Μουσείο Μαστίχας Χίου: Ένα σύγχρονο μουσείο για μία παραδοσιακή καλλιέργεια

Στο χωριό Πυργί, στα διάσημα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, λειτουργεί ένας μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα μουσειακός χώρος. Πρόκειται για το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το οποίο ιδρύθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και αποτελεί το όγδοο μουσείο του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του ΠΙΟΠ. Σκοπός του Δικτύου είναι η καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μέσω της ίδρυσης μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, στα οποία προβάλλεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της παραγωγής στην κάθε περιοχή.
Η λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, δίνοντας έμφαση στη διαχρονία και την αειφορία του μοναδικού αυτού προϊόντος, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί, από το 2014, στον «Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» της UNESCO.

Το εντυπωσιακό κτήριο που στεγάζει το μουσείο αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη, καθώς αυτός κατεβαίνει την πλαγιά απέναντι από το μεσαιωνικό Πυργί και διασχίζει μία σειρά κλειστών κι ανοιχτών χώρων, που ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Γύρω από το κτίσμα του μουσείου, πλήρως εναρμονισμένου με το περιβάλλον, εκτείνεται ο μαστιχώνας, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το αγροτικό τοπίο και τις παραδοσιακές διαδικασίες της μαστιχοκαλλιέργειας.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου στεγάζεται στην κάτω πτέρυγα του κτηρίου και αποτελείται από 4 ενότητες. Στην πρώτη και δεύτερη από αυτές, με την εντυπωσιακή θέα στον μαστιχώνα, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του φυτού σχίνος, ποικιλία του οποίου αποτελεί η μαστίχα της Χίου, και τα στάδια καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας της μαστίχας, μία χειρονακτική εργασία επίπονη και κοπιαστική, η γνώση για την οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του παρελθόντος.

Κατεβαίνοντας σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, σε χώρους επιβλητικά υποφωτισμένους, ο επισκέπτης θα «περιηγηθεί», μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, μακέτες, πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης κ.ά., στην ιστορία της μαστιχοκαλλιέργειας, όπως αυτή εξελίχτηκε μέσα στους αιώνες, διαμορφώνοντας το αγροτικό, οικιστικό, οικονομικό και πολιτιστικό τοπίο της νότιας Χίου.

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στη δραστηριότητα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με πληροφορίες για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, καθώς και τις σημερινές της χρήσεις σε τομείς όπως η φαρμακευτική και η κοσμετολογία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το παλιό εργοστάσιο μαστίχας, που έχει στηθεί στον συγκεκριμένο χώρο, με πρωτότυπα εργοστασιακά μηχανήματα, λειτουργώντας για τον επισκέπτη ως μια μηχανή του χρόνου που τον εισάγει στην αυθεντική ατμόσφαιρα μίας παραγωγικής μονάδας μαστίχας.

Βγαίνοντας από το κτήριο ο επισκέπτης θα περπατήσει μέσα στα μαστιχοχώραφα που περιβάλλουν το μουσείο, θα έρθει σε επαφή με το ίδιο το φυτό και το περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί και θα συναντήσει εντυπωσιακά γλυπτά με ανθρώπινη μορφή, που κρύβονται ανάμεσα στους αναβαθμούς της υπαίθριας αυτής έκθεσης, ως σύμβολα της αδιάσπαστης και μακραίωνης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της χώρας μας.
Παράλληλα, με σκοπό την προβολή των δράσεών του, το μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, εργαστήρια για παιδιά, ενώ φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις πολιτισμού.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου αποτελεί μία μοναδική μουσειακή εμπειρία που θα σας δώσει την δυνατότητα να γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια και την παραγωγική ιστορία του μοναδικού αυτού στον κόσμο φυσικού προϊόντος, και, παράλληλα, να βιώσετε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα των ξακουστών Μαστιχοχωρίων.

Αρθρογράφος: Μαριορή Γρηγορίου

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για European Super League: «Αντιβαίνει στην ιστορία και την παράδοση του παιχνιδιού. Είναι λάθος»

https://www.newslink.gr/apopsi/mitsotakis-gia-european-super-league-antivainei-stin-istoria-kai-tin-paradosi-tou-paichnidiou-einai-lathos/

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Αίγυπτος: Στο φως 14 σαρκοφάγοι 2.500 ετών

Την ανακάλυψη 14 σαρκοφάγων ηλικίας 2.500 ετών στη νεκρόπολη της Σακάρα, νότια του Καΐρου, ...

Ανοίγει το Μουσείο της Φιλαρμονικής Κερκύρας

Το Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος» είναι δημιούργημα της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και ...

Φόρος τιμής στους «Ήρωες της Υγείας» από τα μουσεία

Ακολουθώντας την δράση για τους «Ήρωες της Υγείας» που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες ως ...

Το Θέατρο Τέχνης προσφέρει διαδικτυακή παρακολούθηση των παραστάσεών του από το σπίτι

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ενημερώνει τους θεατές ότι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις της ...