Kυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης’’ του Άγγελου Κούρου.

Μια ποιητική για την Ελλάδα του 2021 καθώς υμνεί, θυμάται, ξεχνά, ξεχνιέται, παρηγορεί και παρηγοριέται από την ελληνική επανάσταση και ταυτόχρονα μια ποιητική για ανθρώπους και γεγονότα που συνέβησαν 200 χρόνια πιο πίσω. Μια οδοιπορία στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 στην κορύφωση των πανηγυρικών εορτασμών, που θα σας φέρει, ωστόσο, αντιμέτωπους με το επαναστατικό και αντί-εορταστικό χτες.

Ο Κούρος με υπαινιχτικό χιούμορ και εικονοπλαστική σαφήνεια, γράφει μια ποιητική σύνθεση μιλώντας με τρόπο απλό για «βαριά» ιστορικά θέματα. Ένα βιβλίο με ενιαία ποιητική δομή που εξ αφορμής του 1821 και εκείνου του πρώτου – πρώτου χαιρετισμού –χαίρε ώ χαίρε Ελευθεριά- μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα, που οι χαιρετισμοί αντικαταστάθηκαν από μικρές αντικριστές μπουνιές – και όχι μόνο…
O ιστορικός αναλυτής ,κριτικός λογοτεχνίας-τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει μεταξύ άλλων στον επίλογο του βιβλίου :’’Ο Άγγελος Κούρος επισυνάπτει σχετικά διαρκή ανοίγματα δημιουργώντας ορίζοντες με αμετάκλητους προκαθορισμούς που νοούνται αναγνωστικά και διαθέτουν διαύγεια άποψης. Η ιδιαιτερότητα της θέσης του ενέχει στην απόδοση της ενορχηστρωμένα μια ιδιάζουσα και ιδιότυπη σύνδεση που συνδράμει στην γραμμική έκθεση των θεματικών προθέσεων. Συσσωρεύει αμέτρητες συλλήψεις που επαληθεύουν κάθε διατύπωση και διαθέτουν τα έντονα χαρακτηριστικά της έμφυτης εμμονής. Η ποιητική εμβάθυνση συμπλέκεται ευρηματικά με την αντικειμενική αξιολόγηση των συνειρμικών νύξεων. Διατυπώνει μνημονικές διεργασίες συναισθηματικής ενδοσκόπησης. Στα εννοιολογικά τοπία η συγκριτική οντότητα φτάνει σε διαπιστώσεις που κινούν ιδανικές φασματικές καταστάσεις. Ξεχωρίζει καθώς έντεχνα απομονώνει μια περιδιάβαση μέσα από την οποία ατενίζει επιμέρους επεισόδια από ενδελεχείς αναφορές και φάσματα αναζητήσεων με υφές που συναρπάζουν και προκαλούν προχωρημένα τον αναγνώστη.’’

Σχετικά με τον Ποιητή:

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΟΣ (1972) έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Κόφτες» (ΤΥΠΩΘΗΤΩ – GUTENBERG, 2008), «δρόμος για το καλοκαίρι» (ΗΡΙΔΑΝΟΣ, 2012), «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο» (ΜΕΛΑΝΙ, 2014), «σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» (ΚΑΠΑ, 2020), “A Way to Summer” (KDP, 2020), «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ-ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ, 2021)
Η συλλογή “A Way to Summer” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής «δρόμος για το καλοκαίρι» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis στο πλαίσιο του Paros Poetry and Translation Symposium (Athens, 2017).
Η «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» από τις εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ (ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ) περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 2008-2020, με επιμέλεια του Μιχάλη Μεταξά, ενώ εμπεριέχονται αποσπάσματα κριτικών σημειωμάτων των Μιχάλη Γκανά, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου κ.α.
Ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα ποίησης ενώ έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Τα Ποιητικά, Ποιείν, Poetix, Μανδραγόρας.
Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν γίνει στην αγγλική, ισπανική και σκωτσέζικη γλώσσα, (Scots), ενώ η συλλογή “A Way to Summer” παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Poetry Blog “Aim for Wide Water”).

Διαστάσεις: 14 Χ 21
Σελίδες: 48

ISBN: 978-618-5323-71-4
email: ekdoseispentandron@gmail.com

Website: https://www.athlepolis.gr/pentandron/

Τ: 6973341181, 6909039155

Διεύθυνση επικοινωνίας: Στρατηγού Καλάρη 29, Τ.Κ 29104

Διαβάστε επίσης:

Θεοφάνης Μαλκίδης-Κερδύλια Σερρών: Ένα ακόμη Ναζιστικό ατιμώρητο έγκλημα.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μάρκος Εμμ. Μαρινάκης: Νίκος Καζαντζάκης και Νικόλαος Αλικιώτης – Τεκμήρια συνεργασίας

Το βιβλίο του κυρίου Μάρκου Μαρινάκη, ιστορικού ερευνητή, που φέρει τον τίτλο Νίκος Καζαντζάκης ...

BookTok : Το TikTok για ‘ βιβλιοφάγους ‘

Μια νέα τάση  του TikTok   που αρχίζει να εξαπλώνεται σιγά σιγά είναι το BookTok.  ...

Τίτος Πατρίκιος: Νέα ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο δρόμος και πάλι»

 Ο Τίτος Πατρίκιος, έχει συμπληρώσει εξήντα πέντε χρόνια ποιητικής δραστηριότητας. Ασταμάτητος και ακούραστος, επανέρχεται ...

Τρία πολύ επιτυχημένα βιβλία επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Τρία πολύ επιτυχημένα βιβλία, που αγαπήθηκαν από παιδιά και γονείς εξαντλήθηκαν και επανακυκλοφορούν από ...

Είσαι το Σύμπαν: Το βιβλίο των Deepak Chopra-Μηνά Καφάτου

Είσαι το Σύμπαν: Το βιβλίο των Deepak Chopra-Μηνά Καφάτου Η αράχνη ποτέ δεν πιάνεται ...

Βιβλιοάποψη: «Αστρίτσα»

Περίληψη οπισθόφυλλου: Η μικρή Αστρίτσα είναι καλόψυχη και γλυκιά, αλλά αντιμετωπίζει την καταπίεση και ...