Πέτρος Τατσόπουλος στο newslink: «Ανυπομονώ να κάνω το εμβόλιο»

 

Ο  Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας και πολιτικός μίλησε στο newslink και τη Μαρίνα Μουρτζανού σε μία συνέντευξη «έξω από τα δόντια». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια όσον αφορά τη συγγραφή αλλά και την προσωπική του γνώμη σχετικά με τον διαχειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση, τις σκέψεις του σχετικά με το εμβόλιο αλλά και το ενδεχόμενο μίας ακόμη υποψηφιότητας σε μελλοντικές εκλογές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του  Πέτρου Τατσόπουλου

Σπουδάσατε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Τι σας ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείτε ενεργά με τον χώρο της συγγραφής;

Οι σπουδές μου ήταν ανολοκλήρωτες και τσαπατσούλικες –ακολουθούσαν κατά πόδας την τσαπατσουλιά και τις απρόβλεπτες «στροφές» που χαρακτήριζαν τα νεανικά μου χρόνια. Ξεκίνησα με οικονομικές σπουδές το 1977 στην Ανωτάτη Βιομηχανική, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όχι επειδή ήθελα να γίνω οικονομολόγος, αλλά επειδή τότε –στο έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα της Μεταπολίτευσης, ιδίως στον χώρο της Αριστεράς- θεωρούσαμε πως οι οικονομικές σπουδές ήταν ό,τι εγγύτερο στη μαρξιστική ιδεολογία.

Το 1979 είχα ήδη χάσει το ενδιαφέρον μου για τη Βιομηχανική και η σχεδόν ταυτόχρονη «ανακάλυψή» μου ότι ήμουν υιοθετημένος με έστρεψαν προς την κοινωνική εργασία (κοινωνικός λειτουργός). Σημειωτέον ότι η πρώτη έκθεση κοινωνικού λειτουργού που διάβασα αφορούσε τη δική μου υιοθεσία –γεγονός που με συγκλόνισε σε τέτοιο βαθμό ώστε να εγκαταλείψω μια ανώτατη σχολή προς χάριν μιας ανώτερης. Όταν πήρα το πτυχίο του κοινωνικού λειτουργού, πέρασα κατ’ ευθείαν στο δεύτερο έτος της Παντείου –γένους θηλυκού ακόμη τότε-, από την οποία δεν αποφοίτησα ποτέ.

Παράλληλα με αυτές τις ανολοκλήρωτες επιδερμικές σπουδές, είχα γράψει ήδη τα δύο πρώτα μου μυθιστορήματα –τους «Ανήλικους» και το «Παυσίπονο»- και είχα συνεργαστεί στα σενάρια των ταινιών «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου και «Υπόγεια Διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη. Θα έλεγα λοιπόν πως οι όποιες σπουδές μου, όχι μόνο δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην απόφασή μου να στραφώ στη συγγραφή, αλλά μάλλον στράφηκα στη συγγραφή «δραπετεύοντας» από τις σπουδές μου –κάτι που, ειδικά στο σινάφι των συγγραφέων, δεν είναι ασυνήθιστο.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο όσον αφορά τα συγγραφικά σας έργα;

Είμαι 61 χρονών, έχω δημοσιεύσει μέχρι στιγμής 21 βιβλία και αυτά τα 42 χρόνια –από το 1978, που έγραψα το πρώτο μου βιβλίο- δεν θυμάμαι να έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας που να μην «ετοιμάζω κάτι». Προφανώς κάποιος με έχει καταραστεί, από τον καιρό που έγραφα καλές εκθέσεις στο γυμνάσιο: «Θα γράφεις μέχρι να πεθάνεις».

Πέρα από την πλάκα, φιλοδοξώ να γράψω ένα μυθιστόρημα, με την πλοκή του τοποθετημένη στα 1971 –όταν γιορτάζαμε τα 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχαμε Χούντα κι εγώ ήμουν έντεκα χρονών στα δώδεκα- αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα προλάβω να το ολοκληρώσω μέσα στο 2021, όπως θα ήθελα.

Αν έπρεπε να δώσετε ένα τίτλο στη χρονιά που διανύσαμε ποιος θα ήταν αυτός;

Η πιο απρόβλεπτη χρονιά της ζωής μας… Ακόμη να κρυφτούν οι τσαρλατάνοι οι αστρολόγοι στα λαγούμια τους; Έχουνε μούτρα και κάνουνε προβλέψεις;

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση τη πανδημίας η κυβέρνηση της Ν.Δ;

Κοιτάξτε. Είμαι πλέον βέβαιος ότι και μετεωρίτης να πέσει στον πλανήτη, σαν εκείνον που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τις ευθύνες που θα πρέπει να αποδώσουμε στη Νέα Δημοκρατία και τις ευθύνες που θα πρέπει να αποδώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ: η μικροπολιτική και η ομφαλοσκόπηση είναι στο αίμα μας…

Στο κεφάλι της κακομοίρας της κυβέρνησης έπεσε μια «ασύμμετρη απειλή», που η ίδια –όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, στοιχειωδώς υπεύθυνη- δεν θα ευχόταν να πέσει ούτε στο κεφάλι του «χειρότερου εχθρού» της. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προσπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο: και να κρατήσει ζωντανούς όσους περισσότερους από εμάς μπορεί και να μην κρασάρει το σύστημα υγείας και να μην μεταμορφωθούμε σε ζόμπι με τα νεύρα τσατάλια από την κλεισούρα και να μην διαλυθεί η οικονομία, και, και, και…

Από εκεί κι έπειτα, όποιος πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια πανδημία με σχεδόν δύο εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως μέχρι τούδε, προκειμένου να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ή να περιορίσει τις ελευθερίες μας, μάλλον υπερεκτιμάει τις δαιμονικές του ικανότητες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σαφέστατα δραματικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ένας χώρος που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα είναι εκείνος των τεχνών. Εσείς κύριε Τατσόπουλε  ανήκετε στον καλλιτεχνικό αυτό χώρο καθώς έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας σας στην συγγραφή λογοτεχνικών έργων, σεναρίων κτλ. Πως αντιμετωπίζετε την αδιαφορία και αδράνεια αν θα μπορούσαμε να πούμε ως προς τον χώρο αυτό από την πλευρά των κυβερνώντων;

Μολονότι έχει τύχει να γνωρίσω τον Μητσοτάκη προσωπικά, δεν κατάφερα να διακρίνω κάποια μοχθηρία του απέναντι στους καλλιτέχνες. Ακούστε. Όλοι οι επαγγελματίες που πλήττονται ανελέητα από την πανδημία δικαιολογούνται –ψυχολογικά, τουλάχιστον- να θεωρούν ότι αδικούνται από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης, αλλά κανένας μας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αυτή η κυβέρνηση –και πολλές πριν από αυτήν- δεν κληρονόμησε μια ανθηρή οικονομία, ούτως ώστε να ασκεί απρόσκοπτα επιδοματική πολιτική εις το διηνεκές.

Οι καλλιτέχνες υποφέρουν, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, που υποχρεώνονται να έχουν κλειστά τα «μαγαζιά» τους επί μακρόν. Και μια και το έφερε η κουβέντα στους «μαγαζάτορες», μονάχα οι παπάδες έχουν το ανείπωτο θράσος να ισχυριστούν ότι στα δικά τους «μαγαζιά» δεν κολλάς τον κορωνοϊό, επειδή είναι… ευλογημένα· συμπτωματικά, είναι και οι μοναδικοί «μαγαζάτορες» που αμείβονται ταυτοχρόνως ως δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν μας λυπάμαι: καλά κάνουν, σ’ εμάς τα κορόιδα, που τους πληρώνουμε από τους φόρους μας.

Μετά την παραίτησή σας από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέξατε να είστε υποψήφιος το 2015 με το Ποτάμι και στην συνέχεια το 2019 με τη Ν.Δ. . Σε τι οφείλετε αυτή η πολιτική εναλλαγή;

Αυτή η ερώτηση δεν σηκώνει απάντηση, σηκώνει… βιβλίο –συμβαίνει και να το έχω γράψει, το «Ήμουν κι εγώ εκεί» (Μεταίχμιο, 2016). Εντελώς επιγραμματικά, θα μπορούσα να σας πω ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ποτέ δεν ήμουν, και με τα τρία κόμματα που προαναφέρατε ήμουν συνεργαζόμενος και κατέβηκα στις εκλογές πάντοτε κατόπιν δικής τους τιμητικής πρόσκλησης για συνεργασία: όσο τους «επέλεξα», άλλο τόσο με «επέλεξαν» -και τους ευχαριστώ γι’ αυτό- αλλά μέλος ή στέλεχος κόμματος δεν υπήρξα ποτέ. Η καθημερινή κομματική αντιδικία –αυτό το ατέρμονο «σου ‘πα», «μου ‘πες»- δεν μου λέει τίποτε.

Σε ενδεχόμενες εκλογές θα βάζατε και πάλι υποψηφιότητα;

Ειλικρινά, ο παραδοσιακός «ξυλοδαρμός» των υποψηφίων (να κατεβαίνεις στις εκλογές κι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν ξέρουν τίποτε για σένα, ούτε θέλουν να μάθουν, να ξεσπούν επάνω σου επειδή συμβαίνει να μην συμφωνούν με το κόμμα που συνεργάζεσαι ή επειδή κρίνουν ότι δεν «ταιριάζεις» με αυτό το κόμμα) δεν μου έχει λείψει καθόλου. Δεν διακρίνομαι –ποτέ δεν διακρίθηκα, είναι αλήθεια- για τις μαζοχιστικές μου τάσεις.

Από εκεί κι έπειτα, ισχύει το «ποτέ μην λες ποτέ». Προκειμένου να κάνουν πρόταση σε κάποιον «εξωκομματικό» σαν κι εμένα, θα πρέπει πρώτα να έχουν αποφασίσει οι ίδιοι ότι οι ψήφοι που θα τους φέρω θα είναι περισσότερες από εκείνες που θα τους διώξω. Πρώτα σου κάνουν πρόταση κι έπειτα απαντάς, δεν βαράς τα κουδούνια νυχτιάτικα, ούτε αυτο-προτείνεσαι· έτσι επιβάλλουν οι καλοί τρόποι.

Πρόσφατα είχατε μία περιπέτεια με την υγεία σας. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο μίας πιθανής ασθένειας από κορονοϊό;

Δεν με φοβίζει περισσότερο ή λιγότερο από όσο φοβίζει κάθε άνθρωπο με σώας τας φρένας. Δεν είμαι τόσο ηλίθιος ή τόσο επηρμένος ώστε να μην με φοβίζει μια παγκόσμια πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς. Από την άλλη, η περιπέτεια υγείας που αναφέρατε, μου υπενθυμίζει καθημερινά πόσο «προσωρινοί» είμαστε στον πλανήτη και με βοηθάει να μην παραλύω από τον φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο μιας «αναχώρησης» -δεν προσθέτω «ξαφνικής», διότι πάντοτε ως «ξαφνική» την εισπράττουμε.

Ποια είναι η γνώμη σας για το εμβόλιο;

Υποκλίνομαι με σεβασμό στο μόχθο που κατέβαλαν και στον αγώνα δρόμου που έδωσαν εκατοντάδες επιστήμονες ώστε να παρασκευαστούν τα εμβόλια τόσο σύντομα (την ίδια στιγμή που μυριάδες καφενόβιων κρετίνων τους συκοφαντούσαν και τους λοιδορούσαν), όπως και στις χιλιάδες γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τις μάχες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανυπομονώ να κάνω το εμβόλιο. Φυσικά, θα περιμένω τη σειρά μου.

 Μία ευχή για το 2021

Ευκολάκι: να μην είναι χειρότερο από το 2020.

 

Διαβάστε ακόμη: Θεολόγος Αναγνωστόπουλος: Ο ανερχόμενος τραγουδιστής μας μιλάει για το νέο του single!

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Δερμιτζάκης: «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν»

Τη δικιά του άποψη για το άνοιγμα της αγοράς σχετικά με την υγειονομική κατάσταση ...

Σε καραντίνα γηροκομείο στο Μοσχάτο – Μεταβαίνει σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το γηροκομείο στο Μοσχάτο που έχει μπει ...

Στ. Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει ο πανικός τους

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή καιτην ύβρη της μετατροπής ...

Μάτι : Στο μνημόσυνο των 102 θυμάτων ο Μητσοτάκης

Στο Μάτι, την περιοχή όπου γράφτηκε σαν σήμερα ένα χρόνο πριν μία από τις ...

ΣΥΡΙΖΑ:Κατέθεσε τροπολογία για τον αποκλεισμό των χρυσαυγιτών από Βουλή-Ευρωβουλή

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέσε τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους ...

Τουρισμός: Την Τετάρτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Σε επιτάχυνση των κινήσεων για το άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να μην χαθεί η ...