Ο σπουδαίος ερμηνευτής πέθανε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από ανακοπή που υπέστη στο σπίτι του
Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1940, στην Καισαριανή όπου και μεγάλωσε. Απο φτωχή οικογένεια, δεν πίστευε ποτέ πως θα γίνει τραγουδιστής… Αρχικά, εργάστηκε ως τσαγκάρης, αρκετά πριν αναδειχθεί σε μια μεγάλη μορφή της μουσικής σκηνής.
Πρώτα, η επαφή του με το τραγούδι ήταν μέσα σε παρέες, όταν τραγουδούσε στις ταβέρνες, στίχους του Βάρναλη με μια κιθάρα στο χέρι.
Στο πάλκο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1966. Η συνάντησή με τον Μίκη Θεοδωράκη, τότε, άλλαξε την πορεία της ζωής του, και έτσι βρέθηκε στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης και της Αμερικής, ερμηνεύοντας Σικελιανό, Σεφέρη και Ρίτσο.
Μετά απο εκείνη τη σπουδαία συνάντηση και συνεργασία με τον Θοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη ήταν εκείνη που τον έπεισε να γίνει τραγουδιστής. Και έτσι, μέσα απο τα τραγούδια του, έδωσε μεγάλα αντιστασιακά μηνύματα…
Με ένα συγκρότημα του Θεοδωράκη και της Μαρίας Φαραντούρη, ο Α. Καλογιάννης εμφανίστηκε σε ένα απο τα στέκια της οδού Μουρούζη. Εκεί, βρισκόταν ο Δημήτρης ο Χορν αλλά και όλη η ηγεσία της Αριστεράς…
Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 μετανάστευσε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη, δημιουργώντας μια λαϊκή ορχήστρα. Μαζί έκαναν συναυλίες με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι και στον αγώνα κατά της Χούντας.
Όταν το 1970 ο Μίκης Θεοδωράκης αποφυλακίζεται, μαζί έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.
Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδούσε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Στη μπουάτ τραγουδούσε στίχους του Αναγνωστάκη, ενώ τέτοιοι στίχοι, είχε πει κάποτε πως ήταν η αιτία να τον συλλάβουν και να κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Δεν έχασε όμως τη δύναμη του και η φωνή του χαρακτήρισε τους αγώνες του ελληνισμού, τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Μερικές απο τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού, το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, και το «Ήλιος και Χρόνος/ Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.
Τραγούδησε σε μεγάλο βαθμό για τον έρωτα. Στη δεκαετία του ’80 μάλιστα, έκανε τη στροφή στο ερωτικό τραγούδι και καθιερώθηκε ως ένας ερωτικός τραγουδιστής.
Με το «Σημερινά», του Σπύρου Παπαβασιλείου και Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης πέρασε στην πιο εμπορική δεκαετία του και με ένα τραγούδι ειδικότερα, το «Όμορφή μου Κατερίνα»…
Ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τραγούδια του Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, του Τάκη Μουσαφίρη κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με την Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο «Συνοικισμός Α».
Συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, μερικούς όπως αναφέραμε ήδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Ηλία Ανδριόπουλο, κ.α.) αλλά και ποιητές- στιχουργούς τον Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη κ.α.
Η δισκογραφία του αποτελεί έργα όπως : Κάτι φταίει, Τα πρώτα μου τραγούδια, Ερωτικά, Συνοικισμός Α΄ [1972], Τα λιοτρόπια [1974], Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη, Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979], Μικρά Ερωτικά [1984], Αντίθετη Πορεία [1993], Ιστορίες αγγέλων [1997] κ.α.
Το 2007 κυκλοφόρησε το αλμπουμ «Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας – 40 χρόνια Αντώνης Καλογιάννης», με τα σπουδαιότερα τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της μουσικής του πορείας.
άρθρο/συλλογή πληροφοριών: Νικολέτα Γουργούλη
Show Comments