Ο ΒΛΑΣΗΣ ΜΑΡΑΣ ΣΤΟ NEWSLINK.gr

«Η δουλειά μου τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής, είναι να βρίσκω λύσεις…»

 

Ο Βλάσης Μάρας εκτός από σπουδαίος αθλητής (το λένε τα αποτελέσματά του έτσι κι αλλιώς), είναι και εξαιρετικός συνομιλητής.

Συναντηθήκαμε στο προπονητήριο του στη Γλυφάδα, σε ένα από τα ελάχιστά διαλείμματά του μέσα στη μέρα και πριν καλά-καλά βάλω σε λειτουργία το μαγνητοφωνάκι, μου ήρθε μια τρελή ιδέα. Αντί για τη συνέντευξη, την οποία είχαμε κανονίσει, να χρησιμοποιούσα το διαθέσιμο χρόνο του, ζητώντας του να μου δείξει live κάποια από τα προγράμματα που εκτελούσε και τα «εξαργύρωνε» με χρυσά μετάλλια στις διεθνείς διοργανώσεις…

Εντάξει, όπως μου ήρθε η ιδέα, έτσι έφυγε… Αν ήθελα ας είχα φροντίσει να βρεθώ σε κάποιο Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να τον έβλεπα από κοντά. Άλλωστε ακόμα και αν έκανε πράξη αυτή την τρελή επιθυμία μου, πώς θα μπορούσα να γυρίσω δίχως τη συνέντευξη πίσω στα γραφεία του Newslink.gr?

 

 

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

«Κάποιες φορές μέσα στη μέρα μού λείπει ο πρωταθλητισμός», απάντησε στην απορία που είχα και συνέχισε. «Έρχεται κάποια στιγμή που οφείλεις να ζυγίσεις την κατάσταση και καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσει, αλλά όταν γίνει αυτό, το πιο πιθανό είναι να είμαι προπονητής στην Εθνική Ομάδα». Προσπάθησα να τον φανταστώ ως coach. «Γενικά δεν είμαι πολύ αυστηρός, είμαι πιο πολύ παιδαγωγός με τα παιδιά. Είμαι ρεαλιστής. Αν κάποιο παιδί δεν μπορεί να εκτελέσει μία άσκηση, δεν του δίνω ψεύτικες ελπίδες. Τον προτρέπω να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο. Αν δεν μπορεί να το κάνει, προσπαθώ να βρω λύσεις αυτή είναι η δουλειά μου. Είναι προτιμότερο να στενοχωριέσαι επειδή δεν τα κατάφερες στην προπόνηση παρά στον αγώνα». Βέβαια όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωταθλητής, οι αγώνες είναι μια… πονεμένη ιστορία. «Όσο καλός αθλητής και αν είσαι, όταν πηγαίνεις απευθείας στη μεγάλη διοργάνωση δίχως αγώνες στα “πόδια” σου, είναι πιο πιθανό να κάνεις εκεί το λάθος. Αν γίνονταν κάποιοι φιλικοί αγώνες, θα προετοιμαζόμασταν καλύτερα, θα βλέπαμε τα λάθη μας, θα τα διορθώναμε και θα ήμασταν πανέτοιμοι στην τελική ευθεία. Αυτό γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί μετάλλια για πολύ λίγο». 

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Οι καλοί αθλητές-Πρωταθλητές, όπως είναι ο ίδιος, όπως είναι ο Πετρούνιας και παλαιότερα ο Μελισσανίδης, σιγά-σιγά παραδίδουν τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. «Από τα 120 παιδιά που έχουμε στο σύλλογο, κανένα δεν θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Και αν θέλουν μερικά παιδιά να ανέβουν σε κάποιο άλλο επίπεδο, τότε φτιάχνουμε επιπλέον προπονητικά προγράμματα. Δεν δίνεται κίνητρο για μελλοντική αποκατάσταση στα παιδιά, για αυτό αποφεύγουν τον πρωταθλητισμό», ανέφερε με ένα ανάμεικτο ύφος αγωνίας και ελπίδας για το μέλλον. «Όταν προπονείσαι όλη μέρα, χρειάζεται να έχεις κάποιο έσοδο, κάποιον μισθό, έτσι ώστε να μπορείς να συντηρηθείς. Τα παιδιά της Εθνικής, παίρνουν 200 περίπου ευρώ, όταν τα παίρνουν. Δεν γίνεται να υποχρεώσεις κανένα παιδί να γίνει πρωταθλητής. Πρέπει να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον, ώστε να θέλει να ανεβαίνει τα επίπεδα. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποια φιλικά πρωταθλήματα, με level μεταξύ των συλλόγων και νομίζω ότι όταν ένα παιδί σιγά-σιγά κατακτά τους στόχους αυτούς, τότε θα έρθει και στον πρωταθλητισμό», ανέφερε  φανερώνοντας έτσι την αισιοδοξία του για την επόμενη σελίδα του αθλήματος.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Λίγοι αθλητές, ανεξαρτήτως αγωνίσματος βρίσκονται τόσα πολλά χρόνια στην κορυφογραμμή, όπως ο Βλάσης Μάρας. «Το δυσκολότερο πράγμα σε έναν αθλητή είναι η διάρκεια. Μπορεί με λίγη τύχη ή κάποια συγκυρία να κερδίσεις ένα μετάλλιο, αλλά πρέπει να υπερνικάς τα εμπόδια και να κάνεις καθημερινά προπόνηση σαν να πρόκειται για αγώνα», τόνισε και έγινε πιο συγκεκριμένος. «Χρειάζονται τουλάχιστον 4 καλές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Εθνική Ομάδα (στην οποία βρίσκομαι από το 1997), στον Άγιο Κοσμά, το χειμώνα έχει κρύο και το καλοκαίρι ζέστη. Είναι απαγορευτικές οι συνθήκες προπόνησης και όταν έχει π.χ 10 βαθμούς κελσίου, είναι αδύνατον, όσο καλό ζέσταμα και αν κάνεις, να πιάσεις τη μπάρα. Επίσης αν πιέσεις κρύος, μπορεί να τραυματιστείς και να πάει ακόμα παραπίσω ο προγραμματισμός σου με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν υπήρχαν ιδανικές συνθήκες, πράγμα αυτονόητο σε άλλες χώρες, θα είχαμε περισσότερες επιτυχίες».

 

ΦΟΒΟΣ

Στους πρώτους του αγώνες, στην αρχή σκεφτόταν ότι τον βλέπουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι φίλοι του και η οικογένειά του. «Όμως με την πάροδο των χρόνων το ξεπέρασα αυτό. Το θέμα είναι να έχεις καθαρό μυαλό και συγκέντρωση. Να σκεφτείς πως είσαι μόνο εσύ και απέναντι σου είναι τα όργανο. Επειδή πάντα υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας, πρέπει να το ξεπεράσεις. Να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ακόμα και αν πέσεις. Δεν πρέπει να φοβάσαι, γιατί τότε σίγουρα θα κάνεις λάθος». Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό είναι το κομβικό σημείο που ξεχωρίζουν οι καλύτεροι αθλητές, διότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αξίζουν σίγουρα να βρίσκονται εκεί. «Αυτό είναι το δύσκολο και μέσα από την προπόνηση και φυσικά τους αγώνες, τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου. Και όταν συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται ούτε καν ζέσταμα να κάνεις πριν τον αγώνα. Βγαίνεις έτοιμος, το έχω ζήσει… Το 2004, είχα κάνει 10 αγώνες προετοιμασίας, οπότε ήξερα τι πρέπει να κάνω, ανέβαινα και έκανα το πρόγραμμά μου, τόσο απλά. Πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση, δεν γίνεται διαφορετικά».

 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο αθλητισμός (και ο πρωταθλητισμός), δεν έχει μόνο όμορφες στιγμές. Οι μέρες της δόξας και του μεγαλείου μπορούν να ακολουθούνται (ή να έχουν προηγηθεί) από μέρες πόνου και θλίψης. «Η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα μου ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου δεν μπήκα στον τελικό, αφού 7 άτομα είχαμε την ίδια ακριβώς βαθμολογία ( και η ισοβαθμία δεν έσπασε), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήμουν 11ος και πρώτος αναπληρωματικός και περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή μην τυχόν πάρω θέση στον τελικό. Αυτό ήταν πάρα πολύ σκληρό, ψυχοφθόρο. Σε μία τέτοια στιγμή, λες ή τα παρατάω ή συνεχίζω. Ε, εγώ συνέχισα…» Ευτυχώς για την ίδιο, τη χώρα και τη γυμναστική! Μπορεί τα μετάλλια του να έχουν σχεδόν όλα το ίδιο χρώμα, το χρυσό, όμως είναι όντως ίδια? «Ξεκάθαρα ξεχωρίζω το πρώτο μου μετάλλιο στο Παγκόσμιο. Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα, διότι εκείνη η 8αδα του Τελικού, ήταν ότι καλύτερο έχει υπάρξει, με φοβερούς αθλητές. Ένας από αυτούς, ήταν ο Νέμοφ με 13 Ολυμπιακά μετάλλια. Το γεγονός ότι τότε νίκησα όλα αυτά τα ιερά τέρατα, τους Θρύλους της ενόργανης γυμναστικής, είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω».

Ένας αθλητής δεν φτιάχνεται σε ένα χρόνο, χρειάζεται υπομονή…

ΤΙΜΗ

Τη χρονιά που κέρδισε το 5ο χρυσό Ευρωπαϊκό του μετάλλιο, ψηφίστηκε από τον ελληνικό Τύπο ως «αθλητής της χρονιάς για το 2009». «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Καλύτερος με βάση τις νίκες ή με βάση τη δημοφιλία? Αν έχει να κάνει με τις νίκες, θα έπρεπε να έχω ψηφιστεί και άλλες φορές σε αυτή τη θέση. Η γυμναστική, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, φέρνει κάθε χρόνο μετάλλια στη χώρα μας. Οπότε το να με ψηφίζουν σε μία τέτοια θέση, είναι σημαντικό φυσικά για μένα, κυρίως όμως είναι για το ίδιο το άθλημα. Αν θέλουμε να έχουμε αθλητισμό και πρωταθλητισμό στη χώρα μας, θα πρέπει  να κάνουν τη ενόργανη γυμναστική, τη βάση για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα». Κάποιοι δυστυχώς, ανέφερε, δεν το έχουν σκεφτεί αυτό, αναφερόμενος στους ανθρώπους που διοικούν. «Κανονικά σε κάθε δήμο θα έπρεπε να υπάρχει ένα σωστό γυμναστήριο, όχι γιατί η ενόργανη γυμναστική είναι το καλύτερο άθλημα που υπάρχει, αλλά διότι έτσι όλα τα παιδιά, θα μπορούσαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, να διοχετευτούν και στα υπόλοιπα αθλήματα. Θα ήταν λοιπόν ευκολότερο, να βγουν καλύτεροι αθλητές, πρωταθλητές κλπ. Η γυμναστική είναι το πιο δύσκολο άθλημα, βοηθάει τον αθλητή από παιδί ακόμα να μάθει να σκέφτεται, να πειθαρχεί και μετά να είναι πιο ολοκληρωμένος σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του. Όλα τα αθλήματα, επιστρέφουν σε εμάς, στη γυμναστική, για να μπορέσουν οι αθλητές να ελέγχουν το κορμί τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους».

ΜE TOO

Το τελευταίο διάστημα, ουκ ολίγες είναι οι αναφορές για βία, πίεση και μπούλινγκ τόσο στην ενόργανη όσο και στη ρυθμική γυμναστική. Ο Πρωταθλητής, δεν μάσησε τα λόγια του. «Αυτά συνέβαιναν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές. Εντάξει, εκτός από καμιά φωνή, μέσα στην προπόνηση, που και αυτό λάθος είναι, πιστεύω ότι οι παραβατικές συμπεριφορές, έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια». Θεωρεί ότι οι προπονητές θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη μόρφωση και να είναι απόφοιτοι ΤΕΦAΑ ή Γενικής Γραμματείας. «Δεν γίνεται να προπονούν τα παιδιά άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει, ώστε να περάσουν σε κάποιες εξετάσεις ή που δεν έχουν εμπειρία με το άθλημα. Ίσως και να συμβαίνουν πράγματα που δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Πλέον, επειδή μιλάω με πολύ κόσμο, οι προπονητές είναι “μετρημένοι” και σίγουρα αποφεύγουν συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπρέπεια ενός παιδιού ή ενός ενήλικα. Σίγουρα πρόκειται για καταδικαστέα περιστατικά που είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν».

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο τόπος που έλαβε χώρα η συνέντευξη, αυτή σύγχρονη σχολή που έχει στήσει ο Βλάσης Μάρας με το σύλλογο «Συσπείρωση», είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μυηθούν στα μυστικά της γυμναστικής τόσο οι μικροί όσο και οι μεγαλύτεροι, και γιατί όχι αύριο-μεθαύριο να… ξεπηδήσουν από εκεί μέσα οι επόμενοι Πρωταθλητές. «Ο σύλλογος ξεκίνησε στη Γλυφάδα, σε ένα χώρο που ήταν σκέτο γιαπί και τον οποίο με κόπο, χρήμα και μεράκι, μετατρέψαμε σε ένα σύγχρονο προπονητήριο. Παρότι έχουμε ανοίξει εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά έχουμε δουλέψει μόνο τρεις περίπου μήνες και αυτό λόγω την πανδημίας». Η ζήτηση που υπάρχει, όπως μας είπε, είναι 200% πάνω σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη για όλα τα τμήματα. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται αφενός τη καλή δουλειά μας και αφετέρου του αρέσει η ενόργανη γυμναστική. Ο σκοπός είναι να “μεγαλώσει” τόσο πολύ όλο αυτό από κάνουμε και να δημιουργήσουμε ένα προπονητήριο τόσο για το μαζικό αθλητισμό όσο και για να φτιάχνουμε αθλητές για την Εθνική ομάδα, η οποία χρειάζεται μια δεξαμενή (αθλητών) για να συνεχίσει να φέρνει μετάλλια. Επειδή κάποιοι δεν βοήθησαν το άθλημα, θα προσπαθήσουμε εμείς να το πάμε μπροστά». Αναρωτήθηκα πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. «Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται χρήματα, φυσική παρουσία, όμως με βάση την εμπιστοσύνη του κόσμου, χτίζουμε βήμα-βήμα και ελπίζω την επόμενη διετία, να έχουμε 500 παιδιά».

ΚΙΝΗΤΡΟ

«Ό,τι έχω κάνει αυτά τα χρόνια, το έχω κάνει ακριβώς γιατί το κίνητρο μου καθημερινά, είναι αυτά τα παιδιά και η αγάπη που εισπράττω. Θέλω πολύ να τους μεταλαμπαδεύσω τη γνώση και την εμπειρία μου». Αυτό που του αρέσει, είναι να βλέπει καθημερινά το χαμόγελο των μαθητών του και την ικανοποίηση τους καθώς τελειώνουν την προπόνηση, τόνισε και συνέχισε. «Ένας αθλητής δεν φτιάχνεται σε ένα χρόνο, χρειάζεται υπομονή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να δώσουν πολλά πράγματα στο χώρο, όπως ο Δημήτρης Ράφτης, ο αρχιπροπονητής της Εθνικής Ομάδας κι ο Νίκος Προβιάς, ο διεθνής κριτής της ελληνικής Ομοσπονδίας, το αντικείμενό των οποίων βρίσκεται κυρίως στο εξωτερικό, από όπου αντλούν τις επιρροές και την τεχνογνωσία τους. Κάποιες χώρες αναφορικά με το άθλημά μας, λειτουργούν με το σωστό τρόπο και αυτά τα αυτονόητα στοιχειά, δεν έχουμε παρά να τα εφαρμόσουμε και εμείς».

Στη συνέχεια, η συζήτηση μοιραία κατευθύνθηκε και προς την  Ομοσπονδία, η διοίκηση της οποίας άλλαξε πριν τρεις μήνες και όπως ανέφερε, θα πρέπει να στοχεύσει σε τρεις πυλώνες. Αφού ήταν σαφέστατος πως δεν σκοπεύει να υποδείξει στην Ομοσπονδία, πώς θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ανέφερε τη γνώμη του. «Πρώτον να φέρει τον κόσμο μέσα στα γυμναστήρια της ενόργανης και στα πανελλήνια πρωταθλήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται χωρίς θεατές και δεύτερον, να δουλέψει στην εξωστρέφεια. Επίσης να φροντίσει να υπάρχουν αθλητές στην εθνική ομάδα, για να συνεχιστεί η παράδοση του αθλήματος με τα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζονται τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Μέχρι τώρα τα πράγματα δεν γίνονταν σωστά στο άθλημα, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον από εδώ και στο εξής».

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το ιδανικό καλοκαίρι για εκείνον, σημαίνει να είναι off τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Όταν ασχολείσαι βέβαια με τον πρωταθλητισμό, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οπότε 15-20 μέρες, είναι αρκετές και για τους αθλητές και για τους προπονητές, να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Μπορεί η δουλειά του προπονητή, να μη συγκρίνεται λόγου χάρη με την οικοδομή, όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει την κούραση, τις ευθύνες και το άγχος». Ξεκαθάρισε πως όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, το μεγαλύτερο βάρος σου είναι να μην τραυματιστεί κάποιο από αυτά. «Δεν μπορείς να το αφήσεις στιγμή από τα μάτια σου, να κάνει μια δύσκολη άσκηση δίχως την επίβλεψή σου. Οφείλεις να του εξασφαλίσεις τις συνθήκες, ώστε ακόμα κι αν κάτι πάει λάθος, να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του. Στην καριέρα μου, έχω πέσει αρκετές φορές και πάντα ήξερα να προφυλάξω τον εαυτό μου, τόσο λόγω της εμπειρίας μου όσο και του ότι με είχε φτιάξει έτσι ο προπονητής μου».

 

Καθώς τελείωσε η συνέντευξη και λίγο πριν τον αποχαιρετίσω, ένιωσα την ανάγκη να ζητήσω μια συμβουλή από ένα Παγκόσμιο Πρωταθλητή. «Όσο καλύτερα προπονείσαι…», μου είπε «…μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις κάθε διαφορετική συνθήκη!»

Υ.Γ: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου Ενόργανης & Ρυθμικής Γυμναστικής «Συσπείρωση», στη Γλυφάδα (Ναυαρίνου 29, τηλ: 21 1182 8297, mail: sispirosiclub@gmail.com), τηρώντας τα πρωτόκολλα σχετικά τον covid-19.

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Χόλιγουντ: Οι ηθοποιοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στην πολιτική δημόσια

Ο  πασίγνωστος ηθοποιός Κερτ Ράσελ σε συνέντευξη που έδωσε μαζί με την συνάδελφο και σύντροφό ...

Mάρω Κοντού: Προσπάθησα να κάνω παιδί αλλά δεν μπορούσα

Mάρω Κοντού: Μία συνέντευξη εκ βαθέων παραχώρησε η γνωστή ηθοποιός στην εκπομπή του, Νίκου ...

Το σεμινάριο εγχόρδων ξεκίνησε σαν σκέψη προσφοράς στην πατρίδα μου

Είναι μία από τις πιο ταλαντούχες μουσικούς της νεότερης γενιάς. Στα 30 της χρόνια ...

Χρήστος Δήμας: «Θάρρος είναι να πεις σ’ ένα νέο άνθρωπο ότι μπορεί να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον»

Πετυχημένος και αναγνωρισμένος σκηνοθέτης με εξαιρετικές ταινίες στο ενεργητικό του, μία εκ των οποίων ...

Αθηνά Παππά: «Οι σκηνοθέτες στον κινηματογράφο δε μ’ έχουν χρησιμοποιήσει όσο θα έπρεπε»

Η ηθοποιός Αθηνά Παππά συνιστά μια υποβλητική προσωπικότητα με ποιητική αύρα, που εμπνέει σεβασμό ...