Η παγκόσμια εικόνα των γυναικοκτονιών τύπου Γλυκά Νερά

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ του UNODC (Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ) ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους (νυν και τέως) συντρόφους ή συζύγους τους το 2017 ήταν 30.000, δηλαδή 34% του συνόλου αυτών που σκοτώθηκαν από πρόθεση.

Παγκοσμίως από το συνολικό αριθμό θυμάτων συντροφικών ανθρωποκτονιών το 82 % ήταν γυναίκες (ενώ από τα 464.000 άτομα που έπεσαν θύματα δολοφονίας το 81 % ήταν άντρες όπως και το 90% των δραστών).

Πάντως το προφίλ των περιπτώσεων με άρρενες δράστες των συζύγων / συντρόφων τους παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά.

Η πράξη δεν είναι συνήθως σε τυχαία ή αυθόρμητη, αλλά αποτελεί την κατάληξη μιας σειράς ενεργειών καθώς η πλειοψηφία των δραστών είχε συνεχιζόμενες διαμάχες με τις συντρόφους τους πριν από τη δολοφονία και είχαν φτάσει στην χρήση βίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δράστης αρνείται να αναγνωρίσει τη σωματική βία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα έπεσε απλά στο μαχαίρι ή ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε πιάσει το λαιμό του θύματος με τέτοια δύναμη για να προκαλέσει ασφυξία.

Οι δράστες τείνουν να εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, υπονοώντας ότι η ανθρωποκτονία ήταν στην πραγματικότητα συνέπεια της κακοποίησης στην οποία είχαν υποστεί.

Τα ζευγάρια με μεγάλες διαφορές ηλικίας φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, ειδικά όταν ο άντρας είναι περίπου 15 έτη μεγαλύτερος από τη γυναίκα.

Οι παραβάτες τείνουν να είναι πιο ‘συμβατικοί’ από τους δράστες άλλων τύπων ανθρωποκτονιών έχουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης, είναι λιγότερο πιθανό να είναι άνεργοι και λιγότερο πιθανό να έχουν ποινικό μητρώο.

Ένα μεγάλο μέρος των ανδρών τείνουν να αποδίδουν την πράξη στη μέθη ακόμα και την χρήση ναρκωτικών.

Όσον αφορά την αντίδρασή τους μετά το συμβάν, πολλοί αρνούνται πλήρως να αποδεχτούν ότι φταίνε και με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα αποδοχής της ενοχής τους.

Περίπου οι μισοί από τους άνδρες που είχαν σκοτώσει την σύντροφό τους δεν έδειξαν ενσυναίσθηση προς το θύμα και περίπου το ένα τρίτο δεν εξέφρασε τύψεις.

Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζεται μεγάλη διακύμανση του φαινομένου από μέρος σε μέρος. Η Ασία είναι η ήπειρος με το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους νυν ή τέως συζύγους ή συντρόφους τους το 2017 με 0,5 ανά 100.000, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (0,6), την Ωκεανία (0,9) την Βόρειο και Νότιο Αμερική (1,2) ενώ η Αφρική είναι η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό συντροφικών γυναικοκτονιών με 1,7 ανά 100.000.

Πηγή

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πορτογαλία: Παράλογο μέτρο της Βρετανίας η αναστολή των πτήσεων

Αντιδρά η Πορτογαλία μετά την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από τα ...

Κορωνοϊός: Το προφίλ των θυμάτων – Τα στατιστικά στοιχεία της επιδημίας

Ο πρώτος νεκρός θύμα του νέου κορωνοϊού έχει το αντιπροσωπευτικό προφίλ των ανθρώπων που ...

Ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στην ΔΕΘ η Άνγκελα Μέρκελ

Στη φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να διεξαχθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ ...

«Δεν υπάρχει κορωνοϊός»: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε όσους αρνούνται την ύπαρξη του ιού

Υπάρχουν γύρω μας. Άνθρωποι που πιστεύουν πως ο κορωνοϊός είναι ένα ψέμα. Αποδίδουν τη ...

Εκλογές ΗΠΑ: 6 εκλέκτορες μακριά από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Οι αμερικανικές εκλογές δεν έχουν τελειώσει ακόμα και δεν έχουν βγάλει νικητή. Με καταμετρημένες ...