Η Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση της Παχυσαρκίας

Πρέπει να σεβόμαστε τις προσπάθειες των παχύσαρκων να γίνουν πιο υγιείς

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση γνωστή, λίγο πολύ, σε όλους μας, με το χαρακτηριστικό ακραίο βάρος, σε σημείο που να απειλεί την υγεία μας. Μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιοπάθειες, προβλήματα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα των γονάτων, διακοπή της περιόδου στις γυναίκες και, μακροπρόθεσμα, θάνατο. Ενώ αν ψάξουμε απλοποιημένα την αιτία που κάποιοι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι αλλά και που δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση, δεχόμαστε ότι φταίει η υπερβολική πρόσληψη τροφής, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τους ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν το σημαντικό τους ρόλο.

«Αθηνά Μαξιμιάδη, MSc» – Ψυχολόγος Υγείας 

Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν ευκολότερα βάρος από άλλους, και για αυτό ευθύνονται τα γονίδιά τους. Όταν αυτό συνδυαστεί με την υπερβολική πρόσληψη τροφής οδηγεί σε παθολογική αύξηση του βάρους. Είναι εύκολο να θεωρούμε αυτονόητο πως πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα η γνώση αυτή μόνο δεν φτάνει. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ιστορικό ανατροφής και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Το ιστορικό αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και άρα δρούμε, τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις αλλά και λύνουμε προβλήματα. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας, όλοι αυτοί οι παράγοντες συνήθως οδηγούν σε δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό, το οποίο αποκτά νέους ρόλους πέραν της τροφής.

Ο πιο συνήθης λόγος είναι τα συναισθηματικά προβλήματα. Το φαγητό, και ειδικά το πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο για να αισθανθούμε καλύτερα όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Ταυτόχρονα, σε τέτοιες καταστάσεις, προτιμούμε συνήθως την ξεκούραση και την αποφυγή των έντονων ρυθμών αντί για τη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα η ενέργεια που παίρνουμε να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή που ξοδεύουμε. Η πρακτική αυτή όμως αρχίζει να οδεύει προς την παχυσαρκία όταν γίνεται συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Παρατηρούμε όμως ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε βάρος. Προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα, όμως το σώμα μας έχει ήδη προσαρμόσει τις ανάγκες και τους ρυθμούς του σε μεγαλύτερες θερμίδες. Έχοντας συνηθίσει να τρώμε γευστικά φαγητά, δύσκολα θα προσκολληθούμε

σε πιο απλά λόγω δίαιτας. Η κούραση από την έντονη καθημερινότητα κάνει ακόμα πιο δελεαστική την αναβολή της προσπάθειας, βλέποντας όμως ότι δεν πιάνει, γρήγορα ξαναγυρνάμε στις παλιές συνήθειες με το σκεπτικό ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε. Το καινούργιο βάρος δημιουργεί το στρες που θα ξαναανοίξει τον κύκλο. Επιπλέον, ενώ πολλά στοιχεία της ζωής μας αποκτούν αρνητικό πρόσημο ή στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερο, το φαγητό παραμένει μία από τις ελάχιστες σταθερές απολαύσεις.

Οι γρήγοροι και αυτοματοποιημένοι από την τεχνολογία ρυθμοί της καθημερινότητας μας περιορίζουν το ρεπερτόριο των επιλογών που διαθέτουμε στον εαυτό μας για να βγει από μια δύσκολη κατάσταση. Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έμαθε ποτέ πώς να διαχειρίζεται τα προβλήματά του ή το στρες του με πιο παραγωγικούς τρόπους, να ξεφύγει από την πιο εύκολη λύση που είναι το φαγητό. Πολύ δύσκολα θα αναζητήσει κάποιος διέξοδο από τα προβλήματά του σε έναν καθημερινό περίπατο που θα βοηθήσει να τακτοποιηθούν οι σκέψεις του, ή σε κάποιο χόμπι που θα απασχολήσει ευχάριστα το μυαλό του για αρκετή ώρα.

Οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν άλλη διέξοδο από τα προβλήματά τους, και οι περισσότεροι επίσης ξεκίνησαν να τρώνε τόσο πολύ λόγω κάποιου αρνητικού γεγονότος που δεν είχαν άλλο τρόπο να το αντιμετωπίσουν ψυχολογικά. Το γεγονός ότι η κοινωνία τους θεωρεί υπεύθυνους για την κατάστασή τους και τους αποδίδει αδύναμη θέληση τους κάνει να υιοθετούν αυτά τα χαρακτηριστικά για τον εαυτό τους. Αφού λοιπόν τα πιστεύουν και οι ίδιοι, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάστασή τους, γιατί θεωρούν την αποτυχία σίγουρη. Όταν γίνονται αρνητικά σχόλια ή ακόμα και συναισθηματικά επιθετικά, συνήθως καλυμμένα πίσω από πρόσχημα του ενδιαφέροντος για την υγεία του παχύσαρκου ατόμου, είναι φυσικό επακόλουθο η στάση άμυνας και η προσπάθεια να μπλοκαριστεί όλη αυτή η αρνητική αντιμετώπιση. Έτσι λοιπόν δεν βοηθάμε κάποιον να αναλάβει δράση για μία κατάσταση η οποία γνωρίζει και ο ίδιος πόσο επιβλαβής είναι, αλλά προσθέτουμε μία ακόμα αλυσίδα στον φαύλο κύκλο.

Για να πετύχει η προσπάθεια για απώλεια βάρους, θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά το γεγονός που ξεκίνησε τον κύκλο. Διαφορετικά, πολύ εύκολα θα ξαναπάρουμε το βάρος ακόμα και από μια προσωρινή επιτυχή δίαιτα, γιατί η

αιτία παραμένει και θα ξαναοδηγήσει στον ίδιο δρόμο. Ταυτόχρονα, η δίαιτα είναι πιο πιθανό να πετύχει αν αλλάξουμε πρώτα την ποιότητα του φαγητού που τρώμε και όχι αμέσως την ποσότητα. Ενώ θα ικανοποιούμαστε ακόμα από την αίσθηση του κορεσμού χωρίς να δυσανασχετίσουμε για την μικρή ποσότητα, οι πιο υγιεινές τροφές συνήθως φέρνουν το αίσθημα ότι χορτάσαμε πιο σύντομα, λόγω των ινών και των συστατικών τους. Έτσι, η μείωση της ποσότητας θα έρθει αναπόφευκτα μόνη της. Επίσης, η μικρή ποικιλία γεύσεων δίνει πιο γρήγορα την αίσθηση ότι χορτάσαμε, αφού δε δελεαζόμαστε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες ποσότητες από πολλά φαγητά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σεβόμαστε τις προσπάθειες των παχύσαρκων να γίνουν πιο υγιείς. Ενώ είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν την κατάστασή τους, η επίθεση στην προσωπικότητά τους και την αδυναμία τους μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει. Είναι σημαντικό να τους βοηθήσουμε να εντοπίσουν το λόγο που τους έκανε να ξεκινήσουν να τρώνε τόσο πολύ, αφού μόνο έτσι θα αποφύγουν να επαναλάβουν την κατάσταση αυτή. Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η βοήθεια ψυχολόγου.

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Γιατί η απιστία σε βοηθά να χάσεις πιο εύκολα βάρος

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Θάνος Ασκητής: Συχνότητα ή ποιότητα ενός καλού σεξ;

Στη τουαλέτα ενός εστιατορίου που βρίσκομαι ο άγνωστος κύριος που με πλησιάζει με ένα ...

Κορωνοϊός: Διαχειριστείτε το άγχος σας με αυτή την τεχνική χαλάρωσης

Η εκδήλωση του νέου κορωνοϊού, όπως και κάθε πανδημία, έχει προκαλέσει σε πολλούς από ...

Σεμινάριο: Παιδικό Ιχνογράφημα

Πληροφορίες Σεμιναρίου Ημερομηνία Έναρξης Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 2020 Διάρκεια 10 ώρες Πρόγραμμα 14-15 Νοεμβρίου ...

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Συμβουλευτική Ψυχοσωματικής Υγείας με Εφαρμογή του Αξιολογικού Προτύπου από το IST College

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εξειδίκευσης Υπό την ...

13 τρόποι να τονώσεις τον οργανισμό σου

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ προσωπικά, κάποιες μέρες δυσκολεύομαι πολύ να σηκωθώ από ...

Εγκεφαλική ηρεμία για… μακροζωία

Κάθε άτομο θέλει να διατηρήσει ακμαία τη νοητική του ικανότητα, και η διατήρηση της ...