Κύκλος ομιλιών για την εφηβεία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη 15 και 22 Φεβρουαρίου

Ο φετινός κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ολοκληρώνεται το Σάββατο 22/2 με μια θεματική επιστροφή στο σχολείο

Στο σχολείο και τις συνολικές ανάγκες των παιδιών που αναδεικνύονται κρίσιμες για την ψυχική τους υγεία, καθώς και στην μακροπρόθεσμη επίδραση των βρεφικών και πρώτων παιδικών εμπειριών εστίασαν οι εισηγητές στις δύο πρώτες συναντήσεις της διοργάνωσης «Μέσα απ’ τα μάτια των εφήβων».

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 15/2 και είναι αφιερωμένη σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη, η οποία όμως είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή: Στο θάνατο και τη διαχείρισή του, τόσο από την πλευρά της οικογένειας, όσο και του σχολείου.

Ο φετινός κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ολοκληρώνεται το Σάββατο 22/2 με μια θεματική επιστροφή στο σχολείο. Για ν’ αποκωδικοποιήσουμε και να μεταλλάξουμε με την βοήθεια των ειδικών τα «δύσκολα» συναισθήματα των μαθητών, αλλά και να μάθουμε με ποιον τρόπο η Εικαστική Θεραπεία μπορεί ν’ αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για την καλλιέργεια της αυτογνωσίας.

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Φεβρουαρίου
Εισηγητές
– Όλγα Μεταλληνού, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Παιδικού Πένθους, Συνεργάτης στη «Μέριμνα»: Πώς στηρίζουν οι ενήλικες το παιδί που θρηνεί-Το Σπίτι».
-Ελευθερία Ράλλη, Ψυχολόγος, Σύμβουλος παιδικού πένθους, Συνεργάτης στη «Μέριμνα»: «Πώς στηρίζουν οι ενήλικες το παιδί που θρηνεί-Το Σχολείο».
Κοινό πλαίσιο των δύο ομιλιών
Ο θάνατος και η σοβαρή ασθένεια είναι θέματα που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν στην τάξη τους κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, αλλά και στην καθημερινότητα στο ρόλο τους ως γονείς. Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε στα παιδιά; Τι κατανοούν τα παιδιά για το θάνατο;
Ποιες είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις τους μετά από μία απώλεια και ποιες οι ανάγκες τους μετά από ένα τόσο σημαντικό βίωμα; Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στις εισηγήσεις μας.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

«Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας με την προσέγγιση της Εικαστικής Θεραπείας. Μια δοκιμή με μικρούς εφήβους μέσα στο σχολείο».

Εισηγήτρια: Κόντη Μαίρη, Εικαστικός, επί πτυχίω εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περίληψη εισήγησης
Η Εικαστική Θεραπευτική Παρέμβαση, με κατάλληλα μελετημένες και στοχευμένες δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε θέματα που αφορούν όχι μόνο στην ακαδημαϊκή αποτελεσματικότητα, αλλά και (κυρίως) στον αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς του μαθητή, όπως και σε θετικές σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές όσο και με το δάσκαλο. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης παρέμβασης έγκειται στο ότι παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με τη σχολική πραγματικότητα του μαθητή, ακριβώς στο χώρο δηλαδή στον οποίο ενδεχομένως συμβαίνουν οι «εγκλωβισμοί» ή οι «κρίσεις», όλα εκείνα τα «δύσκολα» συναισθήματα τα οποία ο έφηβος πολλές φορές αδυνατεί να εκφράσει ή τα εκφράζει με ένταση και παρορμητικότητα. Η εικαστική πρακτική, όσο και η συζήτηση που την ακολουθεί λειτουργούν εν τέλει ως το προστατευτικό δοχείο μέσα στο οποίο επιτρέπεται συμβολικά να εκφραστεί ή να εκτονωθεί εικαστικά μια σύγκρουση.

«Συναισθηματικές πτυχές της μάθησης και η περιέχουσα λειτουργία του δασκάλου».

Εισηγήτρια: Ντάβου Μπετίνα, Γνωστική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Περίληψη εισήγησης
Οι νοητικές διεργασίες και τα αποτελέσματά τους (η προσοχή, η κατανόηση, η συγκρότηση της γνώσης, η μάθηση) επηρεάζονται από τα συναισθήματα που φέρουν μαζί τους ο μαθητής, η μαθήτρια, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες τους, από τα συναισθήματα που γεννιούνται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής σχέσης, καθώς και από το γενικότερο συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί σε μικρο- και μακρο-επίπεδο (από τη σχολική τάξη έως την ευρύτερη κοινωνία). Με άλλα λόγια, η μάθηση είναι μια διαδικασία βαθύτατα συναισθηματική και σχεσιακή.
Για να κατανοήσουμε τη σκέψη και τη συμπεριφορά κάθε μαθητή ή μαθήτριας, χρειάζεται να παρατηρήσουμε και να αφουγκραστούμε τα συναισθήματα με τα οποία ο ίδιος ή η ίδια φορτίζει την μαθησιακή διαδικασία και την κατάκτηση της γνώσης, στο πλαίσιο των σχέσεών του/της με τους δασκάλους, τους γονείς, τους συνομηλίκους του/της. Στην ομιλία αυτή θα διερευνήσουμε τα συναισθήματα που είναι εγγενή στη μάθηση και στην παιδαγωγική σχέση και θα εξετάσουμε την «περιέχουσα» λειτουργία του/της εκπαιδευτικού, ως ενός σημαντικού για τη ζωή του παιδιού και του εφήβου, ο οποίος μπορεί να αφουγκραστεί, να εντοπίσει, να συναισθανθεί και να αντέξει τα «δύσκολα» συναισθήματα του μαθητή, μεταβολίζοντας τα και προσδίδοντάς τους νόημα, ώστε η μαθησιακή δυνατότητα να αποδεσμευτεί από το βάρος τους και να αναπτυχθεί.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Μέσα απ’ τα μάτια των εφήβων
Τρίτη και τέταρτη συνάντηση του κύκλου ομιλιών

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Όλγα Μεταλληνού, Ψυχολόγος, Σύμβουλος παιδικού πένθους, Συνεργάτης στη «Μέριμνα»: Πώς στηρίζουν οι ενήλικες το παιδί που θρηνεί-Το Σπίτι».
Ελευθερία Ράλλη, Ψυχολόγος, Σύμβουλος παιδικού πένθους, Συνεργάτης στη «Μέριμνα»: «Πώς στηρίζουν οι ενήλικες το παιδί που θρηνεί-Το Σχολείο».

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Μαίρη Κόντη, Εικαστικός, επί πτυχίω εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: «Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας με την προσέγγιση της Εικαστικής Θεραπείας. Μια δοκιμή με μικρούς εφήβους μέσα στο σχολείο».
Μπετίνα Ντάβου, Γνωστική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ: «Συναισθηματικές πτυχές της μάθησης και η περιέχουσα λειτουργία του δασκάλου».

Επιστημονικός υπεύθυνος: Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πού: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, www.thf.gr
Διάρκεια: 2 ώρες (18:00-20:00)
Κόστος συμμετοχής: 10 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο)
Προπώληση: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206.

O φετινός κύκλος ομιλιών πραγματοποιείται μ’ αφορμή την έκδοση του βιβλίου των Lori Desautels και Michael McKnight, «Τα Μάτια Δεν Σωπαίνουνε Ποτέ: Παρακολουθώντας την συμπεριφορά των πιο δύσκολων μαθητών μας» (Eyes Are Never Quiet: Listening Beneath the Behaviors of Our Most Troubled Students) από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη (Ιανουάριος 2020).

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πύλος: Στο φως δύο βασιλικοί τάφοι της Εποχής του Χαλκού

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) έφεραν στο φως Αμερικανοί αρχαιολόγοι στην Πύλο, καθώς ...

Art Hotel της Σαντορίνης: Ομαδική εικαστική έκθεση Stroggyli_128 [pick’s]

Ο δυναμικός χώρος Τέχνης που δημιούργησε για λογαριασμό του ξενοδοχείου Art Hotel η πλατφόρμα RESTART, παρουσιάζει στους φιλότεχνους ...

Τι απαντά η UNESCO στην επιθυμία του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί

Πηγή του Οργανισμού, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του δικτύου Sputnik, ανέφερε ότι πρόκειται για Μνημείο ...

Μουσείο αφιερωμένο στον κωμικό Λουί ντε Φινές εγκαινιάζεται στη νότια Γαλλία [pick’s]

Ένα μουσείο αφιερωμένο στο διάσημο Γάλλο κωμικό Λουί ντε Φινές πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στις 31 Ιουλίου, στην ...

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το πλάνο για την αναγέννηση της περιοχής του

Με ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκθέσεων θα τιμήσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τις μεγάλες επετείους που ...