Νίκος Καζαντζάκης » Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε»

ο μοναδικός λογοτέχνης που προτάθηκε εννέα φορές για βραβείο Νόμπελ

Αύγουστος 1992. Ο ήλιος έκαιγε, κατακαλόκαιρο. Όμως είχα αποφασίσει να πάω.

Ψηλά στον λόφο λίγο έξω από το Ηράκλειο ήταν το μέρος που τον φιλοξενούσε.

Όσο κι αν ο ήλιος έκαιγε και το θερμόμετρο έδειχνε 38 σε σκιά, η επιθυμία μου ήταν πολλή μεγάλη να τον επισκεφθώ.Πήρα το δρόμο που οδηγούσε στον τελευταίο του «σπίτι».

Περπάτησα με λαχτάρα παρ’όλη τη ζέστη και την ανηφόρα, γιατί η καρδιά μου έλεγε πως ήθελε να τον συναντήσει.Μόλις έφτασα στην κορφή, αυτό που αντίκρισα ήταν μοναδικό.  Όλη η ομορφιά του Ηράκλειου απλωνόταν σε όλο της το μεγαλείο, μέχρι την απεραντοσύνη του Κρητικού Πελάγους.

Η τελευταία του κατοικία απλή. Λιτή, όπως ήταν κι ίδιος σε όλη του τη ζωή. Μια μαρμάρινη πλάκα κι ένας ξύλινος σταυρός κοσμούσαν το μικρό αυτό σημείο του λόφου. Η επιγραφή, τρεις προτάσεις που περιλάμβαναν όλη την φιλοσοφία, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Ένα μικρό μπουκέτο λουλούδια αφημένα στον τάφο του. Από μακριά μια Κρητική λύρα έπαιζε έναν λυγμό. Όπως αυτόν που ήταν όλη του η ζωή. Ο λυγμός της αναζήτησης του Θεού, της αναζήτησης του ανθρώπου.Κοίταξα για άλλη μια φορά την επιγραφή. Ήμουν 20 χρονών. Με στιγμάτισαν αυτές οι φράσεις.

«Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Είμαι λέφτερος»
Νίκος Καζαντζάκης

Πριν ενάμιση χρόνο βγήκε στους κινηματογράφους η καταπληκτική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή : ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Έτρεξα να την δω.

 

Η ερμηνεία του Oδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ως Ν.Καζαντζάκης εκπληκτική. Η δομή της ταινίας εξαιρετική.

Για την ελευθερία:

-«Και ποιά είναι η δική σου ελευθερία;

-«H Πατρίδα μου και το αμόλευτο φως της»

Για τον αφορισμό:

«Άγιοι Πατέρες εύχομαι να είστε τόσο θρησκευόμενοι, όσο είμαι εγώ»

Για την μοίρα:

«To βλέπω, η μοίρα σου είναι ο ανήφορος. Μη φοβηθείς να τον ανέβεις»

Για τον φίλο του Ζορμπά:

«Είμαι άνθρωπος, που παει να πει; Ελεύθερος!»

Η ιστορία αυτού του τόσο σημαντικού Ανθρώπου και συγγραφέα έρεε σαν νεράκι, σαν απαλό δροσερό αεράκι στο αγαπημένο του Αιγαίο.Τι ομορφιά, τι ψυχή και τι σοφία μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος όταν γεννιέται Καλλιτέχνης του Πνεύματος.

Τι ομορφιά, τι ψυχή και τι σοφία μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος όταν γεννιέται Καζαντζάκης. Αλλά θα μου πεις, ένας μόνο. Δεν μπορούν και δεν γίνεται να γεννηθούν πολλοί Καζαντζάκηδες.

Ήταν μοναδικός, πιστός και αιρετικός συνάμα. Ήταν από τους λίγους του είδους του, των οποίων το έργο πολεμήθηκε, αδικήθηκε, αφορίστηκε. Εκείνος όμως δεν έπαψε να πιστεύει, να παλεύει. Πάντα έψαχνε να βρει τον Θεό σε όλες τις θρησκείες. Από τον Χριστιανισμό ως τον Βουδισμό. Ταξίδεψε, πάλεψε, αγάπησε, δημιούργησε, άφησε ιστορία. Προτάθηκε εννέα φορές για το βραβείο Νόμπελ αλλά η ίδια του η πατρίδα που τόσο αγαπούσε τον σαμποτάρισε.

Δεν κέρδισε κανένα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης και το Νόμπελ

Ο μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), από το 1947 ως τον θάνατό του, προτάθηκε εννέα (9!) φορές για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!

Το 1947, πρότεινε τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο βυζαντινολόγος, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Νίκος Βέης (1883-1958). Εκείνη τη χρονιά το βραβείο πήρε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ. 

Το 1950, ο Σουηδός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Hjalmar R. Gulberg (1898-1961), πρότεινε επίσης τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο κατέληξε στα χέρια του Βρετανού, φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ.

Το 1951, ο Σουηδός συγγραφέας Sigfrid Siwertz (1882-1970), πρότεινε και αυτός με τη σειρά του, τους Καζαντζάκη και Σικελιανό για Νόμπελ. Εννοείται ότι οι δύο μεγάλοι λογοτέχνες μας, θα μοιράζονταν από κοινού το βραβείο αν τους απονεμόταν, όμως η επιτροπή το έδωσε στον Σουηδό μυθιστοριογράφο, Περ Λάγκερκβιστ.

Το 1952, η Ένωση Νορβηγών Λογοτεχνών ήταν εκείνη που πρότεινε τον Ν. Καζαντζάκη για Νόμπελ, με τον Γάλλο, Φρανσουά Μοριάκ να βραβεύεται εν τέλει με το Νόμπελ.

Το 1953, ο Νορβηγός δημοσιογράφος και συγγραφέας Hans Heiberg (1904-1978), πρόεδρος τότε της «Ένωσης Νορβηγών Λογοτεχνών». Εκείνη τη χρονιά το Νόμπελ έφτασε στα χέρια του Βρετανού πρωθυπουργού, Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το 1954 πρότεινε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Νίκο Καζαντζάκη, ο Σουηδός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Henry Olsson (1896-1985). Με το Νόμπελ, εκείνης της χρονιάς, τελικά τιμήθηκε ο Αμερικανός, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Το 1955 η «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» και ο Νορβηγός Lorentz Eckhoff (1884-1974), πρότειναν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Καζαντζάκη, με το βραβείο να καταλήγει στον Ισλανδό, Χάλντορ Λάξνες (πραγματικό όνομα Γκούντγιονσον).

Το 1956, ο Ν. Καζαντζάκης, προτάθηκε από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», τον Johannes Andreasson Dale, Νορβηγό συγγραφέα και τον, ένθερμο φιλέλληνα, Ελβετό εθνομουσικολόγο Samuel Baud – Bovy (1906-1986) για το βραβείο Νόμπελ, το οποίο πήρε ο Ισπανός ποιητής, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ.

Το 1957 η «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» και ο Samuel Baud – Bovy, πρότειναν εκ νέου τον Καζαντζάκη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και διανοούμενος προτάθηκε για Νόμπελ, καθώς στις 26 Οκτωβρίου 1957, απεβίωσε στο Φράιμπουργκ της, τότε, Δυτικής Γερμανίας. Η τελευταία «ήττα» στον αγώνα για το Νόμπελ ήρθε από τον Αλμπέρ Καμί.

Και τώρα τόσα χρόνια μετά, πραγματικά ανασκαλεύοντας εκείνη την καλοκαιρινή ζεστή μέρα του Αυγούστου που έκανα μια από τις σημαντικότερες «επισκέψεις» στη ζωή μου, τώρα πραγματικά σκέφτομαι πως αυτός ο μοναδικός άνθρωπος είχε απόλυτο δίκαιο.

«Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε»

 

δείτε ακόμη:Γιάννης Μόραλης, 35 χρόνια εικαστικής δημιουργίας στο Μουσείο Μπενάκη

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Η συγγραφέας του «Παρφέ», Σοφιάννα Παϊδούση και ο φιλόσοφος Προυστ! (Αποκλειστική συνέντευξη)

H ανερχόμενη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σοφιάννα Παϊδούση, «συναντιέται» αναπάντεχα -μαζί με τον νεότευκτο «Παρφέ» ...

Χανιά: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη

Σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ανακήρυξης από το υπουργείο Πολιτισμού του 2020 ως έτους ...

Ο Matthew Houck ή αλλιώς Phosphorescent έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Εξι χρόνια μετά το “Muchacho”, το άλμπουμ που τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο κοινό και συγκέντρωσε ...

«C’era una volta Sergio Leone» – Έκθεση στη Ρώμη

Η Ρώμη αποτίει φόρο τιμής στον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο Σέρτζιο Λεόνε ...

Στα τέλη του 2019 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι το περίφημο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, ...