Ψυχολογία: Η ζωή μετά το διαζύγιο

Πως θα καταλάβετε αν είστε έτοιμες για μία καινούρια σχέση; Το πότε, πώς και υπό ποιές  συνθήκες ξεκινάμε μία σχέση μετά από ένα γάμο ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η ζωή μετά το διαζύγιο.Προχωρηστε μπροστά! Συνεχίστε να ζείτε και να απολαμβάνετε την ζωή!
Δρ. ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ,
Αιγινήτειο  Νοσοκομείο Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία
Η ζωή μετά το διαζύγιο. Ασφαλώς και η ζωή δεν τελειώνει μετά από ένα διαζύγιο. Η επόμενη φάση μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναδείτε τον εαυτό σας, να τονώσετε  την αυτοπεποίθηση σας, ακόμα και να σας δώςει την ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι γονείς και ασφαλώς να ξεκινήσετε και μία καινούρια σχέση, εφόσον το επιθυμείτε. Κάντε restart!
Πως θα καταλάβετε αν είστε έτοιμες για μία καινούρια σχέση; Το πότε, πώς και υπό ποιές  συνθήκες ξεκινάμε μία σχέση μετά από ένα γάμο ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όλοι μας τελειώνουμε μία σχέση, πενθώντας την συναισθηματική επένδυση, που είχαμε κάνει στη σχέση αυτή. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει ήδη μέσα στην περίοδο που υπάρχει η σχέση, άλλοι νιώθουν συναισθηματικά “παντρεμένοι” και μετά το διαζύγιο. Άλλοι πάλι, αρχίζουν να φλερτάρουν αμέσως μετά  για να δουν πόσο «αρέσουν» και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Για να προχωρήσουμε  πραγματικά μπροστά, πρέπει να έχουμε κατακτήσει ένα σημαντικό βαθμό συναισθηματικής, οικονομικής και λειτουργικής αυτονομίας.
Προχωρήστε σε μία καινούρια σχέση με βάση τα συναισθήματα σας και όχι υπολογίζοντας το χρόνο από την ημέρα που χωρίσατε. Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται δύο μήνες, άλλοι μπορεί να χρειάζονται χρόνια. Μη βιαστείτε, δώστε χρόνο,είναι σημαντικό να βιώσετε και να αφομοιώσετε τα συναισθήματα που συνδέονται με το διαζύγιο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί, να πενθήσει για να βρείτε μετά κάποιο άλλο σύντροφο. Αν σκέφτεστε συνέχεια τι κάνει ο σύντροφος σας και με ποιά βγαίνει, δεν είστε πολύ έτοιμη να ξεκινήσετε μία καινούρια σχέση.
Ορισμένοι άνθρωποι φλερτάρουν, ξεκινούν σχέσεις, ή, και παντρεύονται για να αποδείξουν κάτι στον πρώην τους. Σίγουρα,δεν θα θέλατε να βγαίνετε με κάποιον που δεν έχει “ξεμπερδέψει»συναισθηματικά μ´εναν πρώην σύντροφο. Γιατί να κάνετε εσείς το ίδιο σε κάποιον άλλον; Είστε ανοιχτή σε νέες εμπειρίες; Εάν ήσασταν αφοσιωμένη σε μία σχέση για πολύ καιρό, η ιδέα να ξεκινήσετε μία σχέση πολύ άμεσα δεν είναι και η καλύτερη . Εάν τελευταία, προσπαθήσατε να κάνετε πράγματα που σας βγάζουνε από το comfort zone σας, και τα κάνατε με επιτυχία τότε ίσως να είστε πιο έτοιμοι να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο.
Στο μεταξύ, έχετε κάνει πράγματα για να επιβεβαιώσετε ότι συνεχίζετε να ζείτε και να απολαμβάνετε την ζωή; Πχ., κάνατε  ένα καινούργιο φίλο ; ξεκινήσατε ένα νέο χόμπι ή σπορ, αλλάξατε το χτένισμα σας;

Αποδεχθείτε τον εαυτό σας.

Η ταυτότητα σας, αυτό που είστε σαν άτομο, η προσωπικότητά σας δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική-σχεσιακή  σας κατάσταση, αν είστε δηλαδή μόνη, ή αν έχετε μία σχέση, λιγότερο η περισσότερο εφήμερη. Αντί να προσπαθείτε να μπείτε σε μία σχέση για να αποφύγετε να μείνετε μόνες , δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εξερευνήσετε την ζωή με το δικό σας τρόπο και όχι επιβάλλοντας κάτι για το οποίο δεν είστε ακόμα έτοιμη. Οι πληγές σας δεν θα επουλωθούν αν δεν προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα με το δικό σας τρόπο και κυρίως να ανακτήσετε την κοινωνική σας ζωή.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που φλερτάρατε και όχι μόνο στο επίπεδο του φλερτ, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνική ζωής, των φίλων, της καθημερινής λειτουργικότητας. Δείτε και αυτούς τους τομείς.

Το να φλερτάρετε είναι μία ενήλικη απόφαση.

Πολύ χωρισμένοι γονείς δεν φλερτάρουν γιατί ανησυχούν για την επίδραση που μπορεί να έχει αυτός τα παιδιά τους. Μην αφήσετε τα παιδιά να αποφασίζουν για εσάς. Τα παιδιά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της δική σας ζωής. Τους δίνετε ένα βάρος στους ώμους τους, που δεν τους αναλογεί. Τα παιδιά δεν έχουν τα κριτήρια να κρίνουν τι σας χρειάζεται και πότε.

Να είστε προσεκτικές όταν αποφασίσετε να συστήσετε το φίλο σας στα παιδιά. Δώστε χρόνο πριν  συστήσετε ένα καινούργιο σύντροφο. Θα πρέπει να είναι ένα σοβαρό άτομο που δυνητικά να είναι κατάλληλο για μία μακροχρόνια σχέση. Πηγαίνετε σε πρώτη φάση για φαγητό ή μία βόλτα με τα παιδιά και συστήστε τον ως ένα φίλο της μαμάς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τα 5 κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην απόγνωση, γιατί η συμπεριφορά τους είναι άκρως ενοχλητική και ...

Κατάθλιψη των επωνύμων. Γιατί η κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται πάντα;

Δρ.ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία ...

Συναισθηματική υγεία: Ο «σύμμαχος» σε κάθε εμπόδιο

Ξεκινώντας, η συναισθηματική υγεία δεν είναι συνώνυμη της ψυχικής, ακόμα και αν οι δύο ...

Τραγικό: 2 στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Προβληματίζουν τα στοιχεία που αφορούν την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα μας, όπως ...

Πώς θα διαχειριστείτε το έντονο άγχος την ώρα της δουλειάς

Αν μας ζητούσαν να πούμε την πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ...

Διαζύγιο των γονέων: Ψυχολογικά ευάλωτα τα παιδιά μεταξύ 7-14 ετών

Ο χωρισμός των γονιών, με ή χωρίς διαζύγιο, είναι πιθανότερο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ...