Θέατρο Τέχνης: Εκσυγχρονίζεται με το ψηφιακό ρεπερτόριο, τη ψηφιακή εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση

Το Θέατρο Τέχνης περνάει στη νέα εποχή

Το Θέατρο Τέχνης, με αφορμή τη πανδημία του κορωνοϊού εκσυγχρονίζεται με το ψηφιακό ρεπερτόριομ τη ψηφιακή εκπαίδευση και τη δια βίου εκπαίδευση για επαγγελματίες του θεάτρου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους μέσα αλλά και έξω από τις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

«Το ζητούμενο είναι πως κανείς φτάνει σ’ ένα κοινό που δεν μπορεί να έρθει στο θέατρο Τέχνης για υγειονομικούς λόγους ή για λόγους απόστασης. Ακόμα και σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο και γιατί όχι διεθνές κοινό. Κι επίσης πως το πετυχαίνεις λανσάροντας νέα έργα, καινούργια δραματουργία. Κρατώντας, φυσικά, σε δημιουργική τροχιά τους συνεργάτες του θεάτρου. Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες που γεννιούνται αυτή την δύσκολη εποχή που, παρόλα αυτά, έχει κάτι να μας πει», σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, ανακοινώνοντας τη νέα λειτουργία του οργανισμού.

Web και audio πραγματικότητα

Το ψηφιακό ρεπερτόριο, που αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου, είναι δίπτυχο: Από τη μια, ποντάρει στο audio, στο ηχητικό κομμάτι, αναβιώνοντας το μοτίβο των ραδιοφωνικών θεατρικών μεταδόσεων και από την άλλη το web, την κινηματογραφημένη φόρμα ενός θεατρικού έργου.

Την πρώτη κατηγορία αναλαμβάνει να συστήσει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με το έργο «Αυτοί που κοιτούν», μιας πιντερικής σύλληψης ιστορία, πάνω σε δύο φρουρούς της πατρίδας έτοιμους ν’ αναχαιτίσουν κάθε εισβολέα ενώ τη δεύτερη ο Ανδρέας Φλουράκης με το έργο «Πυραμίδες», μια σειρά από μονολόγους που απηχούν ποιότητες της εμπειρίας εγκλεισμού. «Το πρώτο είδος ποντάρει στη μαγεία της ραδιοφωνικής αφήγησης και νομίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό πεδίο άσκησης για νέους συγγραφείς. Το δεύτερο απομακρύνεται από την τυπική κινηματογράφιση ενός θεατρικού που, δυστυχώς, δύσκολα μπορεί να μεταφέρει μια ισχυρή εμπειρία. Εδώ μας ενδιαφέρει να ερευνήσουμε μια άλλη ενδιάμεση γλώσσα που ναι μεν πηγάζει και βασίζεται στο λόγο αλλά απαιτεί μιαν άλλη μορφή κινηματογράφισης» εξηγεί η κ. Κάλμπαρη.

Καμία από τις δύο δράσεις, ωστόσο, δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει το θέατρο – το οποίο έτσι κι αλλιώς δοκιμάζεται όπως ποτέ πριν. «Η μόνη αληθινή θεατρική εμπειρία είναι εκείνη που συμβαίνει επί σκηνής, είναι μοναδική κάθε ώρα και κάθε βράδυ. Το θέατρο είναι ανεπανάληπτο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Απλώς, λαμβάνοντας υπόψιν την συνθήκη της πανδημίας προσπαθούμε να προτείνουμε και να δούμε πού μπορούν να μας βγάλουν αυτές οι προτάσεις».

Και διαγωνισμός για ψηφιακά έργα

Προς το παρόν και αναφορικά με το ψηφιακό ρεπερτόριο, η σκέψη του οργανισμού είναι να θεσπίσει μια μικρή συνδρομή για τους διαδικτυακούς θεατές του, αφού προηγουμένως αναπτύξει περαιτέρω την ψηφιακή πλατφόρμα. Στόχος είναι ν’ ανέβουν δύο ακόμα έργα μέσα στο χειμώνα σε audio και web φορμάτ, δημιουργώντας μια πρώτη βιβλιοθήκη αυτής της νέας πρακτικής.
Μάλιστα, θα προκηρρύξει διαγωνισμό (με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης την 25η Μαρτίου 2021) για τη συγγραφή audio και web έργων με άξονα το μότο της φετινής χειμερινής περιόδου.

Βήμα και προς την εκπαίδευση

Ωστόσο, η ψηφιακή λειτουργία του Τέχνης δεν θα περιοριστεί στο παραστατικό κομμάτι αλλά θα “ανοίξει” και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο πρώτος άξονας θα απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου (ηθοποιούς, σκηνοθετές και συγγραφείς) χωρίς οικονομική υποχρέωση «με στόχο ν’ ασκηθούμε μεταξύ μας με άλλους όρους. Να φτιάξουμε ένα χώρο πειραματισμού, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων που γιατί όχι μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην πάγεια επιθυμία του Θεάτρου Τέχνης να αποκτήσει δική του ομάδα» εξηγεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, σε εβδομαδιαία βάση μικτές ομάδες εργασίας θα παρουσιάζουν ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο ή μια performance επιλογής τους με ορίζοντα παραστάσεις που θα ανεβαίνουν στο τέλος της σεζόν.

Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και οι θεματικοί κύκλοι, εξειδικευμένα εργαστήρια ή σεμινάρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την συμμετοχή εγνωσμένης αξίας αποφοίτων του Θεάτρου Τέχνης (και όχι μόνο) επικεντρωμένα στις θεματικές του αρχαίου δράματος, του νεοελληνικού έργου, του ποιητικού και σωματικού θεάτρου. Μέσα από αυτή τη δράση Τέχνης θα γεννηθεί μια βασική καλλιτεχνική ομάδα με κοινή γλώσσα και όραμα, ως μόνιμο ensemble του Θεάτρου Τέχνης που θα αλλάζει ή θα εμπλουτίζεται ανά τρία χρόνια. Ο πρώτος θεματικός κύκλος υπό τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη θα αφορά στις προκλήσεις της νέας εποχής όπου το θέατρο εκτός από τη σκηνή αποκτά web και ραδιοφωνική εκδοχή.

Εργαστήρια για μη επαγγελματίες

Τέλος, εκτός από τα εργαστήρια για επαγγελματίες, το Θέατρο Τέχνης στρέφεται και στους μη ειδικούς, τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες σαν «μια πρόσκληση για να ζήσουν την χαρά της ομάδας και του θεάτρου χωρίς αναγκαστικά η επαφή τους με αυτό να φιλτράρεται μέσα από μια παράσταση». Διδάσκοντες στα εργαστήρια για τους εφήβους θα είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαϊτης και η χορογράφος Μαρίζα Τσιγκά ενώ η Μαριάννα Κάλμπαρη θα διδάσκει στους ενήλικες.

Πηγή:monopoli.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Παρασκευή και 13: Μύθοι ανά τον κόσμο γύρω από αυτή τη μέρα

Παρασκευή και 13 σήμερα. Η σημερινή μέρα, έχει ταυτιστεί με μια μέρα που σχετίζεται ...

«Ακατέργαστα τοπία του μυαλού», του Άγγελου Παπαδόπουλου, στο αγκάθι – Κartάλος

Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι  – κartάλος», οργάνωσε και παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Άγγελου Παπαδόπουλου με ...

Η ΟΙΚΙΑ LEIGH FERMOR ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

  Η ΟΙΚΙΑ LEIGH FERMOR ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Ο Patrick και η Joan ...

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Εξορκιστή» Μαξ φον Σίντοφ

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ, ο οποίος είχε εμφανιστεί ...

Dead Can Dance | Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

«Ο αρχέγονος κόσμος των Dead Can Dance» Lisa Gerrard & Brendan Perry Dionysus εμφανίζονται την Τετάρτη 3 Ιουλίου ...

Συμμετοχή στα τμήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, το Υπουργείο Παιδείας ...