Οι ερωτήσεις που φανερώνουν πως έχουμε συναισθηματική νοημοσύνη

Θέστε με εντιμότητα τις ερωτήσεις στον εαυτό σας για να δείτε αν έχετε ανεπτυγμένη τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Μετά από τη συγκέντρωση ισχυρού ενδιαφέροντος πάνω στη συναισθηματική νοημοσύνη, άνοιξε ένας νέος κόσμος για τις επιστήμες της ανθρώπινης συμπεριφοράς για τη διαίσθηση. Ποια «Ναι» και σε ποιες ερωτήσεις φανερώνουν πως έχουμε σύμμαχο την υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Οι ερωτήσεις που αποδεικνύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη 

1. Έχετε ενδιαφέρον για τα συναισθήματά σας και για τους λόγους που βιώνετε το εκάστοτε συναίσθημα;
Με άλλα λόγια: «Είστε ψυχικά δραστήριοι και ενεργοί;». Ο Σωκράτης έλεγε πως ο βίος του ανθρώπου, όταν δεν γίνεται αντικείμενο εξέτασης, τότε δεν μπορεί να λέγεται «ζωή». Η ζωή μας είναι τα συναισθήματά μας και ο χαρακτήρας μας, είναι ένα άθροισμα των λόγων που νιώθουμε κάθε φορά το οποιοδήποτε συναίσθημα.

2. Ενδιαφέρεστε για τις αδυναμίες σας με τον ίδιο τρόπο που ενδιαφέρεστε για τις δυνατότητές σας;
Βασικό συστατικό προόδου και επιτυχίας, είναι η ισορροπία. Η ισορροπία εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Βασικός πυλώνας της όμως, είναι η γνώση των δυνατών και αδύνατων πτυχών μας. Ο ψυχισμός μας, διψάει για βελτίωση και έτσι, αν είναι πλούσιος σε συναισθηματική νοημοσύνη, ενδιαφέρεται όχι μόνο για την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων, αλλά και για τη διόρθωση των κακώς κειμένων μας.

3. Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τις αγχωτικές καταστάσεις;
Η συναισθηματική νοημοσύνη μας βοηθάει, όχι μόνο στο να αναγνωρίζουμε τους λόγους που νιώθουμε κάτι, αλλά και στο πώς να το διαχειριστούμε. Γι’αυτό είναι «νοημοσύνη» και όχι κάποιος αυτοματισμός. Η ανάκαμψη από μια αγχώδη κατάσταση, η εύρεση διεξόδου από αυτήν και η επαναφορά της ψυχραιμίας και της αισιόδοξης οπτικής, αποτελούν σημάδια αυξημένης συναισθηματικής νοημοσύνης.

4. Προσαρμόζεστε εύκολα σε αλλαγές της ζωής.
Από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της εποχής μας. Αυτή η εποχή είναι γεμάτη αλλαγές. Η καταιγιστική ροή εξελίξεων, απαιτεί από εμάς να είμαστε προσαρμοστικοί. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ωριμότητα στην ψυχή μας, έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται ομαλά τις αλλαγές. Ο Δαρβίνος, άλλωστε, υποστήριζε πως ό,τι δεν εξελίσσεται, ό,τι δεν αλλάζει, παύει να υπάρχει.

5. Είστε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας και στα βήματα που οδηγούν σε αυτούς;
Εξίσου σημαντικό ερώτημα για την εποχή! Η αφθονία πληροφοριών και οι πάμπολλες προκλήσεις που μας κυκλώνουν καθημερινά, μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή. Ας μην γελιόμαστε. Κάποια στιγμή κουραζόμαστε. Η συνεχής συγκέντρωση και προσήλωση πάνω στους στόχους, μας φέρνει κόπωση. Εδώ, όμως, είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Η αντοχή και η επιμονή, αποτελούν τις αρετές-κλειδιά για να μην αναλωνόμαστε δεξιά και αριστερά και να μην αποσπάται η προσοχή μας. Όταν είναι να  «ξεφύγουμε» και να αποκλίνουμε από αυτούς, τότε το καμπανάκι έρχεται από τη συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με το tsemperlidou.

6. Μπορείτε να οδηγήσετε μια διαπραγμάτευση σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να μειώσετε τις όποιες διαφωνίες;
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την ωριμότητα των συναισθημάτων μας. Δε θα μπορούσε να αποδείξει την ωριμότητά μας κάτι άλλο τόσο πολύ, όσο όταν βρισκόμαστε μπροστά σε διακύβευση σημαντικών πραγμάτων για μας. Ένας πλούσιος συναισθηματικά άνθρωπος, δεν παρασύρεται από το ένστικτο της ολικής επικράτησης.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως ό,τι επιθυμεί σφόδρα αυτός, το επιθυμούν και οι άλλοι. Με άλλα λόγια, ξέρει καλά πως μόνο με δίκαιη μοιρασιά και έντιμο συμβιβασμό μπορεί να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, χωρίς μετά να θέλουν να «εκδικηθούν» για μια αδικία. Ο συναισθηματικά νοήμων και ώριμος άνθρωπος, γνωρίζει πως πρέπει να συνθέτει τις όποιες διαφωνίες και να τις μετατρέπει σε γέφυρα συνεργασίας. Η αρμονία της ψυχής έρχεται μόνο με τη συνεργασία και με τη συνεννόηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Τραγικό: 2 στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη-Χωρισμός και απώλεια: Η Τρίτη συνάντηση στις 9/2 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα ...

Ο ευγενής άνθρωπος έχει μεγαλύτερη δύναμη από κάποιον με σωματική διάπλαση

Η συναισθηματική δύναμη που χρειάζεται για να ανοιχτεί κανείς σε έναν άλλον άνθρωπο είναι ...

24 -28 Οκτωβρίου το σεμινάριο που μπορεί να σας κάνει να δείτε τη ζωή αλλιώς.

Αν είστε απόλυτα υγιείς-σωματικά και ψυχικά. Αν διαχειρίζεστε όσα σας φέρνει η ζωή, χωρίς ...

Γλώσσα του σώματος: Ο τρόπος που κάθεστε προδίδει το χαρακτήρα σας

Ο τρόπος που κάθεστε, δείχνει πολλά για την προσωπικότητά σας Laura Caseley for LittleThings ...

Ποια είναι τα 3 είδη φόβου που μάς κυριεύουν και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; 

Πόσες φορές δε νιώσαμε ένα αίσθημα φόβου που φαντάζει αδικαιολόγητος; Πώς μπορούμε να προβάλουμε ...

Μεγαλώνοντας τον κύκλο: Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματά σας

Φανταστείτε έναν μεγάλο κύκλο εντός του οποίου βρίσκεται ένας μικρότερος. Ο μικρός είναι το ...