«Το Σπίτι του Ηθοποιού» η Καλύτερη Παράσταση Ζωής της Άννας Φόνσου

Το όνειρο της Άννας Φόνσου

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 25 χρόνια.

Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που βρίσκονται σε άσxημη οικονομική κατάσταση. 

το γούστο, η καλαισθησία και ομορφιά της Τέχνης, διάχυτα στο χώρο του σπιτιού

Επίσης στους σκοπούς του ιδρύματος είναι η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου.

Ο χώρος της καφετέριας όπου συναντούνται οι ηθοποιοί.

Έχει  στην κυριότητά  του  δύο κτίρια τα οποία βρίσκονται στην οδό Παναθηναίων 1 και Παναθηναίων 5, στα Πατήσια. Το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά τους καλύφθηκε από την κα Φόνσου, η οποία μέχρι και σήμερα συνδράμει οικονομικά για τη λειτουργία και την κάλυψη διάφορων αναγκών του Ιδρύματος.

Ξενώνας από το Σπίτι του Ηθοποιού

Στο πρώτο κτίριο διαμορφώθηκαν ξενώνες όπου από τα εγκαίνια στις 15 Απριλίου 2013 φιλοξενούνται ηθοποιοί που έχουν ανάγκη βοήθειας. Είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλοσυνταξιούχοι, είτε γιατί είναι νέοι σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν. Τους παρέχεται δωρεάν στέγη και σίτιση προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  χωρίς τη  παραμικρή συμμετοχή  στα πάγια έξοδα του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα συμπαραστέκεται, ακόμη και σε καλλιτέχνες που δεν φιλοξενούνται στο χώρο του, ηθικά και οικονομικά προσφέροντάς τους σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη (υπάρχει συνεργασία – συμφωνία με ιατρούς και ιατρικά κέντρα).

Μια από αυτούς είναι η ντίβα της χρυσής δεκαετίας του ’80 Καίτη Φίνου, η οποία έχει πει «Βρήκα ένα καταφύγιο στο Σπίτι του Ηθοποιού. Από τον Γενάρη του 2013 δεν μπορούσα να συντηρήσω ούτε τον εαυτό μου, δεν το συζητάμε για σπίτι.  Η Άννα γνωρίζοντας την κατάστασή μου, μου είπε: «Έλα, θα έχεις το δικό σου δωμάτιο. Θα είσαι μια χαρά. Μείνε μαζί μας για να καταφέρεις να ορθοποδήσεις»

Στο σπίτι του ηθοποιού έχει διαμορφωθεί στον εσωτερικό ισόγειο χώρο έκθεση θεατρικών κοστουμιών.

Ε.Λαμπέτη- Δ.Χορν

Βλέπουμε αριστερά τον χώρο που φιλοξενεί την έκθεση θεατρικών κοστουμιών. Το πορτραίτο των ανεπανάληπτων ηθοποιών Έλλης Λάμπέτη- Δημήτρη Χόρν στολίζει τον χώρο.

Ένα μικρό μουσείο μπορεί να χαρακτηριστεί το Σπίτι Του Ηθοποιού φροντισμένο, γεμάτο έργα Τέχνης, με ένα μικρό «εκθετήριο» με κοστούμια και πράγματα της Αλίκης, το φόρεμα της Μελίνας, τα καπέλα ηθοποιών από παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου, τα πορτραίτα μεγάλων προσωπικοτήτων της υποκριτικής και της συγγραφής, το κοστούμι της Κατερίνας Ανδρεάδη, του Μάνου Κατράκη από τον Βασιλιά Ληρ κα.

Να σημειώσουμε πως εξωτερικά υπάρχει  διαμορφωμένος θεατρικός χώρος 200 θέσεων με την επωνυμία «Νίκος Κούρκουλος»  όπου φιλοξενούνται δωρεάν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

ο πεζόδρομος έξω από το Σπίτι του Ηθοποιού

Στο δεύτερο κτίριο , εκτός από τους επιπλέον χώρους φιλοξενίας, θα διαμορφωθούν και χώροι  πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ο πεζόδρομος στον οποίο βρίσκονται τα κτίρια, έχει πλήρως ανακαινιστεί με επιχορήγηση από το  Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και φιλοτεχνηθεί με graffiti που απεικονίζουν κοστούμια και έργα των Μόραλη, Ασημακόπουλου και άλλων σπουδαίων ζωγράφων και ενδυματολόγων.

Σημαντική ημερομηνία για το Σπίτι Του Ηθοποιού ήταν η 22η Δεκεμβρίου 2016 όπου έγινε η Βράβευση του Ιδρύματος από την Ακαδημία Αθηνών για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του, με ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο της κας Άννα Φόνσου.

Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» και ειδικά της κας. Άννας Φόνσου

Η Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 22ας Δεκεμβρίου 2016 βράβευσε το Ίδρυμα “Το Σπίτι του Ηθοποιού” για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση και κοινωνική στήριξη άπορων ηθοποιών, επισημαίνοντας ότι ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ δεν θα υπήρχε χωρίς τις προσπάθειες, εξ αρχής έως σήμερα, της προέδρου κυρίας Άννας Φόνσου.

απο την βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών

Πολιτιστικές δραστηριότητες του Ιδρύματος:

 • Κυκλοφορία CD με τον τίτλο: «Έλληνες Ηθοποιοί τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη».

Ερμηνεία κατά αλφαβητική σειρά: Ελένη Ανουσάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Μάρθα Βούρτση, Ελένη Γερασιμίδου, Νατάσα Γερασιμίδου, Χρυσούλα Διαβάτη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μάρω Κοντού, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Μπέζος, Μελίνα Μποτέλλη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζέσυ Παπουτσή, Σταύρος Παράβας, Ελένη Ροδά, Φίλιππος Σοφιανός, Χρήστος Τσάγκας, Άννα Φόνσου.

 • Εκδήλωση «Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο». Συναυλία  με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. στο θέατρο Παλλάς.
 • Πλειστηριασμός θεατρικών κοστουμιών στην Αθήνα σε ζωντανή σύνδεση από την Ε.Ρ.Τ.
 • Πλειστηριασμός με θεατρικά κοστούμια στην Θεσσαλονίκη.
 • Εκδήλωση στην Κύπρο με την Λέσχη Αρσινόη Αμμοχώστου.
 • Εκδήλωση στην Σύρο και βράβευση των σκοπών του Ιδρύματος.
 • Έκθεση θεατρικών κοστουμιών με τον τίτλο «ΠΑΝΌΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» στον Πολυχώρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων που συνοδεύτηκε με έκδοση λευκώματος.
 • Έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» στο πολιτιστικό κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων συνοδεύτηκε με έκδοση λευκώματος .
 • Έκθεση Θεατρικών κοστουμιών και αντικειμένων στο χώρο Les Lazaristes στην Θεσσαλονίκη.
 • Δημοπρασία έργων τέχνης διάσημων Ελλήνων δημιουργών. Στην δημοπρασία συμμετείχαν με έργα τους οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι (πάνω από 65) μεταξύ των οποίων οι:   Άγγελος, Φασιανός, Σταθόπουλος, Μυταράς, Χαιρετάκης, Λαζόγκας, Αρμακόλας, Ρόκος, Σάμιος, Λάβδας, Καραβούζης, Κόττης, Ζούνη, Αγγελίδης, Πανταλέων, Γέρος, Σόρογκας και πολλοί ακόμα. Όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν παραχωρήθηκαν από τους δημιουργούς στο Ίδρυμα.
 • Συνεργασία με τον Οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ,  στην έκθεση στην Όπερα του Πεκίνου το 2008 με θέμα «Η επιρροή του αρχαίου δράματος στην όπερα».
 • Συνεργασία με τον Οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ με αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, στη Σκάλα του Μιλάνου.
 • Συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και στο θέατρο «Δώρα Στράτου».
 • Γιορτή για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ με τη συμμετοχή 50 πρωταγωνιστών και την ορχήστρα των μουσικών συνόλων υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κατσαρού στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
 • Μουσικοθεατρική παράσταση «Ρεμπέτικο Μυστήριο» σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Επίσης:

 • Σεμινάρια υποκριτικής, σεναρίου, αυτοσχεδιασμού και αρχαίου δράματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
 • Θεατρικές – μουσικές – ποιητικές παραστάσεις φιλοξενούνται στο θέατρο του Δρόμου «Νίκος Κούρκουλος»

Η πολιτιστική δραστηριότητα του Ιδρύματος συνεχίζεται και θα ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

η κ. Άννα Φόνσου περήφανη ποζάρει μπροστά στο εξαιρετικό δημιούργημά της.

Εμείς δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια για το θαυμάσιο αυτό δημιούργημα της κας. Άννας Φόνσου που- εκτός από την καλαισθησία του και την αγάπη για την Τέχνη- χαρακτηρίζεται και από το πάθος της το μεράκι της και την μεγάλη της αγάπη για τον ηθοποιό-συνάνθρωπο.

Κάτι που ξεκίνησε σαν μια ιδέα και η οποία με πίστη, επιμονή και μεράκι έγινε πραγματικότητα, χάρις το πείσμα της ιδρύτριάς του κας. Άννας Φόνσου. Ένα μικρό θεατρικό μουσείο στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

info: Για όποιον θέλει να συνεισφέρει στην εξαιρετική προσπάθεια της κ. Άννας Φόνσου για το Σπίτι του Ηθοποιού, ο αριθμός λογαριασμού του ιδρύματος είναι: Alpha Bank GR 45 0140 2280 2280 0200 2002 719

Διεύθυνση: Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175, Κάτω Πατήσια

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

SNIK «Monos Mou»

·        No1 στα YouTube Trends για 7 συνεχόμενες μέρες ·        Πάνω από 1.350.000 συνολικάviews (450.000 τις πρώτες 24 ώρες) ...

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις για το 2018 που άφησαν διεθνώς το στίγμα τους

Αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής έκαναν παρέλαση στα πιο γνωστά talk show της ...

Οι Imagine Dragons σπάνε ρεκόρ στο Spotify

Οι Imagine Dragons είναι η πρώτη ροκ μπάντα στο Spotify που έχει δύο τραγούδια ...

Ηρώ “Happy Together» στο Half Note

Πέρυσι στο HALF NOTE έδωσε 9 sold out παραστάσεις η μια πιο ξεχωριστή από την άλλη έχοντας κοντά της – δίπλα της ...

Σκρουτζ -To Πνεύμα των Χριστουγέννων από τους Hippo Theatre Group

Η εταιρία θεάτρου HIPPO παρουσιάζει το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Το πνεύμα των Χριστουγέννων»: μια διαδραστική αφήγηση βασισμένη ...