Μουσείο Μπενάκη: Όλο το πρόγραμμα των εκθέσεων για τους μήνες Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019

Μια σύντομη περιήγηση στο πρόγραμμα του μουσείου αποκαλύπτει το εύρος της θεματικής και την ποικιλία των προσεγγίσεων

Σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου στο Μουσείο Μπενάκη. Μια σύντομη περιήγηση στο πρόγραμμα του μουσείου αποκαλύπτει το εύρος της θεματικής και την ποικιλία των προσεγγίσεων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ. ANIMA I

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου: 11 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια:  11 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου – 17 Νοεμβρίου 2019

 

Η ατομική έκθεση με τίτλο ANIMA Ι του Γιάννη Βαρελά περιλαμβάνει μια σειρά νέων ζωγραφικών έργων, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επιτελέσεων του εαυτού και μεταμορφώσεων του υποκειμένου. Ο Βαρελάς με τα έργα αυτά επιστρέφει στις εικόνες του σώματος, διερευνώντας τις έμφυλες πολιτισμικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής.

Ο καλλιτέχνης επιλέγει για μοντέλα φίλους και γείτονες από τον περίγυρο, τους απεκδύει και τους ενδύει ειδικά για να τους φωτογραφίσει στο ιδιαίτερα διαμορφωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου του, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις Ιστορικές Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, όσο και φαινομενικά α-σήμαντα ή τετριμμένα αντικείμενα από τις φευγαλέες περιπλανήσεις της μητροπολιτικής ή οικιακής ζωής.  Στη συνέχεια, η φωτογραφική εικόνα μεταφέρεται στον καμβά, όπου μεταμορφώνεται και διαθλάται από τη ζωγραφική γλώσσα.

Ο τίτλος της έκθεσης αντλεί από τα αρχέτυπα της αναλυτικής ψυχολογίας του Carl Gustav Jung, σηματοδοτώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Βαρελάς αντιλαμβάνεται τις αναπαραστάσεις του εαυτού ως φαντασιακή κατασκευή η οποία συνδέεται με μια σειρά από ασυνείδητα φαινόμενα και τις εκφάνσεις του συλλογικού ασυνείδητου. Η Anima, στην περίπτωση αυτή, διερευνά τις πολλαπλές εικόνες του εαυτού, διαμέσου μύθων και μεταμορφώσεων, οραμάτων και φαντασμάτων. Ο κύκλος των έργων Anima I οργανώνεται σε σειρές γύρω από θέματα όπως η μοναχικότητα, η ψυχική αγωνία, το ανδρόγυνο, η σεξουαλικότητα, η απόρριψη, η απώλεια, η άξεστη απελευθέρωση, η περιθωριοποίηση, οι συμπλεγματικές ταυτότητες και η μετάβαση από το ιδιωτικό στο δημόσιο.

Η σειρά αυτή θα παρουσιαστεί σ’ ένα περιβάλλον το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, αντικείμενα και κοστούμια από τα στάδια της προπαρασκευαστικής επιτελεστικής διαδικασίας.

Η έκθεση είναι συμπαραγωγή με το Onassis Culture.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Πολύνα Κοσμαδάκη

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 3,5

 

ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ

ΤΣΙΚΙ – ΤΣΙΚΙ

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Συνέντευξη τύπου: 24 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια: 24 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 17 Νοεμβρίου 2019

 Η έκθεση Τσίκι-Τσίκι οργανώνεται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη αφιερωμένη αποκλειστικά σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60. Τα έργα της σειράς «Τσίκι-Τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70.  Παρουσιάζονται ακόμα έργα του Ακριθάκη που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εικαστικής πορείας του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια: Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, Αλέξιος Παπαζαχαρίας

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5

 

 

 

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου: 30 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια: 30 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου 2019 – 3 Νοεμβρίου 2019

 Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Από το 1984 και έπειτα άρχισε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 180 έργα τέχνης.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση αναδεικνύει  τοπία που το φως και τα χρώματά τους μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες. Ζωγράφοι όπως ο  Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπη Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους ζωγράφους που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομότιτλο βιβλίο, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη την συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, όσο και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών.

 Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 6, € 3

 

AEGEAN DESERT

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Συνέντευξη τύπου: (προς επιβεβαίωση)

Εγκαίνια: 8 Οκτωβρίου 2019 (προς επιβεβαίωση)

Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

 Δύο βιωματικές εγκαταστάσεις σε δύο πόλεις, την Αθήνα και την Ντόχα, εμπνευσμένες από την απεραντοσύνη και τη ρευστότητα της φύσης.

Έχοντας μελετήσει τους παραλληλισμούς ανάμεσα στην έρημο του Κατάρ και το Αιγαίο Πέλαγος, ο Πρίγκιπας Νικόλαος δημιούργησε δύο βιωματικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και στην Ντόχα όπου παρουσιάζει εικόνες από την έρημο του Κατάρ δίπλα σε φωτογραφίες του Αιγαίου Πελάγους. Οι εικόνες υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των εναλλασσόμενων  αυτών τοπίων ενώ σε κάποιες συνενώνονται τα δύο στοιχεία, η έρημος και η θάλασσα, δημιουργώντας ένα οπτικό παιχνίδι. Οι εγκαταστάσεις, στηριγμένες στην τοπική αρχιτεκτονική και εμπλουτισμένες με παραδοσιακές μουσικές και ακούσματα δημιουργημένα σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες, τονίζουν τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Άλλωστε η αλληλεπίδραση θεμάτων, μέσων και ερεθισμάτων είναι κεντρική ιδέα στο έργο του Πρίγκιπα Νικολάου. Σε έναν κόσμο όπου οι οπτικές απεικονίσεις κυριαρχούν, ο δημιουργός επιζητά μια διαδραστική σχέση με τους θεατές και τους προκαλεί να δουν, να ακούσουν και να νιώσουν, επιτυγχάνοντας την μέθεξη.

Η έρημος του Κατάρ απαθανατίστηκε σε ένα από τα ταξίδια του Πρίγκιπα Νικόλαου στη Ντόχα, όταν ήταν καλεσμένος της Α.Ε. Σεΐχα Αλ Μαγιάσα Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, μιας από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της τέχνης παγκόσμια. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν σε μια σκηνή Βεδουίνων (bait al shaar) η οποία θα δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Παράλληλα στη Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα κατασκευαστεί στον πολιτιστικό κέντρο Katara.

Επιμέλεια: Μαριλένα Κουτσούκου

Διοργάνωση:  

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: €5, €3 / €12, €10 (έκθεση & μόνιμη συλλογή)

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ BAUHAUS

Ωδείο Αθηνών

Συνέντευξη τύπου: 10 Οκτωβρίου 2019

Εγκαίνια: 10 Οκτωβρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2019

 Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Bauhaus, το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Από το κτίριο στην κοινότητα: ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Μπάουχάους».

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας, ο οποίος έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη κατά την εποχή του Bauhaus κι ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής. Η εμπειρία του Bauhaus και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ήταν καταλυτική για το μετέπειτα έργο του καθώς ήταν από τους πρώτους έλληνες αρχιτέκτονες που μίλησαν για την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Κατανόησε το Bauhaus όχι ως ένα «στυλ» αλλά ως έναν τρόπο σκέψης και δημιουργίας, κάτι που εφάρμοσε στην πρόταση του για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών το 1959 και στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, το μοναδικό κτίριο αυτής της πρότασης που υλοποιήθηκε.

Η έκθεση εστιάζει στο Ωδείο Αθηνών, παρουσιάζοντας παράλληλα πτυχές της διαδρομής του αρχιτέκτονα και άγνωστα στοιχεία από την πρόταση του Πνευματικού Κέντρου. Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η κοινωνική διάσταση του έργου του Δεσποτόπουλου. Η κοινότητα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα βασικά στοιχεία της σχολής του Bauhaus αλλά και μία από τις βασικές αρχές οργάνωσης των οικισμών στην Ελλάδα. Ο Δεσποτόπουλος που γνωρίζει καλά αυτές τις αρχές, θα τις μεταφέρει στα σχέδια του Πνευματικού Κέντρου και στο κτίριο του Ωδείου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2019. Θα συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, περιηγήσεις στο κτίριο, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας) κι από κατάλογο με τα κείμενα του Δεσποτόπουλου για το Bauhaus. Η επιμέλεια είναι του Λουκά Μπαρτατίλα, αρχιτέκτονα και υποψήφιου διδάκτορα στο Bauhaus-Universität της Βαϊμάρης.

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Γκαίτε και Μουσείο Μπενάκη

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

23.07.18-ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου: (προς επιβεβαίωση)

Εγκαίνια: 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2019

 Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Βασίλη Βρεττού «23.07.18», αποτελεί μια ενδελεχή καταγραφή στον καμένο τόπο της παιδικής του ηλικίας και του ενήλικου βίου του.

Μικρό διάστημα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, ο Βασίλης Βρεττός επισκέπτεται και φωτογραφίζει τα σπίτια φίλων, γνωστών και αγνώστων οι περισσότεροι από τους οποίους μετρούν όχι μόνο εκτεταμένες, αλλά και ανθρώπινες απώλειες.

Οι καταγραφικές φωτογραφίες των ισοπεδωμένων τοίχων και των καμένων σπιτιών, των νεκρών δένδρων, των κατεστραμμένων αυτοκινήτων και των λιωμένων αντικειμένων αφηγούνται «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» με διαυγή και σπαρακτική σαφήνεια, εν-αιωρούμενες στο βλέμμα και τη μνήμη μας για πολλή ώρα μετά.

Μια δεύτερη ενότητα καταγραφής του Βασίλη Βρεττού αποτελούν τα πορτρέτα των ανθρώπων που επιλέγουν να φωτογραφηθούν μέσα στα υπολείμματα του σπιτιού τους κρατώντας και «διασώζοντας» μπροστά στο φακό σπαράγματα αγαπημένων αντικειμένων.

Η παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφή, αποτελεί φόρο τιμής και ταυτόχρονα μνημόνευση και ενδελεχή αποτύπωση.

 Επιμέλεια:  Ίρις Κρητικού

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 5, € 2,5

 

 

ΦΩΚΙΩΝ ΖΗΣΙΑΔΗΣ

ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΥΛΩΣΗ

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου: 16 Οκτωβρίου 2019 (προς επιβεβαίωση)

Εγκαίνια: 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2019

 Τα παγόβουνα αποτελούν το τελετουργικό αρχέτυπο μίας συνεχούς μεταμόρφωσης. Το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους στην κλιματική αλλαγή.

Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής.

Αυτό ακριβώς απαθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους.

 Επιμέλεια: Σταύρος Καβαλλάρης

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5

 

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ

ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ

Πινακοθήκη Γκίκα

Συνέντευξη τύπου: (προς επιβεβαίωση)

Εγκαίνια: 6 Νοεμβρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2019 – 4 Ιανουαρίου 2020

 Τη μορφή του δράκου και την ατμόσφαιρα από τα παραμύθια και τις διηγήσεις των παιδικών χρόνων φέρνει ο Τάσος Μαντζαβίνος στην Πινακοθήκη Γκίκα, εκεί όπου η πλούσια πνευματική μας παράδοση συναντά τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Ζωγράφος μπολιασμένος στον μύθο και τη λαϊκή τέχνη, ο Μαντζαβίνος έλκεται σταθερά από την ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στη βυζαντινή ζωγραφική, στον Καραγκιόζη και τον Κόντογλου. Ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της τέχνης του δημιουργού, ο δράκος ή το δρακόφιδο, επανέρχεται με μεγάλη ένταση στο έργο του. Πρόκειται για τον εξανθρωπισμένο, τον «καλό» δράκο, που φροντίζει κι ο ίδιος ο Μαντζαβίνος σε ένα έργο του να επισημάνει με τη λέξη «καλός». Πολύ συχνά μάλιστα, ταυτίζεται προβολικά μαζί του, όπου ο δράκος είναι ο «ξένος», ένας μοναχικός παρατηρητής που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, έξω από την κοινωνία των ανθρώπων. «Ένας έκπτωτος ήρωας που εκπροσωπεί το παλαιό ήθος» λέει ο δημιουργός.

Ο Μαντζαβίνος μέσα από το εργαστήρι του, «ασφαλής» μέσα στα παλιά αντικείμενα και τα παιχνίδια που συλλέγει από το Μοναστηράκι, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ασκητή. Φέρεται ως να είναι αυτός που θέλει να πειθαρχήσει στις Σειρήνες. Βιώνει αυτή την αντίφαση, και είναι φορές που μοιάζει να απαρνιέται την ίδια την εποχή για χάρη του «παλαιού ήθους». Και σαν άλλος δράκος, επιχειρεί να χαράξει την αυγή ενός κόσμου. Εκτός από τα σχέδια και τα ζωγραφικά του έργα, ο καλλιτέχνης μας «αποκαλύπτεται» στα τελευταία του έργα σε «κεντήματα», όπως του αρέσει να τα αποκαλεί, κατασκευές με τσίγκο, ξύλο και άλλα υλικά επάνω σε ζαροκούτια ακόμη και σε τραπέζια.

Ο ζωγράφος μόνο ξένος δεν είναι στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεσή του στο κτίριο της Πειραιώς, οπότε και κυκλοφόρησε μονογραφική μελέτη για το σύνολο του έργου του έως τότε. Είναι μια επιστροφή σε έναν χώρο οικείο, όπου ο Τάσος Μαντζαβίνος συνομιλεί με τον Σπαθάρη, καθώς και με όλη τη γενιά του ’30, απολύτως συντονισμένα στο πνεύμα του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο και αφιερώνεται το γεγονός.

Η έκθεση και ο κατάλογος που τη συνοδεύει, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου και επιμελητή τον ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά.

 Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

ΜΕΛΙΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

CASABLANCA

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Συνέντευξη τύπου:

Εγκαίνια:  13 Νοεμβρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020

 Οι φωτογραφίες της έκθεσης ακολουθούν τη ζωή στην

Καζαμπλάνκα και στα λιμάνια του Ατλαντικού. Λίγα μέρη στον

κόσμο προκαλούν τόσο δυνατά συναισθήματα και συγκινήσεις όσο η Καζαμπλάνκα. Μολονότι δεν αποτελεί μια αυτοκρατορική πόλη, όπως το Μαρακές και τη Φεζ, διαθέτει πολλά μοναδικά και συναρπαστικά στοιχεία.

Η επιμελημένη αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα και οι νέες περιοχές που στέγασαν τους πληθυσμούς της υπαίθρου, οι οποίοι προσπάθησαν να διατηρήσουν και στην πόλη τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, καθιστούν την Καζαμπλάνκα ένα διαχρονικό στολίδι λαϊκού πολιτισμού, η προβολή του οποίου αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της έκθεσης.

 Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

ΥΦΑΝΣΕΙΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου: 21 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια: 21 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2019 – 16 Φεβρουαρίου 2020

To Mουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Alpha Bank διοργανώνουν την έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα».

Η έκθεση αφορά στην σύζευξη ζωγραφικής  και ύφανσης και στην δημιουργία μιας παράλληλης οπτικής πάνω σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και στις αντίστοιχες ταπισερί και τα χειροποίητα hand tufted χαλιά που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Έργα της δεκαετίας του 1960 που μεταφέρθηκαν σε ταπισερί από τον Γιάννη Φαϊτάκη, έργα της δεκαετίας του 1970 που έγιναν χειροποίητα χαλιά με πρωτοβουλία της γκαλερί «Νέες Μορφές», αλλά και υφάνσεις Ελλήνων καλλιτεχνών που εργάστηκαν στη Γαλλία και στην Αγγλία.

Τέλος, έργα σύγχρονων καλλιτεχνών  από το 1980 και μετά, όπου η χειροτεχνική διαδικασία της ύφανσης δημιουργεί περίοπτες Fiber Art κατασκευές.

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

 Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

LIFO – ΑΘΗΝΑΙΟΙ

Πειραιώς 138

Συνέντευξη τύπου:

Εγκαίνια: 27 Νοεμβρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 28 Νοεμβρίου 2019 – 5 Ιανουαρίου 2020

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Συνέντευξη τύπου: 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια: 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2019 – 26 Ιανουαρίου 2020

 Η έμπνευση για τη συγκεκριμένη ενότητα έργων του Μανώλη Χάρου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό αντλήθηκε από κλασικά αριστουργήματα, μύθους, αστυνομικές νουβέλες που παρά το πέρασμα τόσων χρόνων εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν ένα πολυπρισματικό όχημα για την έκφραση κριτικής βασικών κοινωνικοπολιτικών συμπεριφορών.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει 50 περίπου δισδιάστατα εικαστικά έργα μικτής τεχνικής (ζωγραφική, χαρακτική) και μία κατασκευή τριών διαστάσεων. Οι τίτλοι των έργων είναι όλοι λέξεις ή φράσεις από πηγές που είναι για τον δημιουργό η υπόγεια αναφορά στο Νησί των δικών του Θησαυρών.  Οι ήρωες των λέξεων και των παραμυθιών  είναι ξεναγοί για τα εικαστικά έργα, τα οποία μέσα από τη μορφή τους (ζωγραφική -χαρακτική- προβολή, κλπ.) προσκαλούν τον θεατή να μετέχει στη σκέψη του δημιουργού και τη φαντασιακή λειτουργία της έμπνευσης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αρχετυπικές φιγούρες του πειρατή, του εύζωνα, του στρατιώτη και του cowboy αλλά και οι στιγμές-φράσεις της κλασικής λογοτεχνίας που βοηθούν τον θεατή να ανακαλύψει την πορεία σκέψης του δημιουργού και τα σημεία αναφοράς ενός έργου ζωής˙ μια βύθιση στις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη, που δίνονται στον θεατή, σαν πρόσκληση μετάβασης στο προσωπικό νησί των θησαυρών του ζωγράφου.

Την έκθεση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο Μανώλης Χάρος – Το νησί των θησαυρών, 84 σελίδων με 70 φωτογραφίες και κείμενο της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης Ελένης Αθανασίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

 

 

CHRISTIAN ZERVOS & CAHIERS D’ART

Η ΑΡΧΑΪΚΗ ΣΤΡΟΦΗ

Πειραιώς 138,

Συνέντευξη τύπου: 9 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:30

Εγκαίνια: 9 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020

 Ο Zervos διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού κλίματος στο Παρίσι του Μεσοπολέμου μέσω του περιοδικού του Cahiers dArt, το οποίο ίδρυσε το 1926 και το οποίο διήρκεσε έως το 1960, αριθμώντας πάνω από 90 τεύχη. Το περιοδικό είχε τον χαρακτήρα ενός πεδίου διερεύνησης των μορφών  τέχνης που αναδεικνύουν τις δημιουργικές ικανότητες του ανθρώπου και ειδικότερα του καλλιτέχνη. Η συμβολή του Zervos υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική στη διάδοση της  αρχαιοελληνικής τέχνης – ειδικότερα της προϊστορικής – καθώς και του επαναπροσδιορισμού των αρχαίων πολιτισμών και των αρχαϊκών μορφών, μέσα στο πλαίσιο του μοντερνισμού.

Η έκθεση αποτελείται από δύο αλληλοεμπλεκόμενες διαδρομές : η πρώτη αφορά στην πορεία του Zervos και στη σημασία των εκδόσεων και των εκθέσεών του στο χώρο της τέχνης, της κριτικής αλλά και της αρχαιολογίας στο Παρίσι και την Αθήνα του Μεσοπολέμου και αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η δεύτερη αφορά στην παρουσίαση εμβληματικών έργων από την προσωπική του συλλογή, τα οποία σκιαγραφούν τις καλλιτεχνικές πεποιθήσεις του, τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις του σε επίπεδο καλλιτεχνών και κινημάτων.

Το σημείο εκκίνησης της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι ο Christian Zervos αποτελεί έναν από τους μεγάλους «αγνοημένους» της Ιστορίας της Τέχνης. Η έκθεση φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό εισάγοντας παράλληλα το ευρύ κοινό στο πολύπλευρο και βαρυσήμαντο έργο του κριτικού.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με όλα τα έργα, κείμενα των επιμελητών και επιλεγμένα κείμενα του Zervos.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Blue Fusion Art Restaurant: Ένα εστιατόριο Τέχνης στη Μύκονο [pick’s]

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

«Δύο Γυναίκες Χορεύουν» στο Θέατρο Μεταξουργείο

Το έργο «Δυο γυναίκες χορεύουν», του Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, που ...

Πέθανε η «Λολίτα»: Η γυναίκα-μύθος και μούσα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Η ηθοποιός Σου Λάιον (Sue Lyon) πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 73 ετών στο Λος ...

Στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς ο πρωθυπουργός

«Επανέναρξη» κάνουν σήμερα τα μουσεία όλης της χώρας, έπειτα από τρεις μήνες που παρέμειναν ...

Οι Stereo Soul στο Γυάλινο Up Stage την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

Ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και το συναίσθημα θα λάβει χώρα για μία βραδιά, ...

Σούπερ Στέρεο live στο six d.o.g.s – Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου

4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους «Το Τέρας», οι Σούπερ Στέρεο ...

Εγκαίνια νέου 3ημέρου Πολιτιστικών Δρώμενων στην Αίθουσα Τέχνης

Στις 13 , 14  & 15  Φεβρουαρίου 2019 διοργανώνεται το νέο 3ήμερο Πολιτιστικών Δρώμενων ...