Κατερίνα Μπιλάλη στο Newslink.gr: Οι έμφυλες σχέσεις πιστεύω ότι είναι πολύπλοκες, άνισες και στερεότυπες

Η Κατερίνα Μπιλάλη είναι Ηθοποιός, Θεατρολόγος και Θεατρική Μεταφράστρια. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια με αντικείμενο τη Θεατρική Τέχνη πάνω στο αυτοσχεδιαστικό, σωματικό και ψυχολογικό θέατρο, αλλά και στον Χορό.  Το 2018 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου, από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, για την ερμηνεία της στην παράσταση “Γαμήλιο εμβατήριο”. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Αυτό το διάστημα, αναμένεται να την απολαύσουμε στις οθόνες μας μέσα από την παράσταση της Άννας Αδριανού, «Οι πιο δυνατές», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού και Κώστα Κιμούλη. Η Κατερίνα Μπιλάλη, μίλησε στο Newslink.gr και στις δημοσιογράφους Έπη Τρίμη και Σαρίκα Μαρία σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, για την παράσταση, την πανδημία και την επικαιρότητα.

Πείτε μας δυο λόγια για τον χαρακτήρα που υποδύεστε. Τι άνθρωπος είναι; Έχετε κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα σας ή είναι κόντρα ρόλος;

Είμαι το τρίτο γυναικείο πρόσωπο, το οποίο στέκεται θεατής και αποδέκτης μιας ισχυρής σύγκρουσης μεταξύ δύο γυναικών. Γίνομαι μάρτυρας ενός αγώνα λόγου μεταξύ δύο δυναμικών γυναικών που έχουν κοινό σημείο τη διεκδίκηση ενός άντρα. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης θα συμβεί μια εσωτερική αλλαγή στον χαρακτήρα που υποδύομαι και ενώ στην αρχή του έργου εμφανίζεται φοβισμένη να δεσμευτεί σε μια σχέση και να την απολαύσει χωρίς αγωνία ότι θα φυλακιστεί σε ένα αδιέξοδο, στο τέλος αλλάζει. Αφού άκουσε την πλευρά της συζύγου και την πλευρά της ερωμένης και τη θλιβερή τους κατάληξη μέσα σε μια απέραντη μοναξιά, αποφάσισε ότι θα το ρισκάρει και θα διεκδικήσει τη συντροφικότητα και την αληθινή αγάπη. Σε κάθε ρόλο ξεκινώ από τη σύνδεσή μου με το δραματικό πρόσωπο και πάντα υπάρχει ένα σημείο πάνω στο οποίο θα χτίσω το ρόλο. Σ’ αυτόν τον ρόλο είναι η πίστη στα παραμύθια τα οποία γίνονται πραγματικότητα.

Πώς πιστεύετε ότι είναι οι σχέσεις τον 21ο αιώνα και τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Αν εννοείται τις έμφυλες σχέσεις πιστεύω ότι είναι πολύπλοκες, άνισες και στερεότυπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει πρόοδος από όταν ας πούμε σε προηγούμενους αιώνες, οι γυναίκες ήταν αυτονόητα η Σταμάταινα και η Κώσταινα. Ακόμα, όμως, έχουμε δρόμο μπροστά μας για τη δημιουργία σχέσεων αλληλοαποδοχής, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού.

 

Σε αυτή την παράσταση συνεργάζεστε με γνωστά ονόματα με μεγάλη εμπειρία και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Πώς νιώθετε που έχετε αυτή την ευκαιρία; Τι έχετε κρατήσει από τη συνεργασία σας με την Άννα Αδριανού και τη Βάσια Παναγοπούλου;

Μέσα από την καρδιά μου το λέω, ότι είναι δύο γυναίκες που θαυμάζω και αγαπώ. Είναι η δεύτερη συνεργασία μας και νιώθω ότι έχουμε δέσει και ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι. Είναι γυναίκες με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε κοινωνικά ζητήματα και πολύ δυναμικές. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ευγενείς και δοτικές. Μου έδωσαν ως ηθοποιό τον χώρο να εξελίξω τον χαρακτήρα μου με γενναιοδωρία. Υπάρχουν, λοιπόν, και αυτοί οι συνεργάτες και ευτυχώς είναι πολλοί! Και επειδή, έχει γίνει πολύς λόγος γι’ αυτό, οι υπόλοιποι με τους κομπλεξισμούς, τους βεντετισμούς και τους τραμπουκισμούς, ναι, να πάνε σπίτι τους. Όπως είπε ο Στανισλάφκσι: « Αν το θέατρο δε μπορεί να σας εξευγενίσει, να σας κάνει καλύτερους, τότε πρέπει να φύγετε από αυτό.»

Στο βιογραφικό σας υπάρχουν αρκετές συνεργασίες με πολύ γνωστούς σκηνοθέτες. Υπάρχει κάποια συνεργασία που ξεχωρίσατε και αν «ναι» γιατί;

Είναι όλες πολύτιμες. Μοιραστήκαμε εμπειρίες και χτίσαμε κόσμους μέσα στους οποίους δημιουργήσαμε κάτι, κάθε φορά μοναδικό. Θα ξεχωρίσω, όμως τη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη αυτής της παράστασης «Οι πιο Δυνατές», τον Κωνσταντίνο Κυριακού, με τον οποίο έχω συνεργαστεί άλλες τρεις φορές και έχουμε βρει μια κοινή γλώσσα και ένα κοινό όραμα ώστε να δημιουργήσουμε τη δική μας ομάδα «Theartes» με πολλά όμορφα μελλοντικά σχέδια.

Πώς βιώνετε την πανδημία;

Αποπνικτικά, σαν αλυσοδεμένη αλλά προσπαθώ να είμαι δημιουργική, μιας και παρακολουθώ τα πανεπιστημιακά μου μαθήματα, δουλεύω πάνω σε μια μετάφραση και συνεχίζουμε τις διαδικτυακές μας πρόβες για όταν ανοίξουν τα θέατρα. Περιμένω με ανυπομονησία να αισθανθούμε τον αέρα της πρότερης ελευθερίας μας και να βγούμε, επιτέλους απ’ την αναγκαστική «εσωστρέφειά» μας.

Με βάση όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση στο χώρο, εσείς έχετε βιώσει παρόμοιο περιστατικό; Η χρονική στιγμή για το ντόμινο των αποκαλύψεων σας εγείρει ερωτηματικά;

Δεν μου εγείρει κανένα ερωτηματικό. Στηρίζω θερμά οποιοδήποτε άτομο έχει την τόλμη να βγει δημόσια και να καταγγείλει ονομαστικά οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. Δεν είναι εύκολο και η χρονική στιγμή που θα το κάνει ο καθένας είναι προσωπική του επιλογή. Πρέπει να αισθάνεται σίγουρος και δυνατός να αντιμετωπίσει διάφορες αντιδράσεις και κάποιες μάλιστα αρκετά σεξιστικές. Είναι η ώρα για μια κοινωνία, κατά τη γνώμη μου, ανώριμη ακόμα, να αποδεχτεί τουλάχιστον τις καταγγελίες γνωστών προσώπων καθιερωμένων στο χώρο τους. Περιμένω τη στιγμή που θα εισακουστούν και οι εργαζόμενοι σε άλλους χώρους, όπως σχολεία, τράπεζες, νοσοκομεία, σούπερμαρκετ και τόσα άλλα. Μπορεί να είναι σύντομα, μπορεί όχι. Πάντως ξεκίνησε και χαίρομαι που κάποιοι δεν κοιμούνται πια ήσυχοι. Δεν είμαι έτοιμη να μιλήσω, και αν το κάνω θα είναι πρώτα στο δικαστήριο.

Κατά τη γνώμη σας, ένας ηθοποιός που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο, πιστεύετε ότι οφείλει να ανεχτεί παρόμοιες συμπεριφορές προκειμένου να ανελιχθεί ή να μη χάσει κάποιες επαγγελματικές ευκαιρίες που του δόθηκαν;

Αυτές οι συμπεριφορές είναι κατάχρηση και επιβολή εξουσίας από κάποιους που ηδονίζονται να εξευτελίζουν τους εξαρτώμενους από τη δική τους απόφαση και κρίση. Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η άρνηση σε μια τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να σε πάει πίσω για λίγο αλλά αν δεν απογοητευτείς και τραυματιστείς ανεπανόρθωτα, θα τα καταφέρεις από έναν, ίσως, πιο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.

Με τις σπουδές που διαθέτετε νιώθετε πως αδικείστε στην Ελλάδα και αν «ναι» τι είδους εκπτώσεις προτίθεστε να κάνετε;

Αγαπάω την Ελλάδα και δεν θα ήθελα να ήμουν πουθενά αλλού. Νιώθω πολύ καλά με όσα έχω πετύχει και με τον τρόπο που το έχω κάνει. Έκτος των άλλων θεατρικών παραστάσεων, από το 2010, συνεργάζομαι ενεργά με θεατρικές ομάδες, όπως οι «Μπουφόνοι» και η «Anima» με τις οποίες έχουμε καταφέρει σημαντικές διακρίσεις. Είναι “αθόρυβος” ο δρόμος του θεάτρου γιατί το κοινό του είναι πολύ λιγότερο από αυτό της τηλεόρασης αλλά είναι ουσιαστικός και στέρεος.

Αν για να ανελιχθεί η καριέρα σας έπρεπε να κάνετε μια γυμνή φωτογράφιση όπως διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές θα το τολμούσατε;

Εξαρτάται από τις συνθήκες, την αφορμή, την αισθητική. Το ανθρώπινο σώμα είναι φορέας πολλών κοινωνικών εγγραφών και έχει τη δύναμη να μεταφέρει πολλαπλά σημαινόμενα.

Έχετε συμμετάσχει ως παρουσιάστρια σε τηλεπαιχνίδι. Θα ξανασυμμετείχατε;

Θα πω πάλι εξαρτάται την πρόταση. Είναι, πάντως, μέσα στις εμπειρίες που απόλαυσα ως ένα παιχνίδι, προσφέροντας μια καθαρή ψυχαγωγία.

Ενδιαφέρεστε για μια παρουσίαση εκπομπής;

Είμαι ηθοποιός που μπορώ να παίξω και αυτό τον ρόλο αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου.

Είναι της μόδας αρκετοί καλλιτέχνες να συμμετέχουν ως παίκτες ή και κριτές σε talent show είτε ή ριάλιτι. Θα σας ενδιέφερε;

Όχι.

Κλείνοντας τι δεν ξέρουμε για εσάς και θα θέλατε να το μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να σας παροτρύνω, εκτός από το να δείτε την διαδικτυακή μας παράσταση «Οι πιο δυνατές», να Θεατρίζεσθαι, όταν με το καλό ανοίξουν τα θέατρα, φυσικά. Και το συνδυάζω με αυτό που δεν ξέρετε, το οποίο είναι ότι διδάσκω σε λύκειο, και κάποια μαθήματα που έχουν να κάνουν με το θέατρο και διαπιστώνω με λύπη την έλλειψη θεατρικής παιδείας. Εμφυσήστε στα παιδιά σας την επιθυμία να εξαγνίζονται, να καθαίρονται μέσω του θεάτρου. Είναι θεραπευτικό.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

«Out of Many, One», πορτρέτα μεταναστών από τον Τζορτζ Ου. Μπους

Εδώ και λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουίλμπουρ ...

Νικολόπουλος: Κατέθεσε μήνυση κατά του Καμμένου για απειλές και εκβιασμούς

Ο Νίκος Νικολόπουλος βρέθηκε στην υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας και κατέθεσε μήνυση κατά του Πάνου ...

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα ανακοινώσει νέα μέτρα το απόγευμα καθώς τα ...

Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή εμβολίου για τον κορονοϊό

Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της Covid-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ...

Έρημη πόλη η Αθήνα μετά τις 12 – Δείτε εικόνες μετά το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων

Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα η εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης, μετά τα διαρκώς αυξανόμενα ...