Μαρία Γούσιου – Μια «ψηφιακή» ιστορία επιτυχίας.

 

Στο ταξίδι μου στην δημιουργική γραφή κι ενώ έψαχνα μανιωδώς να βρω κάποιου είδους βοήθημα για υποψήφιους συγγραφείς, η αναζήτησή μου με έφερε σε κάτι που δεν φανταζόμουν καν ότι υπήρχε. Ψάχνοντας λοιπόν εκτενέστερα ανακάλυψα έναν θησαυρό βοηθήματος για wannabe συγγραφείς. Είναι το www.writing-online.gr της κ. Μαρίας Γούσιου.

Η Μαρία Γούσιου είναι Writing Coach, επιμελήτρια βιβλίων, συγγραφέας η ίδια και online ψηφιακή επιχειρηματίας. Από μικρή αγαπούσε τη συγγραφή, γι’αυτό έκανε σχετικές Πανεπιστημιακές σπουδές στην Αγγλία. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και συνέδρια δημιουργικής γραφής (creative writing), με καταξιωμένους δασκάλους/συγγραφείς στην Αμερική. Έχει διαβάσει εκατοντάδες βιβλία γύρω από την συγγραφή και μετά από όλη αυτή την πορεία και έχοντας αποκτήσει την πείρα που χρειαζόταν, αποφάσισε να δημιουργήσει το ψηφιακό «σχολείο και βοήθημα» www.writing-online.gr, το οποίο ως αντικείμενό του έχει να προσφέρει σε όλους τους -εν’ δυνάμει ή μη-  συγγραφείς, εργαλεία, τεχνικές, μεθόδους και μυστικά για το πώς μπορούν να γράψουν ένα βιβλίο της κατηγορίας και θεματολογίας που επιθυμούν, που θα μπορεί γίνει best seller, και πως να το εκδώσουν και να το προωθήσουν, ακόμη και σε ένα παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό με αφορμή τις αλλαγές που έχουν έρθει στην βιομηχανία των εκδόσεων. Μαζί της, μια πλειάδα δασκάλων συγγραφής και επιχειρηματιών που ζουν και διαπρέπουν στην Αμερική, στην Αγγλία, στον Καναδά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την πολυπράγμων, δημιουργική και καταξιωμένη writing coach , κα. Μαρία Γούσιου μέσα από τα δικά της λόγια.

Αγαπητή κυρία Γούσιου, θα θέλαμε να μάθουμε κι εμείς και οι αναγνώστες μας πως ξεκινήσατε το  ταξίδι σας στην δημιουργική γραφή και πότε.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι σε θέση να κρατά μολύβι… γράφω. Γράφω από παιδί, σχεδόν καθημερινά, απλά πλέον γράφω πιο πολύ στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή, παρά στο χαρτί.

Δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο ξεκίνησα να εργάζομαι στον διοικητικό τομέα ενός πολύ μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Έτσι δεν χρειάστηκε πρώτα να σπουδάσω και μετά να βρω κάποια δουλειά.  Η συγκυρία αυτή μου επέτρεψε να έχω  έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό για την εποχή και την ηλικία μου και να έχω την επιλογή, αλλά και την ώριμη σκέψη, να σπουδάσω συνειδητά κάτι που πραγματικά αγαπούσα.

Έψαχνα να βρω κατάλληλη ειδικότητα μέχρι που κάποια μέρα ανακάλυψα, τυχαία, μέσα από την δουλειά μου- πως εκτός Ελλάδος η Συγγραφή διδάσκεται και μάλιστα σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε σεμινάριο, ούτε κάποιο εργαστήρι, δεν υπήρχε καν η γνώση της έννοιας Δημιουργική Γραφή.

Έτσι, δίχως δεύτερη σκέψη ξεκίνησα τις σπουδές μου πάνω στην Δημιουργική Γραφή / Συγγραφή και για χρόνια εργαζόμουν και με τον μισθό μου το μόνο που έκανα ήταν να πληρώνω δίδακτρα εκτός Ελλάδος.  Έκανα όσα μαθήματα μπορούσα να κάνω μέσω distance learning και για τα μαθήματα που δεν μπορούσα να παρακολουθήσω από απόσταση εκμεταλλευόμουν τις άδειες του καλοκαιριού από την δουλειά μου, άδειες άνευ αποδοχών ή εκπαιδευτικές άδειες για να ταξιδεύω προς το εκάστοτε πανεπιστήμιο.

Κι επειδή λάτρεψα αυτό που γινότανε μέσα σε εκείνες τις αίθουσες, αλλά και τα όσα μάθαινα για την Τεχνική που κρύβει πίσω της αυτή η υπέροχη Τέχνη που ονομάζουμε Συγγραφή, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πάνω σε αυτό το αντικείμενο αποκτώντας  τα τρία πτυχία μου πάνω στην Δημιουργική Γραφή.

Αυτή ήταν η αρχή. Έκτοτε δεν σταμάτησα να μελετώ βιβλία, να παρακολουθώ σεμινάρια, συνέδρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στην Τέχνη της Συγγραφής και δεν έπαψα –ακόμη και μέχρι σήμερα- να είμαι μαθήτρια και να έχω κι εγώ τους δικούς μου δασκάλους και μέντορες σε αυτό το μονοπάτι.

Θα θέλατε να μας πείτε πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας του ψηφιακού σας «σχολείου» www.writing-online.gr ; Πότε ακριβώς έγινε η ιδέα- πράξη κι αν αντιμετωπίσατε δυσκολίες,  ποιες ήταν αυτές;

Όταν αποφάσισα να σπουδάσω Δημιουργική Γραφή, αυτό το έκανα αποκλειστικά και μόνο για μένα. Δεν υπήρχε καν στην σφαίρα της πιο τρελής φαντασίας μου το ενδεχόμενο αυτό να γίνει το επάγγελμά μου.Όμως όταν ολοκλήρωσα τα πρώτα τρία πτυχία, εφοδιασμένη με τις γνώσεις που πήρα, έγραψα το πρώτο μυθιστόρημά μου που έχει τον τίτλο: «Κι Όμως Υπάρχουν Νεράιδες», το οποίο μέσα στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του έγινε best seller.

Ήμουν μόλις 23 ετών, δεν ήξερα κανένα στον χώρο και κανείς δεν με ήξερε. Το γεγονός αυτό όμως, συνδυαστικά με τις σπουδές μου, τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλων εκδοτικών οίκων στην Ελλάδα κι έτσι -αναπάντεχα και ξαφνικά- είχα επαγγελματικές προτάσεις τόσο για να εκδώσω μαζί τους τα επόμενα βιβλία μου, όσο και για να εργαστώ μαζί τους.Έτσι βρέθηκα να εργάζομαι για μεγάλο εκδοτικό οίκο και να ανήκω στην ομάδα ανάγνωσης και αξιολόγησης των Ελληνόφωνων και Αγγλόφωνων βιβλίων του προς έκδοση.

Παράλληλα με την εργασία μου στον εκδοτικό οίκο, δημιούργησα και δίδαξα στο πρώτο «Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης» στην Ελλάδα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, γιατί διαπίστωσα πως ενώ εγώ θεωρούσα αυτονόητα και δεδομένα κάποια στοιχεία που συνθέτουν ένα καλό βιβλίο, ο μέσος νέος (και όχι μόνο νέος…) συγγραφέας τα αγνοούσε.

Έτσι ξεκίνησα να μοιράζομαι τις γνώσεις και την εμπειρία μου, κάνοντας ταυτόχρονα ταξίδια στην Αθήνα και την Κύπρο για να διδάξω σε αντίστοιχα σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής / συγγραφής και εκεί.

​Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, ήθελα να την μεγαλώσω η ίδια μένοντας στο σπίτι μας μαζί της, αλλά ήθελα να συνεχίσω να μοιράζομαι τις γνώσεις και την εμπειρία μου γύρω από την Συγγραφή, έτσι δημιούργησα το Writing-Online.gr μέσα από το οποίο, όποιος αγαπά το να γράφει, μαθαίνει την τέχνη του να μετατραπεί σε εξαιρετικός συγγραφέας και αν το επιθυμεί να προβεί σε επιτυχημένη έκδοση των βιβλίων του.Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά το πάθος, το μεράκι και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου, με έκαναν να μην τα παρατήσω, να επιμένω και να βρίσκω λύσεις και απαντήσεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει ακόμη και σήμερα.

Μπορείτε να μας αναφέρετε- μέχρις στιγμής – πόσους «wannabe» συγγραφείς έχει βοηθήσει το writingonline.gr; Πόσα περίπου βιβλία έχουν εκδοθεί μέσω του site σας;

Το Writing-Online λειτουργεί περίπου οκτώ χρόνια τώρα και τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από μαθητές των Ψηφιακών Προγραμμάτων Συγγραφής μας, αλλά και από συγγραφείς που μου έχουν εμπιστευτεί την Επιμέλεια Περιεχομένου των βιβλίων τους είναι πάρα πολλά.

Αρκετά από αυτά (όχι όλα) βρίσκονται στην σελίδα ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ στο site, η οποία σύντομα θα αλλάξει και θα αναβαθμιστεί για να φιλοξενήσει την πλειοψηφία αυτών των συγγραφέων και των βιβλίων τους.Αλλά και στο κανάλι μας στο youtube κάποιοι από τους μαθητές/συγγραφείς μας, μας μιλούν για την εμπειρία και τα βιβλία τους. Γνωρίζω αρκετούς συγγραφείς (μαθητές των ψηφιακών προγραμμάτων μας, αλλά και ανθρώπων που επιμελήθηκα προσωπικά τα βιβλία τους), που τα βιβλία τους είναι στην διαδικασία της έκδοσης και θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Ποια ακριβώς είναι τα εργαλεία και η τεχνική που προσφέρει το writingonline στους υποψήφιους συγγραφείς , ώστε να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα; Μιλήστε μας για τον σκοπό δημιουργίας του www.writing-online.gr  και τι ακριβώς προσφέρει στους νέους συγγραφείς που απευθύνονται σε αυτό για καθοδήγηση;

Μέσα από το Writing-Online όποιος αγαπά να γράφει, μαθαίνει την τέχνη του να μετατραπεί σε εξαιρετικός συγγραφέας και, αν το επιθυμεί, να προβεί στην επιτυχημένη έκδοση των βιβλίων του.Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό που συνδέει τους επισκέπτες του site μας με τη Συγγραφή σε καταπληκτικά βιβλία, επιτυχημένες εκδόσεις και επίτευξη των προσωπικών του/της συγγραφικών στόχων.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την διαδικασία που γίνονται όλα αυτά;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Δύο φορές την εβδομάδα λαμβάνουν από εμένα δωρεάν tips & συμβουλές για να απολαμβάνουν συγγραφική σοφία, έμπνευση και καθοδήγηση που αφορά την Τέχνη και την Τεχνική της Συγγραφής και έχει να κάνει με την Συγγραφή και με την επιτυχημένη έκδοση:
 • Μυθιστορημάτων (ανεξάρτητα από τον όγκο ή την ιδιαίτερη κατηγορία τους)
 • Παιδικών Βιβλίων και Παραμυθιών
 • Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων, όπως βιβλία αυτογνωσίας, μαγειρικής, επιχειρηματικού περιεχομένου, βιογραφίες/αυτοβιογραφίες, της κατηγορίας «πως να…», κλπ
 • Που αφορά την Επιμέλεια Περιεχομένου & Προετοιμασία Έκδοσης
 • Και θέματα όπως η Έκδοση/Προώθηση, Μεγάλο ή/και Παγκόσμιο Αναγνωστικό Κοινό, Έσοδα από Πωλήσεις Βιβλίων & Πνευματικά Δικαιώματα, Επίτευξη Συγγραφικών Στόχων και Ονείρων, κλπ. Παράλληλα, εάν το επιλέξουν οι επισκέπτες μας, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα Ψηφιακά Σεμινάρια/Προγράμματα του Writing-Online που, αντίστοιχα, αφορούν την Καλλιέργεια του Ταλέντου τους και την Συγγραφή και Επιτυχημένη Έκδοση Μυθιστορημάτων, Παιδικών Βιβλίων και Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων.
 • Όλα τα σεμινάρια/προγράμματά μας, έχουν την μορφή Home Study Course και ο ενδιαφερόμενος τα λαμβάνει στον υπολογιστή/email της επιλογής του.Το σύνολο της ύλης τους μένει στην κατοχή του για πάντα. Για να τα παρακολουθήσει δεν χρειάζεται καν σύνδεση στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να μετακινηθείς ούτε να δεσμευτεί συγκεκριμένη μέρα ή ώρα, ενώ εγώ βρίσκομαι προσωπικά πλάι του σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής… όποια στιγμή και αν με χρειαστεί κάποιος.

Θα θέλατε να μας πείτε ποιός είναι ο στόχος σας;

 • Ό,τι μοιράζομαι, τόσο μέσα από το δωρεάν περιεχόμενό μου όσο και μέσα από τα Ψηφιακά Προγράμματά μου, στόχο έχει να δείξει αλλά και να αποδείξει πως στους νέους συγγραφείς, πως «Ναι», μπορούν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρα που έχουν για την ταυτότητά τους ως συγγραφείς, αρκεί να έχουν την κατάλληλη γνώση και καθοδήγηση, αλλά και την προσωπική θέληση.
 • Οι Ιστορίες Επιτυχίας των μαθητών μου και οι Επιτυχημένες Εκδόσεις των βιβλίων τους (που είναι διαθέσιμες στο site και στο Youtube), των ανθρώπων που μου έχουν εμπιστευτεί την Eπιμέλεια Περιεχομένου του βιβλίου τους, αλλά και τα δικά μου δεκατέσσερα βιβλία που έχουν αναγνώστες από όλο τον κόσμο, το πιστοποιούν.

Μιλήστε μας για την επιμέλεια βιβλίων στην οποία έχετε εντρυφήσει αρκετά έτη. Προφανώς είναι επίπονη και πολύωρη διαδικασία. Πως ακριβώς γίνεται;

 • Αυτό που κάνω εγώ για βιβλία νέων και όχι μόνo συγγραφέων ονομάζεται ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ και επίτρεψέ μου να διευκρινίσω. Δεν εργάζομαι με δείγμα επιμέλειας. Αυτό είναι κάτι που δεν παρέχω γιατί η επιμέλεια περιεχομένου αφορά ολόκληρο το κείμενο και δεν είναι απλή φιλολογική/ορθογραφική επιμέλεια, όπου εκεί κάποιος απλά βλέπει τα τυπογραφικά λάθη και δεν επεμβαίνει στο κείμενο.

Στην Ορθογραφική/Τυπογραφική Επιμέλεια βλέπει κάποιος που γνωρίζει καλή ορθογραφία – και τίποτε άλλο – αν κατά την δακτυλογράφηση έχουν γίνει ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη και δεν επεμβαίνει στο κείμενο με κανέναν απολύτως τρόπο.Απλά διαβάζει μία -μία τις λέξεις και βλέπει αν υπάρχει κάποιο λάθος.Συνήθως αυτός ο έλεγχος γίνεται μόνο όταν στο περιεχόμενο δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε κάτι, ούτε και κόμμα, πριν το βιβλίο πάει να τυπωθεί για να πάει στα χέρια των αναγνωστών.Ενώ η Επιμέλεια Περιεχομένου που κάνω εγώ επεμβαίνει στο κείμενο.

 Θα μπορούσατε να μας πείτε συγκεκριμένα τι κάνει ένας επιμελητής περιεχομένου;

‘Eνας επιμελητής περιεχομένου σαν κι εμένα κάνει τα εξής:

 • Βλέπει αν οι περιγραφές είναι ζωντανά και όχι βαρετά ή μεγάλα κείμενα.
 • Βλέπει αν το σύνολο του βιβλίου, το κάθε κεφάλαιο και η κάθε σκηνή του βιβλίου έχει ενδιαφέρον για τον αναγνώστη και αν εξελίσσεται η ιστορία με κορυφώσεις όπως πρέπει για να ταυτιστεί ο αναγνώστης, αλλά και να θέλει να διαβάσει παρακάτω, μέχρι το τέλος.
 • Ελέγχει αν η γλώσσα και το ύφος αφήγησης είναι το σωστό για το θέμα του βιβλίου και την οπτική γωνία αφήγησής του.
 • Ελέγχει αν το πρώτο ή τρίτο πρόσωπο είναι η ορθή επιλογή.
 • Ελέγχει αν οι ήρωες είναι δομημένοι σωστά.
 • Ελέγχει αν οι διάλογοι/μονόλογοι έχουν αυθεντικότητα και φρεσκάδα στην φωνή.
 • Ελέγχει αν έχουν χρησιμοποιηθεί οι πλέον σωστές φράσεις/λέξεις περιγραφής.
 • Ελέγχει την κάθε πρόταση χωριστά. Αν είναι ολοκληρωμένη, αν το συντακτικό της είναι ορθό κλπ.
 • Ελέγχει αν υπάρχουν πλατειασμοί ή όχι.
 • Αν υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να αποδοθούν με περισσότερη λεπτομέρεια ή όχι.

Φυσικά όταν έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο για την επιμέλεια περιεχομένου του κοιτώ και ορθογραφικά λάθη, όταν αυτά είναι μπροστά στα μάτια μου και τα διορθώνω, όμως δεν είναι αυτή η εστίαση και η προσοχή μου.

Μετά τις υποδείξεις μου, ο συγγραφέας παίρνει ξανά το κείμενο και το δουλεύει κάνοντας τις αλλαγές που πρέπει και τελικά προκύπτει ένα νέο κείμενο. Αυτή είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει μόνο στο σύνολο του κειμένου και όχι μόνο σε ένα δείγμα αυτού.Ένα βιβλίο, όσο καλογραμμένο κι αν είναι, αν δεν είναι επιμελημένο σωστά και ολοκληρωμένα είναι ένα βιβλίο μισό, γιατί συγγραφή δίχως επιμέλεια είναι δουλειά -από την πλευρά του συγγραφέα- τουλάχιστον μισή.

Ποια πιστεύετε, με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας, πως είναι τα λάθη που κάνει ο κάθε υποψήφιος συγγραφέας πριν την έκδοση των βιβλίων του;

Όσο καιρό εργαζόμουν ως αναγνώστρια (ήμουν στην ομάδα που ενέκρινε ή απέρριπτε βιβλία) για πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο για αρκετά χρόνια και πολλά βιβλία δεν προχωρούσαν στην έκδοση, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έκανε μισή δουλειά. Τι εννοώ με αυτό:

 • Έγραφε το βιβλίο.
 • Διόρθωνε τα ορθογραφικά λάθη μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου φιλολόγου.
 • Συχνά έδινε το βιβλίο σε φιλικά του πρόσωπα για να το διαβάσουν και να του πουν την γνώμη τους γι’ αυτό.
 • Λάμβανε εσφαλμένες και όχι πρακτικά βοηθητικές γνώμες, συμβουλές και απόψεις για το βιβλίο του.
 • Μπερδευόταν ακόμη περισσότερο, ή είχε εσφαλμένη άποψη για το βιβλίο του.
 • Και από λογοτεχνικής άποψης, ή από τεχνικής άποψης, από άποψης ύφους, θέματος, ή στυλ γραφής, το κείμενο υστερούσε πάρα πολύ, σε αντίθεση πολλές φορές με το ταλέντο και το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το ταλέντο ήταν εκεί, η ενδιαφέρουσα ιδέα και η έμπνευση ήταν εκεί, ο κόπος του συγγραφέα για να γράψει το βιβλίο ήταν εκεί, όχι όμως και η επιμέλεια περιεχομένου, όχι η γνώση της τεχνικής αυτής της τέχνης που ονομάζουμε συγγραφή, είτε αφορά λογοτεχνικά, είτε αφορά μη-λογοτεχνικά βιβλία.

 Mπορείτε να μας πείτε, τι χρειάζεται για να γίνει ένα βιβλίο επιτυχία;

Ειδικά ένα λογοτεχνικό βιβλίο (παραμύθι ή μυθιστόρημα) θέλει πολλά παραπάνω από μια αρχικά καλή ιδέα/έμπνευση. 

 • Θέλει να ξέρεις πως να αναπτύξεις αυτή την ιδέα/έμπνευση σωστά και ολοκληρωμένα, ώστε να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη.
 • Θέλει να ξέρεις εκείνες τις τεχνικές, που από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας σου, να μπορείς να αντιληφθείς αν η ιδέα σου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ικανή και βαρύγδουπη, ώστε να σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις ένα μυθιστόρημα ή όχι.
 • Κι αν είναι αδύναμη, ποια είναι όλα εκείνα τα εργαλεία και οι γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να την κάνεις αρκετά δυνατή για να σε υποστηρίξει από την αρχή μέχρι το τέλος της συγγραφής.
 • Ένα μεγάλο σε όγκο βιβλίο θέλει πλοκή με ενδιαφέρον.
 • Αρχή, μέση και τέλος που να κάνει τον αναγνώστη να διαβάζει με πάθος παρακάτω.
 • Θέλει ήρωες αληθοφανείς και ενδιαφέροντες.
 • Θέλει τέλος που να συναρπάσει τον αναγνώστη, ώστε να τον κάνεις να σε συστήσει σε φίλους του, αλλά και να διαβάσει το επόμενο βιβλίο σου.
 • Θέλει αυθεντικούς διαλόγους.
 • Θέλει περιγραφές που δεν θα είναι βαρετά κείμενα.

Αντίστοιχα, κι ένα καλογραμμένο μη-λογοτεχνικό βιβλίο, θέλει πολλά παραπάνω από μια καλή ιδέα, εμπειρία, γνώση ή διάθεση να μοιραστείς με τους αναγνώστες, το περιεχόμενό σου.

 Με βάση τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείμενο,  μπορείτε να μας πείτε πως ο επίδοξος συγγραφέας θα καταφέρει να δεχθεί το βιβλίο του ένας εκδοτικός οίκος;

 Αν κάποιος εκδοτικός οίκος δεχτεί το βιβλίο του εκάστοτε συγγραφέα, θα κάνει και ο ίδιος ο οίκος επιμέλεια στο κείμενο -πάντα γίνεται αυτό- ώστε να προσαρμοστεί το βιβλίο στο  προσωπικό ύφος του εκδοτικού οίκου, αλλά και στις απαιτήσεις της αγοράς, φυσικά πάντα με την σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα.

Όμως, για να δεχτεί ένας εκδοτικός οίκος το βιβλίο του αλλά και οι ίδιοι οι αναγνώστες να δεχτούν το βιβλίο του θεωρώντας τον καλό συγγραφέα, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους ένα ήδη άρτια επιμελημένο βιβλίο.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα όπου με την  Προσωπική Υπηρεσία Επιμέλειας Περιεχομένου και Συμβουλευτική Έκδοσης που παρέχω μόνο σε ένα άτομο την κάθε φορά και για πολύ περιορισμένο αριθμό βιβλίων/ανθρώπων τον χρόνο, μιας και ένα βιβλίο μπορεί να παραμείνει στα χέρια μου από ένα μέχρι και δύο μήνες, ανάλογα τον όγκο και την δουλειά που απαιτεί, μπορώ να τον κατευθύνω σωστά και με επιτυχία.

Και αν πραγματικά ενδιαφέρει κάποιον να αναλάβω προσωπικά το βιβλίο του μπορεί να διαβάσει όσα θα βρει στην σελίδα του site:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ  & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

https://www.writing-online.gr/epimeleia-vivliou-write-coach

και θα χαρώ να αναλάβω προσωπικά το βιβλίο του.

Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για σας σε ότι αφορά τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής σας, εκτός βέβαια την δημιουργία του writingonline. Ποιοι είναι αυτοί;

Η ζωή μου. Οι σταθμοί.

Στα 19 ξεκίνησα να εργάζομαι και ο μισθός εκείνης της εποχής, αλλά και το εργασιακό μου περιβάλλον μου δώσανε την γνώση και την δυνατότητα να ανακαλύψω και να σπουδάσω δημιουργική γραφή / συγγραφή σε Πανεπιστημιακό επίπεδο.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γράψω βιβλία, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να διδάξω συγγραφή, δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως αυτό θα ήταν τα επάγγελμά μου, μέχρι που στα εικοσιένα μου- με την βοήθεια κάποιου σπουδαίου Coach και Δασκάλου Προσωπικής Ανάπτυξης- παραδέχτηκα στον εαυτό μου και μπροστά σε ογδόντα άτομα πως είμαι Συγγραφέας και πως η Συγγραφή είναι το επαγγελματικό αντικείμενό μου.

Έκτοτε δεν κοίταξα ποτέ πίσω.

Λίγα αργότερα, στα είκοσι τρία μου, έγραψα και το πρώτο μου μυθιστόρημα εφαρμόζοντας τις γνώσεις που είχα συγκεντρώσει και με την βοήθεια μεγάλου εκδοτικού οίκου (δεν ήξερα και δεν με ήξερε κανείς,  απλά έστειλα το χειρόγραφό μου σε έντεκα διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους τότε) το μυθιστόρημα αυτό έγινε best seller από τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του. Σχεδόν αμέσως μετά προσελήφθηκα από μεγάλο εκδοτικό οίκο για να είμαι μέλος της ομάδας του, όπου διάβαζα για να εγκρίνω ή να απορρίψω ελληνόφωνα και αγγλόφωνα βιβλία και παράλληλα –ανακαλύπτοντας πως αυτά που γνώριζα και τα θεωρούσα γνωστά και αυτονόητα- οι νέοι συγγραφείς δεν τα γνώριζαν ίδρυσα το πρώτο Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης στην Ελλάδα και παράλληλα άρχισα να διδάσκω σε σεμινάρια και ημερίδες δημιουργικής γραφής στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.

Συνέχισα να γράφω βιβλία και συνεχίζω να γράφω καθημερινά.

Γνωρίζω πως συνοδοιπόρος και υποστηρικτής της όλης επιχειρηματικής σας δραστηριότητας είναι ο σύζυγός σας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την γνωριμία σας;

Γνώρισα τον άνδρα μου σε ένα από τα Εργαστήριά μου, ήταν μαθητής μου, και χάρη σε αυτόν γνώρισα και ερωτεύτηκα την Online/Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και όλα τα οφέλη και την ελευθερία που μπορείς να έχεις μέσα από αυτήν. Έτσι, τρείς μήνες μετά την γέννηση της κόρης μας η Online/Ψηφιακή Επιχείρησή μου Writing Online ήταν ήδη στον αέρα και με αποκλειστικό αντικείμενο και περιεχόμενο τις γνώσεις και την εμπειρία μου γύρω από την Συγγραφή.

το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Γούσιου που έγινε best seller. «Kι όμως υπάρχουν νεράιδες»
Μπορείτε να μας αναφέρετε πόσα βιβλία σας κυκλοφορούν σήμερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και πόσα ψηφιακά;

Σήμερα κυκλοφορούν με την υπογραφή μου 14 βιβλία και 4 Ψηφιακά Προγράμματα. Tρία που αφορούν την Συγγραφή και ένα που αφορά την Online/Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα. Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο που επιβεβαιωμένα μπορώ να βοηθήσω, να καθοδηγήσω και να υποστηρίξω για την υλοποίηση όσων θέλουν να πετύχουν για την Ταυτότητά τους ως Συγγραφείς, αλλά και για τα βιβλία τους και παράλληλα είμαι πλάι στην οικογένειά μου, δίχως να χάνω πολύτιμες στιγμές.

H ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι πλέον στις ημέρες μας ένα κερδοφόρο επάγγελμα μιας και το internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σε ότι αφορά εσάς πώς ακριβώς σας έχει βοηθήσει και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που σας συμβουλεύονται;

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μονοπάτια για να βγάλει κάποιος χρήματα μέσα από το διαδίκτυο.
Ως Online/Ψηφιακή Επιχειρηματίας & Συγγραφέας κάποτε βρέθηκα ακριβώς εκεί που πολλοί από εμάς είναι σήμερα. Λίγο πριν γεννηθεί η κόρη μας η οικογένειά μου είχε φτάσει στον απόλυτο οικονομικό της πάτο και το μόνο που ένιωθα ήταν ανασφάλεια, φόβο και αντίκριζα αδιέξοδο. Μέχρι που χάρη στο internet μου δόθηκε επιλογή και διέξοδος.

Σήμερα είμαι μια Παγκοσμίου Εμβέλειας Online/Ψηφιακή Επιχειρηματίας (αν και οι δράσεις μου είναι μόνο στα Ελληνικά) οι αναγνώστες των Βιβλίων μου, οι μαθητές των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μου και οι πελάτες στις Συμβουλευτικές Coaching υπηρεσίες μου, είναι από όλο τον κόσμο.  Επίσης, η online/ψηφιακή επιχειρηματική μου δράση, είναι βασισμένη πάνω σε ό,τι αγαπώ, μελετώ ασταμάτητα και με παθιάζει πιο πολύ από κάθε τι άλλο στην ζωή μου.  Την Συγγραφή και την Online/Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα για ανθρώπους σαν και εμένα.

Μιλήστε μας για τους μαθητές σας και όσους έχετε εμπνεύσει και καθοδηγήσει μέσω του site σας. Πως οι ίδιοι έχουν ανταποκριθεί με βάση τα όσα αποκόμισαν από την διδασκαλία σας;

Οι μαθητές μου, άνθρωποι που ήδη έχω βοηθήσει μέσα από αυτό το πρόγραμμα, έχουν βοηθήσει με την σειρά τους χιλιάδες ανθρώπους με διάφορους τρόπους:

 • Από το πώς να μάθουν κιθάρα άνθρωποι που το επιθυμούσαν ή Μια νέα ξένη γλώσσα.
 • Πώς να σώσουν τον γάμο τους. Να χάσουν κιλά ή να κόψουν το κάπνισμα.
 • Μέχρι το πώς να οργανώνουν καλύτερα το νοικοκυριό, τα ταξίδια τους. Να είναι καλύτεροι επιχειρηματίες.
 • Πώς να κάνουν αποταμίευση. Γιόγκα, πιλάτες, διαλογισμό. Πώς να μαγειρεύουν υγιεινά.
 • Να μείνουν vegetarian. Να χειριστούν γονείς ιδιαιτερότητες των παιδιών τους και άλλα πολλά.
Δημιουργώντας τις δικές τους Ψηφιακές/Οnline Επιχειρήσεις και τα δικά τους Ψηφιακά Προϊόντα/Υπηρεσίες, Βιβλία, Σεμινάρια, κλπ, με βάση τα ταλέντα και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, απολαμβάνοντας οικονομική ελευθερία, ασφάλεια και επιλογές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πείτε μας τι ακριβώς διδάσκετε μέσα από το online πρόγραμμά σας σε όποιον θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της online επιχειρηματικότητας;

 Αυτό που εγώ εφαρμόζω, αλλά και πλέον διδάσκω μέσα από το Πρόγραμμά μου Rich + Happy Με την Online/Ψηφιακή Επιχείρησή Σου είναι:

Πώς να «πάρεις» όσα ήδη γνωρίζεις μέσα από τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα, τις γνώσεις, την εξειδίκευση, την προϋπηρεσία, τα ταλέντα σου και ό,τι άλλο σε παθιάζει και αγαπάς…(όπως έκανα εγώ με την Συγγραφή) και να το μετατρέπεις στο περιεχόμενο και το αντικείμενο της δικής σου Οnline/Ψηφιακής Επιχείρησης, και κατ’ επέκταση σε μια νέα (ή ακόμη μία) πηγή εισοδήματος, ώστε να μπορείς να προσφέρεις σε σένα και σε όσους αγαπάς, ό,τι ακριβώς ονειρεύεσαι και αγαπάς! Μέσα από μια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση που χάρη στην τεχνολογία του internet έχει παγκόσμια εμβέλεια και λειτουργεί για να σου φέρνει έσοδα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, κάθε βδομάδα ανεξάρτητα από τις ώρες και την τοποθεσία της εργασίας σου.

Πώς να στήσεις από την αρχή μια τέτοια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση.

Πώς- μέσα από τον υπολογιστή σου και μια απλή σύνδεση στο internet- μπορείς να φέρεις στην ζωή σου άμεσα οικονομική ελευθερία.

Πώς να δημιουργήσεις τα δικά σου Ψηφιακά/Έντυπα Βιβλία, Ψηφιακά/Φυσικά Εκπαιδευτικά Προϊόντα + Προγράμματα, Σεμινάρια, παρουσιάσεις, Ομιλίες, τις δικές σου  συμβουλευτικές/Coaching Υπηρεσίες, και όχι μόνο.

Αν έχεις κάποιο χόμπι, πάθος, γνώση ή κάποια άλλη εξειδίκευση ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο αντικείμενο και περιεχόμενό σου. Τότε μια τέτοια Online/Ψηφιακή Επιχείρησή είναι για σένα.

Γιατί ας μην γελιόμαστε…Το να δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στο Internet είναι η νέα εποχή στον τομέα του επιχειρείν και θα είναι χαρά μου να βοηθήσω με την γνώση και την εμπειρία μου όποιον είναι έτοιμος και θέλει να βαδίσει αυτό το μονοπάτι.

 Σ’ αυτό το ταξίδι σίγουρα δεν είσαστε μόνη και εννοώ σε προσωπικό επίπεδο. Προφανώς έχετε την οικογένειά σας να σας στηρίζει. Μιλήστε μας για τους αγαπημένους σας, αυτούς που στέκονται δίπλα σας και σας στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα και στην καθημερινή προσπάθειά σας;

η Μαρία Γούσιου με τον σύζυγό της Ν.Σαπουντζή

Θεωρώ πως αν δεν είχα στην ζωή μου τον άνδρα μου, Νίκο Σαπουντζή, Life & Business Coach, και την κόρη μας, πιστεύω πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα έκανα γιατί αυτοί μου δίνουν κίνητρο, νόημα και στήριξη. Δίχως αυτούς η ζωή μου θα ήταν άδεια και δεν θα είχα ενέργεια, λόγο και αιτία να δημιουργώ, να βάζω στόχους, να προσπαθώ. Δίχως την στήριξή τους και την κατανόησή τους δεν θα μπορούσα να έχω την Συγγραφή και την Online/Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, επίσης, σημαντικές προτεραιότητες για την ζωή μου.

Επιμελείστε, βοηθάτε, στηρίζετε μέσω του site σας, νέους συγγραφείς. Σαν συγγραφέας η ίδια μιλήστε μας για τα βιβλία που έχετε εκδώσει.

Σήμερα κυκλοφορούν με την υπογραφή μου 14 βιβλία.Το σύνολο των λογοτεχνικών και μη-λογοτεχνικών βιβλίων και εγχειριδίων (workbooks) που έχω γράψει, πωλούνται τόσο σε όλο τον κόσμο (κάποια έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά), όσο και μέσα από το Writing-Online, ενώ κάποια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του περιεχομένου των Ψηφιακών Προγραμμάτων μου.

 Πείτε μας ποια άλλα είναι τα ενδιαφέροντά σας εκτός από την συγγραφή την επιμέλεια βιβλίων κλπ…Τι αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Ο ελεύθερός μου χρόνος δεν είναι σε αφθονία ως full time εργαζόμενη, σύντροφος και μαμά. Όμως μου αρέσει να απολαμβάνω έναν εύγεστο γαλλικό καφέ μόνη μου, συντροφιά με τα χαρτιά, τα στυλό και τις σημειώσεις μου.Λατρεύω την μοναχικότητα, αλλά δεν αντέχω την μοναξιά.  Μου αρέσει να μένω μόνη (όταν το επιλέγω και το έχω ανάγκη). Να χάνομαι στις σημειώσεις και τα γραπτά μου, τις συγγραφικές και επιχειρηματικές εμπνεύσεις μου. Να διαβάζω, να μελετώ να μαθαίνω ή απλά να ξεκουράζομαι από την καθημερινότητα.

Μου αρέσει να κάνω απλά πράγματα με τον άνδρα μου και την κόρη μας, που όμως γεμίζουν την ψυχή μου, κι αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος στην πόλη, μια ταινία, μια σύντομη εκδρομή ή ένα γεύμα που ή θα το έχω ετοιμάσει εγώ ή  κάποιο εστιατόριο στην περιοχή μας.

Πάντα λέω ναι, στον καφέ με ένα φιλικό πρόσωπο ή σε μια ακόμη επίσκεψη στην Κύπρο. Αν και Θεσσαλονικιά, η Κύπρος είναι ένας προορισμός που λατρεύω και θα μπορούσα να ζω εκεί. Λατρεύω αυτόν τον τόπο, τους ανθρώπους του, το φαγητό και την κουλτούρα τους, τον τρόπο σκέψης και δράσης τους, την ευγένειά τους.

Υπάρχουν κάποια σχέδιά σας για το μέλλον; Ποια είναι αυτά και τι αφορούν;

Να γίνει ακόμη πιο πλούσιο και ποιοτικό το περιεχόμενο του Writing-Online, τόσο με το δωρεάν περιεχόμενό του, όσο και με τα Ψηφιακά Προγράμματά του.

Να κυκλοφορήσω τα τέσσερα νέα βιβλία που έχω αυτή την στιγμή στα συρτάρια μου και είναι στην διαδικασία της επιμέλειάς τους.

Να βοηθήσω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ, τόσο για θέματα Συγγραφής, όσο και για θέματα Online/Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας.

Σε όσους υποψήφιους συγγραφείς ή ανθρώπους που ψάχνονται να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο και επικερδές και διαβάζουν αυτή την συνέντευξη τι θα θέλατε να πείτε.

 Θα τους πω πως για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να για να κάνεις αυτό το δώρο της συγγραφής ή της online/ψηφιακής επιχειρηματικότητας στον εαυτό σου δεν χρειάζεται να πάρεις την άδεια κανενός. Πως το να γράψεις ένα καλό βιβλίο ή να δημιουργήσεις από το μηδέν μια επικερδή online/ψηφιακή επιχείρηση με βάση όσα γνωρίζεις, είσαι, σε παθιάζουν και αγαπάς, είναι κάτι που γίνεται κι εσύ μπορεί να το κάνεις όσες φορές το θελήσεις.

 Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας σαν επίλογο της συνέντευξης αυτής;

Θα ήθελα να κάνω ένα δώρο στους αναγνώστες σας.

Όποιος το επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει τώρα δωρεάν τρία από τα βιβλία/e-books μου που αφορούν την Τέχνη και την Τεχνική στης Συγγραφής.

α) «Πώς Nα Γράφεις Best Seller – Εργαλεία | Τεχνικές | Μοντέλα Συγγραφής»

ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ

β) «3 Εργαλεία Για Μια Σπουδαία Πλοκή Μυθιστορήματος»

ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ

γ) «20 Tips & Συμβουλές Που Μετατρέπουν Έναν Μέτριο Συγγραφέα Σε Πολύ Καλό, Κι Έναν Καλό Συγγραφέα Σε Εξαιρετικό!»

ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ

δ) ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ /WEBINAR και αφορά την Online/Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα με τίτλο: «Tι μπορείς να κάνεις άμεσα(και χωρίς κόστος) για να έχεις Πελάτες/Μαθητές/Αναγνώστες & κοινό εν’αναμονή, από όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο αντικείμενό σου και ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεσαι σήμερα ως Online/Ψηφιακός Επιχειρηματίας. Το ψηφιακό αυτό σεμινάριο αφορά αυτόν που θέλει χρήματα και ελευθερία επιλογών και κινήσεων που του προσφέρει μια Online/ψηφιακή Επιχείρηση».

Το link πρόσβασης στο παραπάνω webinar είναι:

https://freedom49.wixsite.com/laptop-freedom

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε τις online υπηρεσίες της Mαρίας Γούσιου και της επιχείρησής της,  μπορείτε να πλοηγηθείτε στο site της:

www.writing-online.gr

writing-online.gr
Eκεί θα βρείτε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε, όσοι είστε συγγραφείς ή όσοι θα θέλατε να ξεκινήσετε τώρα το ταξίδι σας στο μαγικό κόσμο της συγγραφής, πάντα με την καθοδήγηση της εξαιρετικής Μαρίας Γούσιου και της αξιόλογης ομάδας της.

Αυτός ήταν  ο «ψηφιακός συγγραφικός κόσμος» της Μαρίας Γούσιου, η οποία πρωτοπορεί στον χώρο του συγγραφικού online coaching. Εμείς δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε γι’ αυτή της την προσφορά αλλά και την βόλτα που μας άφησε να κάνουμε στα μαγικά σοκάκια του ψηφιακού σχολείου της.

Info: Η έδρα της Μαρίας Γούσιου είναι στη Θεσσαλονίκη. Όσοι αναγνώστες μας έχετε πάθος με την συγγραφή, είτε είστε Θεσσαλονικείς είτε σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Θεσσαλονίκη σύντομα, θα είναι μια καλή ευκαιρία να παρευρεθείτε στο open seminar/workshop της κ. Γούσιου, που θα διεξαχθεί στην συμπρωτεύουσα, με θέμα:

«Η μηχανική της συγγραφικής τέχνης. Τα βήματα για να γράψεις ένα καλό βιβλίο»

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου workshop «η μηχανική της συγγραφικής τέχνης» στην Θεσσαλονίκη

Hμέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018- Ωρα έναρξης: 20.15 + Είσοδος ελεύθερηΗ διεξαγωγή του σεμιναρίου θα γίνει στο «biscotto – Mediterranean Cosmos» // Θεσσαλονίκη

https://www.biscotto.gr/i-michaniki-tis-syggrafikis-technis-ta-vimata-gia-na-grapseis-ena-kalo-vivlio/

11οχλμ. οδού, Thessaloniki, Θεσ/νίκης – Μουδανιών 570 01, Πυλαία 570 01

* Για να το παρακολουθήσει κάποιος πρέπει να δηλώσει το όνομά του στο τηλ. 2310253878. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα υπάρξει αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μάνος Χατζιδάκις: «Στέλλα» (1955) ανέκδοτο OST [vid]

Η «Στέλλα» είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Μιχάλη Κακογιάννη. Είχε προηγηθεί το «Κυριακάτικο ...

Μεγάλο αφιέρωμα στον Δήμο Αβδελιώδη, στη Γερμανία

Η Γερμανία τιμά τον Δήμο Αβδελιώδη, διοργανώνοντας τον Μάρτιο προς τιμή του ένα αφιέρωμα, ...

Γιώργος Χατζηνάσιος, Αλέκα Κανελλίδου μαζί… πρώτη φορά Γραμμές

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, συνθέτης με τα  άφθαρτα τραγούδια στο χρόνο που όλοι έχουμε αγαπήσει ...

“Νύχτα στάσου…” με την Νικολέττα Καρρά

«Η καρμική σχέση που έχω χρόνια τώρα με τον Πάνο Αμαραντίδη μας έφερε αισίως ...

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου – Προβολές Kinderdocs στο Μουσείο Μπενάκη

Τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ που μιλούν για την παιδική εργασία, τα όνειρα των παιδιών για ...