Δημήτρης Γιώτης στο Newslink.gr: Σκηνοθέτης μου ζήτησε να παίξω γυμνός χωρίς να το απαιτεί το έργο

Ο Δημήτρης Γιώτης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, περνάει δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας, μαζί με την οικογένεια του. Έχοντας συνεργαστεί με μεγάλους αστέρες του θεάτρου και έχοντας περάσει τα δικά του μηνύματα μέσα από τα έργα του, μίλησε στo Newslink.gr και στις δημοσιογράφους Έπη Τρίμη και Σαρίκα Μαρία, για την καραντίνα, τη σχέση του με το γιο του, τα επαγγελματικά του σχέδια, αλλά και θέματα της επικαιρότητας.

Πώς είναι η καθημερινότητα σας, αυτή την περίοδο της πανδημίας;

Την πρώτη περίοδο την είχα περάσει πιο δημιουργικά όμως στη δεύτερη φάση που διανύουμε με βρίσκει πολύ κουρασμένο και δεν έχω καμία διάθεση του τύπου η ζωή είναι ωραία, διαλογισμούς, φιλοσοφίες και…αέρας. Η ζωή είναι να τη ζεις!

Πώς είναι η σχέση σας με το γιο σας, Γιάννη, τώρα που είστε περισσότερο σπίτι;

Ευτυχώς με τον Γιάννη κάνουμε πάρα πολύ καλή παρέα, έχουμε αναπτύξει δικούς μας κώδικες επικοινωνίας, γελάμε πολύ, μιλάμε πολύ, ταξιδεύουμε οι δυο μας, σεβόμαστε τον χώρο ο ένας του άλλου και βέβαια κατανοώ απόλυτα ότι δεν αντικαθιστώ τους φίλους του.

 

 

Ποια είναι τα σχόλια του γιου σας για τα έργα και τις παραστάσεις σας;

Επειδή μεγάλωσε παράλληλα με τις προετοιμασίες των έργων μου, έχει έρθει πολύ-πολύ μικρός σε πρόβα, είναι ο πιο σημαντικός θεατής στις πρεμιέρες μου χωρίς όμως να με έχει…θεοποιήσει. Είναι πάρα πολύ αυστηρός αλλά δεν θα ξεχάσω στην πρώτη πρεμιέρα του τρελλού (στο «Ημερολόγιο ενός Τρελού» του Ν.Γκόγκολ) μπαίνει στο καμαρίνι, στέκεται εκεί στην πόρτα, έχει ένα ύφος συγκλονισμένο τύπου τι συνέβη στον μπαμπά μου – να θυμίσω ότι ο τελευταίος μονόλογος του ήρωα είναι ιδιαίτερα δυνατός με έντονες ψυχολογικές εκρήξεις και παραδοχή: »είμαι άρρωστος μάνα…!» με κατάληξη στο ψυχιατρείο – εγώ προσπαθώ να τον συνεφέρω: Γιάννη μια χαρά είναι ο μπαμπάς, ο μπαμπάς μια χαρά είναι, και κείνος βουρκωμένος να μου απαντά: είμαι συγκινημένος μπαμπά, είμαι περήφανος!…7 χρονών παιδί…

 

Γράφετε κάποιο έργο αυτή την περίοδο;

Πάντα κάτι μεταφράζω, κάτι μελετάω, κρατάω σημειώσεις…

 

Ετοιμάζετε κάτι θεατρικά, όταν ανοίξουν τα θέατρα, ή τηλεοπτικά;

Θεατρικά είμαστε έτοιμοι για την επανάληψη του έργου »Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» του Eric-Emmanuel Schmitt με την Νταίζη Σεμπεκοπούλου. Ένα έργο σπουδαίο που δίνει απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα ζωής και θανάτου, είναι ένα έργο που μιλά ένα βήμα από τον θάνατο και παρόλο αυτά είναι το πλέον αισιόδοξο. »Όπου υπάρχει ζωή δεν υπάρχει θάνατος, κι υπάρχει θάνατος δεν υπάρχει ζωή. Αυτά τα δύο δεν συναντώνται ποτέ.» Περιμένουμε, λοιπόν, να μας δώσουν το πράσινο φως να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ….να κάνουμε ένα ταξίδι ζωής μέσα από τα μάτια του μικρού Όσκαρ. Τηλεοπτικά έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και …θα δούμε. Το θέλω αλλά να νοιώθω ότι έχω λόγο ύπαρξης και όχι απλά για να με θαυμάζει…ο περιπτεράς μου.

 

 

Έχετε ξεχωρίσει κάποιο από τα έργα που έχετε γράψει ή που έχετε παίξει; Κάποιο που να νιώσατε κάποιο «δέσιμο», ή που νιώσατε να σας εκφράζει απόλυτα.

Κάθε έργο που παίζω είναι το ιδανικό μου τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά τα έργα που διάλεξα εγώ και τα ονειρεύτηκα, έχω ένα δέσιμο μεγάλο. Το »Equus», »Ό ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ»,»Το παγωτό μες το Χειμώνα», το »M.Butterfly», »Το Ημερολόγιο ενός Τρελλού», »Του Τρελλού + Του Γιατρού», »Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» όλα αυτά είναι κομμάτια της ζωής μου. Όπως άλλωστε και ο » Νόνο» από το »Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Λ.Πιραντέλλο ή o »Νάκης» από τον »Λόφο με το σιντριβάνι» του Ρίτσου ή ο »Γιωργάκης» από το »Ρεμπέτικο» του Φέρρη ή ο »Αιγέας» στην »Μήδεια»…τελικά είναι μεγάλη η λίστα και έχει πολλά αγαπημένα.

 

Έχετε συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα του θεάτρου. Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία;

Εννοείται! Η Αλίκη ήταν πλάσμα μαγικό! Ο Μίνως Βολανάκης ήταν σπουδαίος!. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ένα μεγαλείο ψυχής. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος και η Λήδα Τασοπούλου ήταν σπουδαίοι κι αγαπημένοι, μου άνοιξαν δρόμους ονειρικούς. Η Σμαρούλα Γιούλη και ο Βαγγέλης Λειβαδάς μου άνοιξαν το σπίτι τους, την αγκαλιά τους, τα θέατρά τους, τους έχω πάντα στην καρδιά μου! Έχω ζήσει, έχω συναντήσει υπέροχους ανθρώπους η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Δάνης Κατρανίδης, η Τζέσυ Παπουτσή, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, η Ζωή Λάσκαρη, ο Τρύφωνας Καρατζάς, η Βέρα Κρούσκα είναι μερικοί που μου σημάδεψαν τη ζωή και είναι κι άλλοι πολλοί που κρατάω φυλαχτό τις ώρες και τις στιγμές που μοιραστήκαμε. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη Μαρία Αλιφέρη που εκτός τη φιλία χρόνων που μας συνδέει, μας ενώνει και η σύμπραξη στον «Όσκαρ με τη θεία Ροζ» που κάναμε πέρυσι και μοιραστηκαμε μοναδικές στιγμές και συγκινήσεις! Και βέβαια στη μεγάλη κυρία του Ελληνικού θεάτρου Αλεξάνδρα Λαδικού που η σχέση μου μαζί της με κάνει πλούσιο!

 

Είχατε ποτέ κάποιο ευτράπελο στο θέατρο, είτε με κάποιο συνάδελφο, είτε με κάποιο θαυμαστή σας;

Τα εν οίκω μη εν δήμω

 

Έχετε φιλίες με συναδέλφους σας;

Και βέβαια, φίλους καρδιάς. Η Άριελ Κωνσταντινίδη (είμαστε και συγγενείς πια, είναι η νονά του Γιάννη), η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, ο Γιάννης Δρίτσας, η Βάνα Μπάρμπα, η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου…γενικά είμαστε λίγο »τσιγγάνοι», είναι η φύση της δουλειάς να γινόμαστε οικογένεια με το εκάστοτε καμαρίνι, με την παράσταση, να μοιραζόμαστε στιγμές και συναισθήματα σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Είναι η πίεση της δουλειάς, του χρόνου που φέρνει στην επιφάνεια τα πάντα και στο μέγιστο βαθμό. Η αγωνία, η ελπίδα, το άγχος, τα νεύρα, το μοίρασμα, την αγάπη, το νοιάξιμο…όλα στο κόκκινο….και πάλι απ την αρχή.

Έχετε κερδίσει χρήματα από τις δουλειές που έχετε κάνει;

Έχω κερδίσει, έχω χάσει…δεν είναι αυτοσκοπός το κέρδος όσο ο πλούτος της ψυχής. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό και φιλοσοφημένο και σίγουρα δεν είπα ότι δεν αμείβομαι αλλά νομίζω ότι δεν αποτιμάται ο όγκος »δουλειάς».

 

Έχει αρχίσει να είναι της μόδας, άτομα του καλλιτεχνικού χώρου να συμμετέχουν σε ριάλιτι. Εσείς θα συμμετείχατε σε κάποιο;

Όχι, βέβαια ποτέ μη λες ποτέ αλλά δεν είναι κάτι που ούτε που το σκέφτομαι, ούτε με κεντρίζει. Δεν νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον η κλειδαρότρυπα της ζωής μου, θέλω να υπάρχω μέσα από τις ζωές των άλλων, των ηρώων που καταπιάνομαι. Το άλλο μου φαίνεται…ντόρος να γίνεται…δεν το κατακρίνω, εγώ δεν νομίζω να μπορώ να το υποστηρίξω.

 

Θα πηγαίνατε ποτέ ως κριτής σε κάποιο talent show, όπως το Your Face Sounds Familiar;

Μ αρέσει να τα βλέπω!

Ποιο είναι το μυστικό του ευτυχισμένου γάμου σας;

Η συνέπεια, ο σεβασμός και η συνενοχή για την πορεία της ζωής. Να θες με τον άνθρωπο που είσαι δίπλα να μοιράζεσαι τις στιγμές. Να ονειρεύεσαι μαζί του, να τολμάς, να είναι ο λόγος να ανακαλύπτεις τον καλύτερό σου εαυτό, να χεις λόγους να »ταξιδεύεις» μαζί του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, θέλει δουλειά η σχέση.

Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ του Eric- Emmanuel Schmitt Δημήτρης Γιώτης – Νταίζη Σεμπεκοπούλου

 

Υπάρχει κάποιο σήριαλ που θα θέλατε διακαώς να συμμετέχετε;

Μ αρέσουν πάρα πολύ οι »Άγριες Μέλισσες», έχουν ανεβάσει τον πήχη, μου χουν γίνει εξάρτηση! Α και τώρα η »Εξαψη»!

Έχετε ποτέ μπει στη λογική να αυτό προταθείτε;

Ντρέπομαι πολύ…

 

Θα κάνετε το εμβόλιο του κορωνοιού;

Είμαι υπέρ της επιστημονικής κοινότητας και πορεύομαι σύμφωνα με τις οδηγίες. Οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται αντίλογος …καφενείου.

Πώς σχολιάζετε την κίνηση της Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση; Στο χώρο σας έχετε εικόνα ανάλογων περιστατικών;

Δεν κρίνω και δεν σχολιάζω την κίνησή της…σκέφτομαι μόνο τον εφιάλτη που έζησε και πως προσπάθησε να το διαχειριστεί τόσα χρόνια. Είναι πάρα πολύ λεπτό θέμα, πως να έχω γνώμη για τη ζωή του άλλου; Αφού με ρωτάς θα μπορούσα να σου πω πολλά…αλλά δεν είναι η στιγμή μου. Σαφέστατα και υπήρξαν παρόμοιες παρενοχλήσεις και εμμονές, εδώ υπήρξε σκηνοθέτης που ήθελε να παίξω γυμνός (κάτι που δεν απαιτούσε καθόλου το έργο!) και όλη η κουβέντα και η προσέγγιση είχε αυτή την κατεύθυνση….ας το αφήσουμε εδώ όμως δεν είναι η στιγμή…

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Θεσσαλονίκη: Καμία αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Οι δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ Για αυξημένη επαγρύπνηση και ακαριαία ανακλαστικά στην εκτίμηση ...

Φώφη Γεννηματά: Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παραχωρεί αυτή την ώρα διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς τους ...

Λεωφόρος Πάρνηθας: Κλειστή λόγω χιονόπτωσης

Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ...

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Αυτά είναι τα ένσημά μου, όποιος θέλει ας μπει στον κόπο να τα δει!

Όπως όλα στην Ελλάδα, έτσι και η πολιτική. Έχει στερεότυπα. “Είσαι πολιτικός; Δεν έχεις ...

Ξενοδοχεία: Ποιά θα ανοίξουν και ποιά θα παραμείνουν κλειστά – Πολυτελείς μονάδες στην λίστα

Την απόφαση, ότι θα παραμείνουν κλειστά ακόμα κι εμβληματικά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ...

Μητσοτάκης: Το «Μένουμε σπίτι» θα μπορούσαμε να το κάνουμε αναφερόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σκληρό τρόπο στον Αλέξη ...