Όταν συνέλαβαν νεαρούς και… χαρταετούς -Η ιστορία της Καθαράς Δευτέρα του 1963

Οι χαρταετοί εκείνοι της Ειρήνης, δεν είχαν κομματική σκοπιμότητα. Οι νεαροί στρέφονταν κατά των πυρηνικών εξοπλισμών και ασκούσαν κριτική τόσο στην Αμερική όσο και στη Σοβιετική Ένωση

Το γεγονός, πριν την προσαγωγή τους, απαθανατίζεται για δύο από αυτούς, σε μία σπάνια φωτογραφία από το Αρχείο Ντούνιας Κουσίδου- Σταύρου Σταυρόπουλου οι οποίοι συμμετείχαν σε ανάλογη τότε δράση.

Σήμερα, το σήμα της Ειρήνης, είναι σε όλους γνωστό, τότε όμως, οι περισσότεροι στην Ελλάδα, το έβλεπαν για πρώτη φορά. Οι νεαροί, με το πέταγμα των χαρταετών, ήθελαν να διαδηλώσουν κατά του ανταγωνισμού των εξοπλισμών των δύο υπερδυνάμεων (Αμερική και Σοβιετική Ένωση) που είχαν τον κίνδυνο να προκαλέσουν πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Οι χαρταετοί εκείνοι της Ειρήνης, δεν είχαν κομματική σκοπιμότητα. Οι νεαροί στρέφονταν κατά των πυρηνικών εξοπλισμών και ασκούσαν κριτική τόσο στην Αμερική όσο και στη Σοβιετική Ένωση. Η Αστυνομία όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Γρήγορα επενέβη, και προσήγαγε τους νεαρούς, μαζί με τους χαρταετούς, με την κατηγορία της κομμουνιστικής προπαγάνδας.

Οι νεαροί, στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκαν, τραγουδούσαν …
Ένας αετός καθότανε
στο τμήμα και λιαζότανε
…ενώ γελούσαν και προειδοποιούσαν τους αστυνομικούς ότι οι χαρταετοί, ήταν μια πρόγευση, και ότι σε δυο μήνες θα έκαναν και Πορεία Ειρήνης. Ήταν όλοι τους, μέλη του περίφημου «Συνδέσμου Μπέρταντ Ράσσελ» που διοργάνωσαν την πρώτη (και απαγορευμένη) Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, στις 21 Απριλίου 1963.

Τα γεγονότα που ακολουθούν στις 21 Απριλίου 1963, της Πρώτης Πορείας, καταγράφονται στην Ιστορία, ως η κορυφαία εκδήλωση, της ανεξάρτητης νεανικής οργάνωσης «Μπέρτραντ Ράσσελ» με την οποία συντάχθηκαν και ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το τραγούδι του Θεοδωράκη με έμπνευση από τη σύλληψη των… χαρταετών

Οι χαρταετοί της Ειρήνης, που υψώθηκαν στον ουρανό, εκείνη την Καθαρή Δευτέρα του 1963, έδωσαν την έμπνευση στον Μίκη Θεοδωράκη, να συνθέσει την υπέροχη μουσική «Χαρταετοί», για την παράσταση «Η Γειτονιά των Αγγέλων», που ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου 1963, στο Θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης.

Η μουσική αυτή, ευωδιάζει Ελλάδα, φέρει μέσα της, χαρταετούς που πετούν στον γαλανό ουρανό, πάνω από ασβεστωμένα σπιτάκια, και γειτονιές αγγελόμορφων που ζητούν την Ειρήνη.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Σαν σήμερα , 4 Αυγούστου 1936, εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Ελλάδα

Την 4η Αυγούστου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς προχώρησε σε επιβολή δικτατορίας στην χώρα καταργώντας τον ...

Η Τρούμπα του Πειραιά άλλοτε και τώρα

Η Τρούμπα πήρε το όνομά της από την τρόμπα – αντλία- που ήταν τοποθετημένη ...

Τί ήταν ο Νόμος 4000 περί τεντυμποϊσμού;

Το 1958 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας νόμος που τάραξε την ελληνική κοινωνία ...

Ένας αιώνας από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Συμπληρώνονται σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός ...

Σαν σήμερα 21η Φεβρουαρίου έφυγε ο Σάκης Μπουλάς

Ο Σάκης (Αθανάσιος) Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά πέρασε το ...