Λέσβος- Απολιθωμένο Δάσος: Δημιουργείται υπαίθριο μουσείο μετά την ανακάλυψη 90 κορμών

Η υπαίθρια αυτή έκθεση, θα περιλαμβάνει 15 θέσεις θέασης απολιθωμάτων, που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο, από το καλοκαίρι του 2018

Η υπαίθρια αυτή έκθεση, θα περιλαμβάνει 15 θέσεις θέασης απολιθωμάτων, που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο, από το καλοκαίρι του 2018

Τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μεγάλου ανοικτού υπαίθριου μουσείου φυσικής ιστορίας 20 εκατομμυρίων ετών, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με τη νέα οδό από την Καλλονή στο Σίγρι και θα συνδέσει την Κεντρική με τη Δυτική Λέσβο, και ιδιαίτερα στο τμήμα του από την Άντισσα προς το Σίγρι, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

Ειδικότερα, εντοπίσθηκε μεγάλο απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του. «Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» είπε ο κ. Ζούρος.

Σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα, ο ένας πάνω στον άλλον. «Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως και νέοι απολιθωμένοι κορμοί και τα άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν. Ειδικότερα αποκαλύφθηκαν σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων 90 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας. Από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια παλαιοκοιλάδα. Τα νέα ευρήματα αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπασαν με ηφαιστειακά υλικά την Λέσβο πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. Οι κορμοί των δένδρων αφανίσθηκαν από τη βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά την βλάστηση. Στη συνέχεια έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δένδρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες συσσωρεύοντας τους κορμούς των δένδρων σε επάλληλα επίπεδα».

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποίησε το 2020 σειρά δράσεων μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία με στόχο να διατηρήσει ζωντανή την επαφή με το κοινό αντιμετωπίζοντας παράλληλα με επιτυχία τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία στη λειτουργία του Μουσείου.

Το Μουσείο ανέπτυξε επίσης δραστηριότητα στους τομείς της έρευνας, τις ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμάτων, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων προβολής, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Σημαντική ήταν η επαφή που ανέπτυξε ψηφιακά το Μουσείο με το κοινό του μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων και εκδηλώσεων. Περισσότεροι από 5.000.000 ήταν οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες του Μουσείου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ενώ οι επισκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα ξεπέρασαν και τους 10.000 επισκέπτες ημερησίως.

Μεγάλη ήταν και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου μέσα από την έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που οργάνωσε το Μουσείο στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα στην αρχή της χρονιάς.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.
Λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η παραχώρηση του κτιρίου στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Λίνα Μενδώνη: «Εμείς έχουμε επενδύσει 50 εκατ. σε οθωμανικά μνημεία»

Την τεράστια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία τα παγκόσμια ...

Επιστολή Παππά-Κρέτσου προς το ΕΣΡ: Πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα τηλεοπτικά προγράμματα

Μετά την έναρξη ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (3586/3.12.2018) την 1η Ιανουαρίου 2019 για ...

«Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»: Στον Πολυχώρο VAULT από τις 4 Οκτωβρίου

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway (Απρίλιος του ...

Σύμη: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Διαχρονικό Μουσείο του νησιού

Εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η ...

Πολ Κάρτλετζ: Θερμοπύλες και Δημοκρατία

O Πολ Kάρτλετζ, καθηγητής Eλληνικής Iστορίας στη Σχολή Kλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ, ...