Φιλίτσα Καλογεράκου: «Όταν πας σε μια «παράσταση ηλιθίων» και φεύγοντας έχεις την αίσθηση ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι μικρό σε σχέση με την ικανοποίηση που έλαβες, τότε νιώθεις έξυπνος»

Η ηθοποιός Φιλίτσα Καλογεράκου μπορεί να πρωταγωνιστεί σε μια «παράσταση ηλιθίων», αλλά το Newslink.gr νιώθει «όμορφα έξυπνο»...

Η ηθοποιός Φιλίτσα Καλογεράκου μπορεί να πρωταγωνιστεί σε μια «παράσταση ηλιθίων», αλλά το Newslink.gr νιώθει «όμορφα έξυπνο», που ανέθεσε στο δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση την αποκλειστική συνέντευξη αξιολόγησης… της θεατρικής ευφυίας, στο θέατρο Αλκμήνη, με θεματικές παραμέτρους, μεταξύ άλλων, το σουρεαλισμό του Mπιπ-μπιπ, την υπερβολή του καλλιτέχνη, την κακεντρέχεια, τη Μάνη και το Μακρονήσι της Σμύρνης, την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου στο σήμερα, την αυτοδιοίκηση, την κατάθλιψη, την αγάπη και τον Ρούντι, γιατί «όταν κοιτάζω τα μάτια του, όλα μου τα προβλήματα μοιάζουν μικρά κι αντιμετωπίσιμα». 

Η «παράσταση των Ηλιθίων» είναι μια κωμωδία καταστάσεων σε …μορφή κόμικς. Διαβάζατε κόμικς μικρή και αν ναι, ποιο ήταν το αγαπημένο σας; Ποιον ήρωα ξεχωρίζατε;

Πάντα μου άρεσε ο σουρεαλισμός του Bugs Bunny και του Road Runner (Μπιπ-μπιπ), αλλά διάβαζα και τα Κλασικά Εικονογραφημένα. Από εκεί πρωτογνώρισα κι αγάπησα τον Oliver Twist και την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Θα μπορούσε το σενάριο της παράστασης ν’ αποτελεί μία real time θεατρική πραγματικότητα, έστω στην υπερβολή της ή αυτά δε γίνονται ποτέ ούτε στην Ελλάδα της κρίσης;

Η κρίση δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Η υπερβολή είναι μέρος της φύσης ενός καλλιτέχνη. Βεβαίως γίνονται κι αυτά.

Tι ρόλο κατέχει στη ζωή σας το γέλιο και το κωμικό στοιχείο γενικότερα;

Λατρεύω το χιούμορ, αλλά απεχθάνομαι την πλάκα, όταν φτάνει στα όρια της κακεντρέχειας και ενίοτε του bullying.

Υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες στερεοτυπικές γεωγραφικές καταβολές στο χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας, απόρροια της καταγωγής σας από τη Μάνη ή δεν ενστερνίζεστε αυτές τις συνδέσεις;

Το αίμα νερό δε γίνεται κι αν γίνει δε θολώνει. Είμαι όντως, κατά το ήμισυ, Μανιάτισσα, αλλά κατά το άλλο ήμισυ έλκω την καταγωγή μου από το Μακρονήσι της Σμύρνης. Πολλά στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται κι άλλα αλληλοεξουδετερώνονται.

Aν δουλεύατε ως βρεφονηπιοκόμος, που είχατε σπουδάσει, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας σήμερα;

Αν δούλευα ως βρεφονηπιοκόμος, θ’ αναζητούσα συνεχώς τρόπο να μπω στο θέατρο. Δεν υποτιμώ τις βρεφονηπιοκόμους φυσικά και αγαπώ τα παιδιά, αλλά δε θα μπορούσα να πάω κόντρα σ’ αυτό που είμαι.

Έχετε αποτινάξει, πλέον, από πάνω σας το ρόλο της «Μαρκέλλας», από την πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Μαρία η άσχημη»; Αν ναι, πόσο δύσκολο ήταν και πόσο εφικτό παραμένει για έναν ηθοποιό η αποφυγή της ταύτισης με ρόλους και χαρακτήρες, που αγαπήθηκαν, σε υπερβολικό βαθμό, από το τηλεοπτικό κοινό;

Δεν είναι μοναδική περίπτωση να σε συνταυτίζει το κοινό μ΄ ένα χαρακτήρα. Από κει και πέρα έγκειται στις επιλογές του ηθοποιού στη μετέπειτα πορεία του.

Aν μπορούσατε, μ’ ένα μαγικό τρόπο, να γυρίσετε το χρόνο πίσω στην εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, σε ποια ταινία θα θέλατε να πρωταγωνιστήσετε και ποιο ρόλο να υποδυθείτε; Με ποιον/ποια ηθοποιό θα επιθυμούσατε να παίξετε μαζί σε μια ονειρική συνεργασία;

Εδώ είναι μεγάλη η απάντηση! Οποιοδήποτε ρόλο από «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο», από την «Τρελή τρελή οικογένεια», από «Το Ταξίδι» κι επειδή είμαι λάτρης των musicals, «Το Ραντεβού στον αέρα».

 Η ονειρική συνεργασία θα ήταν σε παραγωγή Φιλοποίμενα Φίνου, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου ή Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Αλέκου Σακελλάριου ή Γιώργου Τζαβέλλα… Ας επιλέγαν όποιους ήθελαν, δε θα έλεγα όχι! Αλλά μην ξεχάσουν τον Παντελή Ζερβό και τον Ορέστη Μακρή.

Κάνατε με τόλμη outing το πρόβλημα της κατάθλιψης, που περάσατε για ένα χρονικό διάστημα στη ζωή σας. Σήμερα, ποιο εκτιμάτε ότι είναι το πιο αντικαταθλιπτικό αντίδοτο, που θα προτείνατε σε όσες και όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο θέμα;

Βάση της εμπειρίας μου, υιοθετήστε ένα αδέσποτο. Η βάση της κατάθλιψης είναι η αδυναμία μας να δώσουμε και να λάβουμε αγάπη. Το φάρμακο κατ’ εμέ είναι η αγάπη αυτή καθεαυτή. Όταν κοιτάζω τα μάτια του Ρούντι, όλα μου τα προβλήματα μοιάζουν μικρά κι αντιμετωπίσιμα. 

Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να σας προταθεί η συμμετοχή σας σε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, λόγω της καλλιτεχνικής σας ιδιότητας αλλά και της αναγνωρισιμότητάς σας στο προσεχές διάστημα; Αποτελεί ο πολιτισμός, μέσω της αυτοδιοίκησης, κομμάτι των μελλοντικών ενδιαφερόντων σας;

Προτιμώ προς το παρόν να είμαι μάχιμη και όχι επιτελική. Αργότερα (αρκετά αργότερα), ποιος ξέρει…

Πόσο «έξυπνοι» θ’ αποδειχθούν οι θεατές που θα επιλέξουν μία «παράσταση ηλιθίων» και πώς θα προμοτάρατε με λέξεις διαφημιστικά τη συγκεκριμένη παράσταση, αν σας είχε ανατεθεί κάτι αντίστοιχο;

Όταν πας σε μια «παράσταση ηλιθίων» και φεύγοντας έχεις την αίσθηση ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι μικρό σε σχέση με την ικανοποίηση που έλαβες, τότε νιώθεις έξυπνος.

Γι’ αυτό λέω ελάτε στην «παράσταση των ηλιθίων», για να νιώσετε όμορφα έξυπνοι!

 

Η Παράσταση των Ηλιθίων

Διασκευή της Καλλιόπης Χατζησταύρου & Νάντιας Λεονάρδου σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου

Μια παράσταση με γέλιο μέχρι τελικής πτώσης..η τρέλα συνεχίζεται…

Η ξεκαρδιστική κωμωδία «Η Παράσταση των Ηλιθίων» σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου και μουσική Σταμάτη Χρήστου, θα διασκεδάσει την σεζόν 2018-2019, ολόκληρο το Αθηναϊκό κοινό και όχι μόνο .Οι ξεκαρδιστικές σκηνές ,οι απίστευτες εναλλαγές ,τα εκπληκτικά κουστούμια και οι απίθανοι χαρακτήρες του έργου, θα συναρπάσουν τους θεατές και θα χαρίσουν την απόλαυση μιας τρελής κωμωδίας για 1 ώρα & 45 λεπτά που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα .Ένας θεότρελος θίασος  με χαμηλό έως ανύπαρκτο μπάτζετ, αποφασίζει να ανεβάσει μία θεατρική παράσταση, με ένα μισοτελειωμένο έργο, μίας καινούργιας και ταυτόχρονα τρελής συγγραφέως. Τίποτα δεν είναι έτοιμο ΄ σκηνικά δεν υπάρχουν, τα κουστούμια δεν έχουν έρθει, οι ηθοποιοί δεν ξέρουν καλά καλά τα λόγια τους, ένας σκηνοθέτης σε κατάσταση παράκρουσης και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η συγγραφέας αλλάζει συνεχώς την υπόθεση του έργου. Η παράσταση θα ανέβει? Και αν θα ανέβει πως θα ανέβει? Την έκπληξη του τι θα επακολουθήσει θα αφήσουμε το κοινό να την ανακαλύψει μόνο του! Ξεκαρδιστικές καταστάσεις και ένας τρελός ρυθμός σε μορφή κόμικς!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Σκηνικά- Κουστούμια: Γεωργία Δεμερτζή
Μουσική: Σταμάτης Χρήστου
Δημόσιες σχέσεις : Άτζυ Νομικού(A-Priori)
Παραγωγή: ΄΄P&J ART PRODUCTIONS΄΄ υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού φορέα  ΕΝΕΛΠΑ.
Ερμηνεύουν  οι:
Φιλίτσα Καλογεράκου
Γωγώ Κωβαίου
Αντώνης Τζαμαλούκας
Λίνα Σταυροπούλου

Γαβρίλος Καμμάς

Καλλιόπη Χατζησταύρου
Νάντια Λεονάρδου
Ευριπίδης Κοσμάς
και ο Μάνος Αντωνίου
Διάρκεια:  1.45’
Διάλειμμα:  Ναι
Είδος: Κωμωδία
Θέατρο : Αλκμήνη
Ημέρα: Τετάρτη
Ώρα : 9.30
(και κάθε Τετάρτη στης 9.30)
Ημερομηνία  έναρξης :  31 Οκτωβρίου 2018
Τιμή εισιτηρίου:  10 ευρώ  κανονικό/   8 ευρώ  Άνεργοι-ΑΜΕΑ /  7ευρώ  ειδική τιμή group.

Διαβάστε, επίσης: DIMITRI VASSILAKIS: «Η τζαζ δημοκρατία και η μελλοντική διάδραση και με τεχνητή νοημοσύνη είναι επαναστατικά» 

Tags:

  • Nίκος Κολίτσης

    Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Έκθεση για τη ζωή και το στιλ της Amy Winehouse στο Μουσείο Grammy

Τη σύντομη αλλά αξιομνημόνευτη καριέρα της Amy Winehouse, τις μεγαλύτερες επιρροές της και τα ενδύματα που ...

«Γκάντι – Η δύναμη της ψυχής» σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου

Από την Κυριακή 8 Μαρτίου έως την Κυριακή 12 Απριλίου θα επαναληφθούν, για όσους ...

Η ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, φωτίζεται στο Θέατρο Εκστάν

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη Eρνέστο Τσε Γκεβάρα. Τα νεανικά ...

«Σιωπή» – Η αναπνοή του νου της Renée Revah

Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις που λαµβάνουν χώρα παγκοσµίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδοµάδας ...

«Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ κατά Φιλίππογλου

Το Από Μηχανής Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, παρουσιάζουν από την Παρασκευή ...

Χρήστος Λεοντής : Ραντεβού με μια άγνωστη (1969) – Ανέκδοτο ost

Για κάποιους είναι μια αισθηματική ταινία, για άλλους ένα δικαστικό δράμα και για μερικούς ...