Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκουν τον δρόμο σπίτι τους (;)

Η αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Η απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν, στα τέλη Νοεμβρίου, να επιστρέψει αρχαιότητες από γαλλικά μουσεία στην αφρικανική χώρα του Μπενίν, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, όμως, φαίνεται ανυποχώρητος για τα «Ελγίνεια» και όχι μόνο.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέθεσε στους συμβούλους του να εκπονήσουν μια έκθεση για το πολύ ευαίσθητο θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων σε χώρες της Αφρικής από τη Γαλλία. Όταν πήρε στα χέρια του την έκθεση αποφάσισε να επιστρέψει 26 αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τις γαλλικές αποικιακές δυνάμεις το 1892 στο Μπενίν.

Η ανακοίνωση του Μακρόν έφερε αναστάτωση στον κόσμο των Μουσείων σε όλη την Ευρώπη, ασχέτως με το γεγονός ότι η έκθεση τον συμβούλευε να επιστρέψει ΟΛΟΥΣ τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί από την Αφρική, αλλά εκείνος προτίθεται να στείλει πίσω μόλις 26. Για αρχή… Πέρα απ’ αυτό ο Μακρόν ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς του να φροντίσουν ώστε οι αφρικανικοί θησαυροί που βρίσκονται στα γαλλικά μουσεία να αρχίσουν να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους και σταδιακά να μελετηθεί η δυνατότητα μόνιμης επιστροφής τους.

Οι διευθυντές των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης αντέδρασαν όπως ήταν αναμενόμενο. Είναι προφανές ότι η κίνηση του Μακρόν δημιουργεί ένα επικίνδυνο -γι’ αυτούς- προηγούμενο. Οι περισσότεροι έσπευσαν να αποσαφηνίσουν ότι ο κύριος Μακρόν μιλάει για τη Γαλλία, και μόνο για τη Γαλλία. Στην ίδια την Αφρική η απόφαση προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και κάποια επιφυλακτικότητα.

Θα είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, ή μια αρχή που θα έχει συνέχεια;

Τμήματα της Ζωοφόρου του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από τον Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου:

Η επιστροφή των 26 αντικειμένων στο Μπενίν «δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την πολιτική του Βρετανικού Μουσείου, ούτε τη νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας», έσπευσε να απαντήσει ο Χάρτγουικ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει στην κατοχή του 73.000 αντικείμενα από την υποσαχάρια Αφρική.
Αυτά είναι το λιγότερο από τα προβλήματά του, καθώς το μεγαλύτερο είναι η διαμάχη του Μουσείου με την Ελλάδα για τα περίφημα Ελγίνεια, τα μάρμαρα της Ακρόπολης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κυβερνήτης των Νήσων του Πάσχα ζήτησε πριν από λίγες εβδομάδες να επιστραφεί το άγαλμα του Χόα Χακανανάια, ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου.

Ο Φίσερ είναι ξεκάθαρος όμως: Παρ’ ότι το Μουσείο είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασίες,«οι συλλογές πρέπει να διατηρηθούν εδώ ως έχουν», λέει.     

Την ίδια θέση έχει και ο Χάρμουντ Ντόργκερλοχ, Διευθυντής ενός τεράστιου Μουσείου μη-Δυτικής Τέχνης που θα ανοίξει μέσα στο 2019 στο Βερολίνο. «Στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά Μουσεία θα πρέπει να επιστρέψουν κάποια αντικείμενα», είπε, «αλλά όχι όλα. Κάποιες συλλογές θα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν, είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας ιστορίας». «Εξάλλου πόσο πίσω να πας», αναρωτιέται ο ίδιος. «Στα ρωμαϊκά χρόνια; Μα και οι Ρωμαίοι έκλεβαν από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους».   

Η απόφαση του Μακρόν άνοιξε, χωρίς αμφιβολία, το κουτί της Πανδώρας για τις χώρες που ζητάνε επιστροφή των αρχαιοτήτων τους και τώρα εναπόκειται στο υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας εάν θα συνεχίσει στα ίδια βήματα ή θα υποχωρήσει σε λύσεις όπως μακροχρόνιοι δανεισμοί των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους. Ήδη πολλές χώρες ζητάνε από την Αγγλία και τη Γερμανία να «ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας», κάτι που δεν φαίνεται πολύ πιθανό για το ορατό μέλλον.

Ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, μπροστά από τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πάντως φαίνεται ανυποχώρητος και βάζει μια άλλη διάσταση στο θέμα: Περιέγραψε την κίνηση του Μακρόν, αλλά και την έκθεση των συμβούλων του ως «μια πολύ ακραία πρόταση», η οποία δημιουργεί και ένα «ηθικό ζήτημα» σε σχέση με την αποικιοκρατία και ανοίγει το δρόμο ώστε «ότι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας να διορθωθεί»…

Να σημειώσουμε ότι το γνωστό κίνημα/εκστρατεία  / «Βring them back»  που δημιουργήθηκε από βαθιά συνειδητοποιημένους Έλληνες αλλά και ξένους λάτρεις της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, πριν αρκετά χρόνια έχει μαζέψει πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες συμμετοχές και χρειάζεται την στήριξή μας για να φτάσουν το ένα εκατομμύριο, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει την Ιστορία της από αυτούς που της την στέρησαν. 

BRING THEM BACK ORGANIZATION

Eκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του Μνημείου. 

Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη. 

 

Tags:

  • Καλλιόπη Κουντουρόγιαννη

    Γεννήθηκα στην Νίκαια, σπούδασα γραμματέας λογιστική και από ξένες γλώσσες Αγγλικά όμως το απωθημένο μου ήταν η Αρχαιολογία και η εσωτερική διακόσμηση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι εκεί μέσα ταξίδευα κι έφτιαχνα τον δικό μου κόσμο. Mε τον καιρό άρχισα να αποτυπώνω στο χαρτί τις ιστορίες μου. Γράφω διηγήματα, μυθιστορήματα και είμαι μέλος του vivlionet.gr. Αγαπώ την ζωγραφική την ποίηση την συγγραφή την αρθρογραφία την αρχαιολογία την μουσική και την διακόσμηση. Παραμένω ρομαντική και υπέρμαχος της ελευθερίας. Απεχθάνομαι την πεζότητα και την ασχήμια του κόσμου που ζούμε. "Ότι έχω ιερό. Να περιφρονώ τις συνήθειες των πολλών την λογική του κράτους και την "ηθική" των συγγενών μου. Να αγαπώ με πάθος τους κυνηγημένους, τους ανορθόδοξους και τους αναθεωρητές" Μάνος Χατζιδάκις.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

«Bleu blanc rouge d’ Art»

Για το concept, την  οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης και του Κύκλου Εκθέσεων ...

«Να ντύσουμε τους γυμνούς» στο Θέατρο Τέχνης

Η νεαρή και θελκτική Ερσίλια Ντρέι είναι η γκουβερνάντα της μικρής κορούλας του Πρόξενου ...

Σοφία Μανωλάκου: «Oυσιαστική οικογένεια είναι οι άνθρωποι που μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε»

H ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου αποδεικνύεται «καλός καπετάνιος» στις φουρτούνες της παράστασης «Με οικογένεια» (Θέατρο ...

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου – Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Κεντρική Σκηνή 14.12.2018 – 20.1.2019 Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο ...