Εθισμός στο διαδίκτυο – γιατί είναι επικίνδυνος;

Από το 2007, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Εθισμού, που λειτουργεί στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», έχουν λάβει έως και σήμερα βοήθεια 500 παιδιά, εκ των οποίων και παιδιά 3-4 ετών

Είχα, κάποτε, έναν μαθητή, που αδυνατούσε να συγκεντρωθεί την ώρα του μαθήματος. Το μεγαλύτερο μέρος της διδακτικής ώρας, φαινόταν σαν χαμένος. Δεν επρόκειτο για –έναν ακόμη- αδιάφορο μαθητή. Διότι, όταν επικοινώνησα με τη μητέρα του, με ενημέρωσε ότι είχε πάει τον μικρό σε παιδοψυχολόγο, ο οποίος και είχε διαγνώσει ότι το παιδί είχε εθιστεί στα ιντερνετικά παιχνίδια.

Ελένη Σωκράτους

Η εν λόγω ιστορία είχε αίσιο τέλος: το παιδί έλαβε βοήθεια και ζει πλέον μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Ο εθισμός, όμως, στο διαδίκτυο είναι πλέον μάστιγα που απειλεί πολλά παιδιά· ακόμη και νήπια.

Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι από το 2007, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Εθισμού, που λειτουργεί στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», έχουν λάβει έως και σήμερα βοήθεια 500 παιδιά, εκ των οποίων και παιδιά 3-4 ετών. Συγκλονιστικό.

Σε συνέντευξή του στο OPEN, ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Εμ. Παπασάββας δήλωσε ότι οι ηλικίες των παιδιών που προσέρχονται για βοήθεια κυμαίνονται από 3-16 ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους, εκ των οποίων, μάλιστα, οι τελευταίοι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, που σε μια τόσο τρυφερή ηλικία βιώνουν το βασανιστικό αίσθημα της εξάρτησης. Παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν, να βλέπουν τους φίλους τους, να χαίρονται την ανεμελιά της ηλικίας τους, προσκολλώνται επί ώρες σε μία ψυχρή οθόνη, η οποία έχει υποκαταστήσει την κοινωνική τους ζωή και τους στερεί με το χειρότερο τρόπο την παιδική τους ηλικία.

Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει εθισμός στο διαδίκτυο; Πρόκειται καταρχάς για ένα μέσο που στα μάτια του παιδιού εξιδανικεύεται, καθώς το θεωρεί απαραίτητο κεφάλαιο στη ζωή του. Δε θα ήταν υπερβολή, να πούμε ότι αποτελεί και προέκταση του ευατού του. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ίντερνετ, επίσης, ως προς τη διαμόρφωση της ψυχικής διάθεσης. Με άλλα λόγια, κι αυτό αφορά τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια, παρουσιάζεται στους χρήστες αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση αυτή, που προέρχεται και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα τα περιβόητα “likes”, γίνεται αναγκαία, κάνοντας το παιδί να χρειάζεται όλο και περισσότερο τον υπολογιστή για να νιώσει καλύτερα. Ή να αντλεί ευχαρίστηση μόνο από τον εικονικό κόσμο που του χαρίζει ο υπολογιστής. Σε μια τέτοια κατάσταση, ακόμα και όταν το παιδί συνειδητοποιεί ότι έχει πρόβλημα, του είναι αδύνατον να αποχωριστεί τον υπολογιστή ή να μετριάσει τις ώρες ενασχόλησής του με αυτόν.

Σημαντικότερο ρόλο στην όλη κατάσταση καλείται να διαδραματίσει ο γονέας. Καταρχάς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσει «προειδοποιητικά σημάδια», όπως τη χαμηλή απόδοση του παιδιού στο σχολείο, την προτίμησή του να μείνει στο σπίτι με το PC αντί να δει τους φίλους του, τον εκνευρισμό, το άγχος ή και την καταθλιπτική διάθεση όταν δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Εξίσου ανησυχητικό είναι να το παιδί να μην έχει αίσθηση του χρόνου που περνά στο διαδίκτυο, κοινώς, «να ξεχνιέται», ή να λέει συχνά -το περίφημο- «ένα λεπτό ακόμη».

Και πώς μπορεί ο γονέας να προστατεύσει –είναι προτιμότερο- το παιδί από τον εθισμό ή έστω να το βοηθήσει να ξεπεράσει αυτή του την εμμονή; Προτιμότερη, φυσικά, είναι πάντα η πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιτρέπουν ο υπολογιστής να βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού, αλλά σε κοινόχρηστο χώρο, όπου και ελέγχουν το χρόνο που αφιερώνει το παιδί στις διαδικτυακές δραστηριότητες. Μπορούν, επίσης, να εγκαταστήσουν ειδικά προγράμματα ελέγχου της πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες καθώς και του χρόνου της παραμονής ή πλοήγησης στον ιστότοπο.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να ασχοληθούν με υγιείς δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, αλλά και ο προγραμματισμός κοινών οικογενειακών δραστηριοτήτων, άσχετων με το διαδίκτυο, όπως το θέατρο για παράδειγμα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι καλό να απαγορευθεί η πρόσβαση του παιδιού στο διαδίκτυο. Διότι αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοηθεί, διαφορετικά θα οδηγηθεί στη μυθοποίηση.

Σωστή ενημέρωση, όρια στο παιδί και κυρίως, κοντά στο παιδί. Μόνο έτσι μπορούν να το προφυλάξουν από τον κίνδυνο εθισμού που ελλοχεύει. Και που δεν αφορά μόνο ή πάντα «τα παιδιά των άλλων». Είναι εξίσου πιθανό να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Ας έχουμε, λοιπόν, μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Έλενα Αντωνίου: «Νιώθω ευλογημένη και τυχερή για τα ταξίδια που έχω κάνει, και τις εμπειρίες που έχω ζήσει»

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πώς επηρεάζουν οι junk food επιλογές την ορθή ανάπτυξη των παιδιών μας

Το ένα τέταρτο των θερμίδων που προσλαμβάνουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών ...

Πενταπλάσιες οι αυτοκτονίες των ανδρών στην Ελλάδα έναντι των γυναικών

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονία στη Γη αυξήθηκε κατά 6,7% μεταξύ 1990-2016,φθάνοντας τους ...

Πώς θα διαχειριστείτε το έντονο άγχος την ώρα της δουλειάς

Αν μας ζητούσαν να πούμε την πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ...

Τα Χριστούγεννα του Σκρούτζ στο Θέατρο Αλίκη

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου, που ...

Τραμπ προς Apple: Κατασκευάστε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε την Apple να κατασκευάζει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα. «Η Apple κατασκευάζει τα προϊόντα ...

Καταργήθηκαν ψεύτικοι λογαριασμοί υποστηρικτών του Τραμπ σε Facebook και Twitter

Στην κατάργηση ψεύτικων λογαριασμών που προωθούσαν μηνύματα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν το Facebook και το Twitter. ...