Μάρω Θεοδωράκη στο Newslink.gr: Το όνομα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ για την επαγγελματική μου δράση

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια δημοσιογραφική οικογένεια. Οι καλλιτεχνικές επιρροές από το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν μεγάλες. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί. Παράλληλα, ασχολείται και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, έχοντας γράψει πάνω από 50 βιβλία. Η Μάρω Θεοδωράκη μίλησε στο Newslink.gr και στη δημοσιογράφο Σαρίκα Μαρία για την επαγγελματική της πορεία, τα παιδιά και τις συμβουλές που έχει λάβει από το οικογενειακό της περιβάλλον σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης.

Με βάση την επαγγελματική σας σταδιοδρομία είστε πάντα πολυάσχολη. Το διάστημα της καραντίνας είναι εξίσου δημιουργικό; Πώς το βιώνετε;

Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού και της καραντίνας επέλεξα να είμαι εξίσου δημιουργική οργανώνοντας σεμινάρια φωνητικής και δημιουργικής γραφής και γράφοντας νέα πράγματα. Η δημιουργία είναι πάντα ο στόχος μου αφού με δυναμώνει σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο . Μέσα στην πρώτη καραντίνα έγραψα το «Παππού, σ’ αγαπώ» το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μίνωας πριν λίγες μέρες.

Μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που είχε πολύ ανεπτυγμένη τη μουσική παιδεία και καλλιέργεια. Πιστεύετε ότι αυτό σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με το χώρο της τέχνης;

Το οικογενειακό περιβάλλον αναμφισβήτητα με επηρέασε στις επαγγελματικές επιλογές μου. Στο σπίτι μας η μουσική, το θέατρο , το τραγούδι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Από τα πέντε μου με θυμάμαι αγκαλιά με ένα πιάνο ενώ τα άρθρα των γονιών μου ήταν τα πρώτα πράγματα που διάβαζα σαν παιδί. Γεννήθηκα μέσα στην ποίηση ,στην μουσική και στην δημοσιογραφία οπότε όλο και κάποιο μικρόβιο θα ..κόλλησα…!

Συνήθως είναι «ευχή και κατάρα» για την επαγγελματική εξέλιξη των συγγενών των επώνυμων προσώπων να έχουν αυτό το επίθετο. Θεωρείτε ότι το επίθετο σας, σας βοήθησε στη δουλειά σας ή θεωρήσατε ποτέ ότι οι άλλοι είχαν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από εσάς;

Όταν ήμουν παιδί και σπούδαζα στα ωδεία οι προσδοκίες των δασκάλων ήταν υψηλές. Αυτό άλλοτε μου δημιουργούσε έντονο άγχος κι άλλοτε έκανε πιο δυνατό το αίσθημα της ευθύνης του ονόματος. Έτσι έπρεπε πάσα θυσία να είμαι άριστη. Από τη μία είχα βάλει σαν στόχο να μην απογοητεύσω πρώτα από όλα τον εαυτό μου κι από την άλλη έπρεπε να ανταποκριθώ στην αξία του ονόματος . Από το περιβάλλον το οικογενειακό δεν μου το επέβαλε κανείς .Οι γονείς μου αναγνωρίζοντας το ταλέντο που είχα στο πιάνο έγιναν ενθαρρυντικοί και υποστηρικτικοί δίχως όμως να με πιέζουν για την πρωτιά. Το όνομα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ σε ό,τι αφορά τη επαγγελματική μου δράση . Δεν έχω μεγαλώσει άλλωστε με τέτοιες αξίες. Όπως και να χει είμαι ευγνώμων για τη ρίζα μου .

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες συμβουλές που σας έδωσαν ο πατέρας και ο θείος σας;

Ο πατέρας μου ήταν πολύ τρυφερός άνθρωπος και δίκαιος. Όλο αυτό περνάει νομίζω μέσα στη συγγραφή και στα βιβλία για παιδιά που γράφω. Όλη αυτή η τρυφερότητα που εισέπραξα σαν παιδί αποτυπώνεται στα παραμύθια μου. Τα ποιήματά του με έχουν καθορίσει και με έχουν στιγματίσει. Κάθε του ποίημα κρύβει μια συμβουλή για μένα . Ο θείος μου ο Μίκης , μου έδωσε τα φώτα για την μουσική μου ύπαρξη. Όταν ακούω τα έργα του ταξιδεύω στην συμπαντική αρμονία. Μεγάλο δώρο αυτό για μένα! Κάποια στιγμή σαν παιδί του είπα ότι αγαπώ πολύ την μουσική. Κι εκείνος μου απάντησε «Φρόντισε να σε αγαπήσει κι εκείνη…!» Αυτή την φράση μεγαλώνοντας την κατανόησα και τη κρατώ σαν φυλαχτό σε όλη την πορεία μου.

Οι κόρες σας πώς σχολιάζουν τα έργα και τη δουλειά σας;

Οι κόρες μου είναι το στήριγμά μου. Υπολογίζω πάντα την γνώμη και την κρίση τους. Οι κόρες μου αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για την συγγραφική μου δράση. Κι όταν ήταν μικρές , πρώτες εκείνες άκουγαν τις ιστορίες μου πριν ακόμα εκδοθούν. Κάθε τους άποψη είναι χρήσιμη. Κι όταν χρειαστεί θα τις συμβουλευτώ είτε για το πιο μικρό είτε για το πιο μεγάλο επαγγελματικό βήμα.

Η καλλιτεχνική παιδεία στα σχολεία είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, δεδομένου ότι η τέχνη προσφέρει πολλά οφέλη για την καλλιέργεια και την ψυχική υγεία του ατόμου;

Είναι αυτονόητο ότι τα οφέλη της καλλιτεχνικής παιδείας είναι σημαντικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και του εφήβου. Κάθε μορφή τέχνης ενισχύει το ψυχοκινητικό πεδίο ,τις κινητικές δεξιότητες , την ικανότητα συγκέντρωσης , την δημιουργικότητα , την ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας και την κριτική σκέψη ενώ τονώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Η τέχνη είναι στάση ζωής. Δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση. Η μουσική, το τραγούδι , η ζωγραφική, το θέατρο , θα έπρεπε να διδάσκονται καθημερινά στα σχολεία . Αντί να βάζουμε τα παιδιά να παπαγαλίζουν τα sos … θα μπορούσαμε να τα παροτρύνουμε να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και τις ικανότητές τους μέσα από τις τέχνες. Μακάρι το κράτος να επενδύσει κάποτε σοβαρά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση .

Έχετε συμμετάσχει ως κριτής σε παλαιότερο talent show. Θα επιθυμούσατε να το επαναλάβετε;

Θεωρώ ότι δεν μου ταίριαξε οπότε δεν θα το έκανα ξανά.

Θα δεχόσασταν να αναλάβετε την παρουσίαση ενός talent show;

Όχι . Γιατί πολύ απλά δεν είναι η δουλειά μου .

Έχετε ασχοληθεί και με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Γράφετε κάτι αυτή την περίοδο;

Γράφω δυο διαφορετικές παιδικές ιστορίες. Η μία έχει σαν άξονα το οικογενειακό περιβάλλον και η άλλη περισσότερο το κοινωνικό. Και οι δύο αφορούν ηλικίες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Πώς είναι να δουλεύει κανείς με παιδιά; Πώς τα επηρεάζει η μουσική;

Το να δουλεύεις με παιδιά είναι ευλογία. Μόνο εμπνεύσεις μπορείς να έχεις όταν συμπορεύεσαι με τα παιδιά. Επιπλέον τα παιδιά είναι οι καλύτεροι ακροατές και οι καλύτεροι αποδέκτες. Από τα παιδιά μαθαίνουμε πολλά πράγματα όπως είναι η γενναιοδωρία, η αλήθεια και η καλοσύνη. Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να ενεργοποιηθούν τα παιδιά και για να αναπτύξουν το συναισθηματικό και ψυχοκινητικό τους πεδίο .Προτρέπω όλους τους γονείς να γνωρίσουν στα παιδιά τους τον κόσμο της μουσικής και να τους δώσουν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από αυτήν.

Πώς θα συστήνατε στους γονείς να απασχολούν τα παιδιά τους αυτό το διάστημα του lockdown, που πολλές από τις δραστηριότητες των παιδιών δε λειτουργούν;

Να περνούν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους. Να εμπνευστούν μέσα από την φαντασία των παιδιών τους . Με βιβλία, με παιχνίδι ,με αγκαλιές και κυρίως με πολλή αγάπη.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πώς θα εγγραφείτε στον οικογενειακό γιατρό-οδηγίες

Καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας, (ΤΟΜΥ) με στόχο την εγγραφή ...

Σεισμός στην Ύδρα – Ταρακούνησε και την Αττική

Σεισμός σημειώθηκε πριν λίγο ο οποίος έγινε αισθητός στην Αττική. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ...

Κορονοϊός: Χωρίς Σωτήρη Τσιόδρα η ενημέρωση σήμερα!

Κι αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν θα ανακοινώσει ο Σωτήρης Τσιόδρας ...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García Márquez) γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 και άφησε ...

Επιμνημόσυνη δέηση στο ναό των Αγίων Πάντων της Μόσχας στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ιστορικό ναό των Αγίων Πάντων στο κέντρο της Μόσχας στη μνήμη των θυμάτων ...

Μετρό: Στο κοινό, τον Ιούνιο, οι τρεις νέοι σταθμοί επέκτασης προς Πειραιά

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τον Ιούνιο ...