Βίκυ Πρωτογεράκη στο Newslink.gr : «Έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση»

Μιλά στο newslink.gr για την τηλεόραση, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και την ζωή της σαν δικηγόρος και ηθοποιός.

Η Βίκυ Πρωτογεράκη, η ηθοποιός και ταυτόχρονα δικηγόρος-ποινικολόγος, μιλά για την ζωή της, την σκέψη της και τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία.

Έχεις μια διττή επαγγελματική ιδιότητα, τι κοινά και τι διαφορές έχουν το επάγγελμα της δικηγόρου και της ηθοποιού; Το ένα βγάζει συναίσθημα και το άλλο αποζητά πειθαρχία, λογική και στρατηγική, πως το ισορροπείς;

«Η τέχνη είναι πάνω απ’ όλες των επιστημών, από την άποψη ότι το θέατρο πιστεύει και στην δικαιοσύνη. Μια έννοια με διαφορετική δικαιοσύνη φυσικά, δηλαδή όλες οι αρχαίες τραγωδίες είχαν στηριχθεί σε αυτό. Επομένως αυτή είναι η τέχνη του θεάτρου, με την έννοια της δικαιοσύνης και εμπεριέχει μέσα αυτό του γίνεται στα δικαστήρια. Όσο για την λογική, θεωρώ ότι δεν αρκεί η λογική για να μπορώ να υπερασπιστώ έναν άνθρωπο, ειδικά όταν ασχολείσαι με το ποινικό δίκαιο, που είμαι εγώ. Αν ασχολείσαι με το αστικό δίκαιο κτλ, είναι τυπικά τα θέματα. Αλλά στο ποινικό εάν δεν βάλεις ψυχή δεν κερδίζεις τίποτα. Θεωρώ ότι δεν είναι έτσι η ψυχρή λογική για να κερδίσεις μία δίκη. Πρέπει να βγάλεις και την ψυχή σου. Άμα δεν βγάλω την ψυχή μου, προσωπικά εγώ, δεν καταφέρνω τίποτα. Το βλέπω σφαιρικά το θέμα. Δεν το βλέπω δηλαδή, μονόπλευρα. Βλέπω επειδή οι κοινωνία μας ανακυκλώνει το έγκλημα, επομένως και αυτός, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου είναι ένα θύμα ας πούμε.»

Έχεις χάσει κάποιον ρόλο ή κάποια υπόθεση επειδή δεν είχες τον «σεβασμό» της μίας ή της άλλης πλευράς, λόγω της διττής ιδιότητας;

«Έχω χάσει υπόθεση, καταλάθος γιατί δυστυχώς είχα περιοδεία στα Γιάννενα, χωρίς να γνωρίζω ότι κατηγορείται για κάτι. Δεν μπορούσα να το κάνω, δεν προλάβαινα. Και έτσι δεν πήγα και τον έχασα αυτόν τον πελάτη. Επειδή ήταν πολύ δύσκολος, έκανε ένοπλες ληστείες κτλ, με έβρισε χυδαία κιόλας.»

Θέλω να μου μιλήσεις για την σεξουαλική παρενόχληση που έχεις υποστεί!

«Ναι, έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, τέτοιου είδους προτάσεις, ήταν από έναν πασίγνωστο σκηνοθέτη και για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω το όνομα του, διότι δεν θέλω να μπω στην διαδικασία για μηνήσεις κτλ, καθώς δυστυχώς δεν έχω τα στοιχεία για να τον καταγγείλω γιατί ήμασταν μόνο αυτός και εγώ και κανένας άλλος. Το 1999, και παραγραμμένο είναι το αδίκημα και δεν έχω κάποια απόδειξη εναντίον του.ΤΕΛΕΣΊΓΡΑΦΟ ΜΟΥ ΈΔΩΣΕ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΌΤΕ ήταν μία συνάδελφο μου, δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα της, μια κοπέλα πολύ όμορφη, μελαχρινή με μακρύ μαλλί, που μου είχε πει ότι της ζήτησε να πάνε σε ξενοδοχείο και ότι την έβαλε να του παίρνει @@@. Για εμένα θα του άξιζε ένα ξύλο, θα το έτρωγε ένα ξύλο, δεν πειράζει, από 1,40 θα τον έκανα 1,20.»

Ήταν η νομική σου ιδιότητα, που σου έδωσε δύναμη στην ψυχή σου ή ο χαρακτήρας μου; 

«Ο χαρακτήρας μου ήταν αυτός που μου έδωσε δύναμη ψυχής.»

Από κάποιον συνάδελφο ή δικαστή, έχεις αντιμετωπίσει bulling ή σεξιστική συμπεριφορά;

«Στην καριέρα μου είχα δεχτεί σεξιστική συμπεριφορά. Όχι απ’ όλους, υπήρχαν κάποιοι που ήταν κύριοι, αλλά υπήρχαν και κάποιοι που ήθελαν κλοτσιές. Απο δικαστές έχω αντιμετωπίσει μόνο από γυναίκες, οι οποίες φέρθηκαν κομπλεξικά.»

Έχεις σκεφτεί να τα δημοσιοποιήσεις, όλα αυτά;

«Όχι, καθόλου δεν με ενδιαφέρει!»

Ένας καλλιτέχνης νέος, ο οποίος δεν έχει μπει στο κύκλωμα και δεν έχει λεφτά, πώς μπορεί να βρει το δίκιο του, απο νομικής απόψεως;

«Από νομικής απόψεως, μπορεί να πάει στον σύλλογο και να τους πεί τι συμβαίνει και ο σύλλογος θα πράξει ανάλογα.»

Το γεγονός, ότι η Αναστασοπούλου, Παπαχαραλάμπους και η Δροσάκη, ζητούν απο τον Τσααρούχα να τον διαγράψει γνωστό ηθοποιό απ’ τον σύλλογο , τι έχεις να πεις;

«Εγώ έχω να πω, ότι αυτόν τον ηθοποιό, τον ξέρω πριν γίνει όνομα για το όταν ήμουν στο Ωδείο και ήμουν μικρό, με είχε πάει στο τέχνης και του είχαν δώσει τα κλειδιά. Τέλος πάντων, μου την έπεσε και έφαγε χυλόπιτα. Ήμουν πολύ μικρή, δεν είχα ανακατευτεί ακόμη στα θέατρα. Μετά από αυτό, βέβαια, δεν με χώνευε ποτέ. Με έβλεπε και έβγαζε καντήλες. Εντέλει δεν έγινε τίποτα με τον άνθρωπο, εγώ δεν καταλάβαινα και τον τρόπο σκέψης τους ακόμη, γιατί προερχόμουν ακόμη από έναν άλλον χώρο. Το θεωρούσα απίστευτο να δείχνουν έτσι την αξία τους, δηλαδή να την πέσουν σε μία γυναίκα και εάν αυτή τους κάτσει. Δεν μπορούσα να κατανοήσω αυτή την νοοτροπία.
Δεν μπορώ να πέφτω σε αυτό το επίπεδο, όταν απο μικρή συναναστρεφόμουν με καθώς πρέπει ανθρώπους.»

Τι έχεις να πεις για αυτές τις τρεις γυναίκες, που τόλμησαν να μιλήσουν δημόσια -παρά το εξώδικο του ηθοποιού- και να προβούν σε ανάλογες ενέργειες νομικής πλευρας;

«Δεν ήταν παραγραμμένες οι πράξεις προφανώς, άμα δεν είναι παραγραμμένες οι πράξεις, τότε μπορεί το θύμα να προβεί σε κάποια νομική ενέργεια. Γιατί σημαίνει ότι είναι στα όρια. Ανάλογα με το αδίκημα, το συγκεκριμένο στα 5 χρόνια παραγράφεται.»

Όταν η κατάσταση αυτή καταλαγιάσει , πως πιστεύεις θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι μεν με τους δε;

«Δεν θα υπάρξει κάποια ισορροπία. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πως θα προχωρήσει η όλη κατάσταση και πιστεύω μετά από λίγα χρόνια θα ξεχαστούν όπως πολλά ακόμη. Εδώ έχουν ξεχάσει εγκλήματα που έχουν κάνει οι πολιτικοί σε αυτή την χώρα. Υπάρχει ένα κακό, ο λαός δεν έχει μνήμη, γιατί εάν είχε μνήμη δεν θα επαναλαμβάνονταν τα ίδια λάθη.»

Πιστεύεις θα «σκάσουν» και άλλα τέτοια γεγονότα;

«Δεν ξέρω εάν γίνουν και άλλα τέτοια. Και κάτι άλλο, δεν μπορώ να καταλάβω για όταν κάποιος πάει να μιλήσει για κάτι που γίνεται αυτή την ώρα στην χώρα μας, να υπάρχει αυτό το κλείσιμο, δηλαδή η πείνα, η καταστροφή και το κλείσιμο των καταστημάτων κτλ και να υπάρχει αυτό το κλείσιμο και καταπατώνται συνταγματικά δικαιώματα και η δημοκρατία τα ίδια γιατί τα ΜΜΕ, όταν πηγαίνει κάποιος να μιλήσει για αυτά, αλλάζουν θέμα. Αυτό επίσης μου κάνει εντύπωση.»

Άρα πιστεύεις πως δεν υπάρχει ο κορονοιος;

«Φυσικά και πιστεύω πως υπάρχει ο κορονοιος, αλλά τον κορονοιο τον χρησιμοποιούν για να καταστρατηγήσουν συνταγματικά δικαιώματα, που έχουν δώσει το αίμα τους οι άνθρωποι για να τα κατακτήσουν. Πιστεύω ότι ο κορονοιος είναι το πρόσχημα για να έχουμε στρατιωτικό νόμο χωρίς να το λέμε. Αυτό πιστεύω! Υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουν τον κορονοιό, που φτιάξανε. Όχι αυτόν τον τρόπο. Παγκοσμίως έτσι! Η νέα τάξη πραγμάτων είναι ο κορονοιός. Εάν κάποιος είχε διαβάσει, θα ήξερε πως με δύο πράγματα θα μπορούσε να χειραγωγήσει τον κόσμο. Πρώτο είναι το ένστικτο της επιβίωσης, δηλαδή τον φόβο του θανάτου και δεύτερο είναι το σεξουαλικό ένστικτο. Κοίταξε τι έχει γίνει, έχουν εστιάσει όλοι σε αυτά, που όλοι γνωρίζουμε οτι συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα και τα επαγγέλματα, γιατί οι πολιτικοί πάνε πίσω? ποιός δεν τα κάνει αυτά, για πες μου. Δηλαδή πρώτη φορά τα ακούσανε και λένε αα τί έγινε? Παντού δεν τα κάνετε αυτά, αυτή δεν είναι η κοινωνία σας? Δεν είναι ανδροκρατούμενη? οι γυναίκες δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο για να ανέβουν? Δηλαδή είναι κάτι καινούριο? Μην τρελαθούμε τελείως και τι κάνουν θέμα στις ειδήσεις και γενικά. Για να καλύψουν όλο αυτό που βράζει από κάτω? Στην παιδεία, που προσπαθούν να κάνουν τα πανεπιστήμια σαν του εξωτερικού που τα παιδιά δεν θα μπορούν να μορφωθούν και δεν θα τα βγάζουν πέρα οικονομικά και να καταφεύγουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όλα αυτά τα καλύπτουν και έχουν εστιάσει στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.»

Έχεις καιρό να εμφανιστεί τηλεοπτικά κάπου, είναι επιλογή ή δεν υπήρξε η κατάλληλη πρόταση;
«Είναι επιλογή, γιατί η τηλεόραση δεν έδινε χρήματα και δεν δίνει, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, δεν μπορώ να καλύψω με τα χρήματα της τηλεόρασης και του θεάτρου.»

Όλο αυτό είναι εις βάρος της προσωπικής σου ζωής;
«Πάντα είναι σε βάρος της προσωπικής ζωής, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έβαζα σε πρώτο πλάνο γιατι δεν πίστευα ποτέ στις συντροφικές σχέσεις,  έρως έρεις, όπως έλεγε ένας δάσκαλος μου κάποτε. Δηλαδή ότι οι σχέσεις καταλήγουν σε καταπίεση και αυτό δεν μου αρέσει και δεν θα μου αρέσει ποτέ.»

«Ποτέ δεν είμαι μόνη μου, πάντα βρίσκομαι μέσα σε μία δυνατή φιλία. Γιατί η φιλία και η ελευθερία μέσα σε δύο ανθρώπους έχει βαθύτερο νόημα. Και ναι είμαι ευχαριστημένη και ευτυχισμένη, με ότι έχω.»

Τι πιστεύεις για το νομοσχέδιο που είναι υπό ψήφιση για την συνεπιμέλεια;
«Εγώ πιστεύω γενικά, πως όλοι γονείς πρέπει να το κάνουν αυτό. Θα πρέπει να επισκεφθούν ψυχολόγο, πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδί. Είναι αρκετά μεγάλη ευθύνη να κάνεις ένα παιδί. Που και πως θα πρέπει να διαμορφώσει μία προσωπικότητα, αυτό το παιδί δεν είναι αντικείμενο, είναι άνθρωπος. Και αυτός ο άνθρωπος μεγαλώνει με κουσούρια. Άμα εσύ κάνεις κάποια λάθη τα κουσούρια μεγαλώνουν.

Νομίζω ότι για να κάνεις παιδί πρέπει να κάνεις μία βαθιά ψυχανάλυση για να ξέρεις πως να φέρεσαι , αλλιώς να κάτσεις στα αυγά σου. Αυτή είναι η άποψη μου. Θα πρέπει να κάνεις έναν άνθρωπο με δυνατή ψυχή και όχι κάποιος αδύναμος, που μετά θα έχει προβλήματα απο εδώ και από εκεί, με αυτά που το «φορτώθηκαν» από τον γονέα.»

Σε πέριπτωση που οι γονείς δεν «συνεννοούνται» ;
«Σε αυτή την περίπτωση να μην γνωρίσει κανέναν από τους δύο γονείς του. Πιο ωραία προσωπικότητα θα διαμορφώσει. Για να μην έχει κάποιο πρόβλημα με τους μετέπειτα φιλικούς και ερωτικούς δεσμούς του. Για αυτόν τον λόγο δεν ήθελα να κάνω παιδιά.»

 

Αρθρογράφοι: Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Συνέντευξη: ΕΠΗ ΤΡΙΜΗ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ο Τζον Τραβόλτα πήρε τον ρόλο του Άγιου Βασίλη και χόρεψε Pulp Fiction

Άπαντες προσπαθούν να μπουν σε εορταστικό κλίμα σε όλο τον κόσμο, με τον Τζον ...

Πριγκίπισσα Charlotte, ένα κοριτσάκι σαν όλα τα άλλα!

Τι και αν είναι πριγκίπισσα; Δεν παύει να είναι ένα παιδί και όπως όλα ...

Θύμα απάτης ο Γρηγόρης Αρναούτογλου- Τι λέει ίδιος

Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Αρναούτογλου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος τους διαδικτυακούς του φίλους μέσω ...

Ελένη Ράντου: Αυτό είναι το άγνωστο πρόβλημα της υγείας της

Η Ελένη Ράντου ανέφερε πρώτη φορά στην εκπομπή The Dot: «Τότε που έκανα το ...

H λογίστρια από την Κρήτη που διεκδικεί το στέμμα της Μις Παγκόσμιος Τουρισμός

Ο τελικός του διαγωνισμού Miss Παγκόσμιος Τουρισμός 2019 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mirabello με ...