλά

Σε περίπτωση που θες να χάσεις κιλά, δε χρειάζεται να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά ...

Πέντε tips για επίπεδο στομάχι και μετά το γιορτινό τραπέζι

To ενοχλητικό φούσκωμα, αν και σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας, σίγουρα μας χαλάει τη διάθεση ...

Έρευνα: Επιστήμονες εντόπισαν 24 εξωπλανήτες

Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος πλανήτης για εμάς στο σύμπαν, καθώς επιστήμονες ...

Έρευνα: Αυτοί που νόσησαν από εποχιακό SARS ενδέχεται να έχουν ανοσία στον κορονοϊό

Έρευνες δείχνουν ότι αν ένας ασθενής πέρασε εποχιακό σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), μπορεί ...

6 Μάσκες νυκτός για το απαλότερο δέρμα

Ο ύπνος είναι ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο το δέρμα σας ξεκουράζεται και ...

«Πριγκιπικά» μυστικά για τη διατροφή σας

Η Meghan Markle, η γυναίκα του πρίγκιπα Χάρι που μαζί άφησαν το παλάτι και ...